Öğrenci Kariyeri Banner

Türkiye'nin Mühendis Kızları Projesi

Türkiye'nin Mühendis Kızları Projesi
Dünya genelinde işverenler yetenekli işgücü bulmakta zorlandıklarını ifade ediyorlar. Bu durum ülkemizde de aynı. En fazla işgücü arayışı olan mesleklerden biri ise mühendislik. Türkiye’de 2014 yılında en fazla “yetenek açığı” bulunan 10 pozisyon arasında 2. sırada mühendislik yer alıyor. Bu açığı dolduracak, yetenekleriyle öne çıkarak mühendislik mesleğinin öncülerinden olacak genç kızlara ihtiyaç yüksek.

"Mühendis olmak için meraklı olmak lazım" dedi öğretmenim. Ben de çocukluğumdan beri merak ederim o büyük binaların nasıl yapıldığını, köprülerin nasıl havada kaldığını, bir arabanın nasıl çalıştığını...

"Tercihim mühendislik fakültesi oldu sonra, merak ettiklerimi kendim yapabilmek için, mühendislik fakültesine girmek için çok çalıştım ve başardım. Neden dünya çapındaki projelerde neden benim imzam olmasın?" diyerek yola çıktı mühendis kızlarımız.
iga-kadın-mühendis

1)Neyi Hedefliyoruz?
Kadın katılımının en düşük olduğu profesyonel alanlardan biri olan mühendislik dikkat çekiyor. Genç kızların farkındalığını artırarak daha fazla daha kadın mühendisin iş hayatına katılmasını sağlamayı hedefliyoruz.

2)Mühendis Kızlar Projesi "Erkek İşi Algısını" Kıracak
Limak şirketler grubu "Türkiye'nin Mühendis Kızları" projesiyle; kadın mühendis sayısını artırmak hedefiyle kollarını sıvadı. Toplumda mühendisten kız, kızdan mühendis olmaz algısını kırıp, kadın mühendis sayısını artırmayı amaçlayan proje, lise ve üniversitede okuyan öğrencilere yönelik iki faaliyet grubundan oluşuyor.

3)Aziz Sancar'dan Örnek
Nobel ödülü alan Prof. Aziz Sancar, ödül sonrası bir röportaj vermiş ve Güneydoğu’daki kızların eğitiminin ne kadar önemli olduğuna vurgu yapmıştı. Ebru Özdemir de Nobel ödüllü Prof. Sancar’ın bu açıklamalarına dikkat çekerek "Bu konuda hepimize görev düşüyor. Uzun bir yola çıktık. Henüz bu yolun başındayız ve hedefimiz çok büyük: Neden bizim kızlarımızdan bir tanesi de bir gün Nobel ödülü kazanmasın?" diye konuştu.
56256798f018fb45587db3d5[1]

4)Projenin Lise Ayağıda Var
Özdemir’in paylaştığı bilgiye göre projenin lise ayağında projenin sürdürülebilir olması için adımlar atılacak. Daha az gelişmiş bölge ve kentlerde kızlar,  mühendislik eğitimine özendirilecek. İlk yıl 40 kız mühendis öğrencisine ulaşılması ve burs desteği sağlanması hedefleniyor.
30 Okulla İletişime Geçildi
Özdemir ayrıca şimdiye dek Türkiye'de 30 üniversite ile iletişime geçildiğini ve sürecin resmen başladığını açıkladı.
Burs programı, üniversitelerin Elektrik-Elektronik Mühendisliği,  Endüstri Mühendisliği,  İnşaat Mühendisliği,  Makine Mühendisliği,  Çevre Mühendisliği fakültelerinde okuyan kız öğrencilere açık.

lise mühendis kızları

5)Hangi Bölümlerde Okuyanlar Bursa Hak Kazanacak?
İnşaat mühendisi olan Ebru Özdemir,  günümüzde mühendisliğin sadece "şantiyede çalışmak"  anlamına gelmediğini,  pek çok farklı sektörde farklı işlerde istihdama karşılık geldiğini söyledi.

•Türkiye’nin Mühendis Kızları",  lise ve üniversitede okuyan kız öğrencilere yönelik iki faaliyet grubundan oluşuyor.
• Üniversite ayağında;  hâlihazırda devlet üniversitelerinin elektrik-elektronik,  endüstri, inşaat,  makine ve çevre mühendisliği bölümlerinde okuyan kız öğrencilere burs desteği sağlanacak.
• Proje ve başvurular hakkında detaylı bilgiye www.turkiyeninmuhendiskizlari.com adresinden ulaşılabiliyor.
Maddi desteğin yanında mentorluk,  staj ve sertifika da var.
• Mentorluk,  staj imkânı,  Boğaziçi Üniversitesi ile beraber geliştirilen sosyal mühendislik sertifika programına ücretsiz katılım hakkı ve mezun olduktan sonra da ihtiyaçlar çerçevesinde Limak ve sektördeki diğer kuruluşlarda istihdam edilebilmeleri için destek verilecek.
• Projenin danışmanlığını Dr. Aylin Löle yürütüyor.

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.