Öğrenci Kariyeri Banner

Türkiye'nin En Girişimci ve Yenilikçi Üniversiteleri Açıklandı

Türkiye'nin En Girişimci ve Yenilikçi Üniversiteleri Açıklandı
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) önderliğinde oluşturulan”2018 Yılı Yenilikçi Üniversite Endeksi” sonuçları Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank tarafından açıklandı. Yapılan açıklamaya göre 2018 Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksine göre ilk sırada 93,16 puanla Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) yer aldı.

Bu yıl yedincisinin açıklandığını belirten Bakan, girişimcilik ruhunun ve yenilikçilik kültürünün gelişmesinde üniversitelerin en önemli basamak olduğunu söyledi. Varank, bakanlık olarak bilimle teknoloji politikalarının oluşturulmasında ve sanayi stratejisinin belirlenmesinde üniversitelerle birlikte hareket ettiklerini belirterek, şöyle devam etti: "Bu noktada özellikle üniversite-sanayi iş birliği alanında son derece önemli destek ve teşvikler sunuyoruz. Amacımız bilim, teknoloji ve sanayiyi bir araya getiren üniversitelerimizi üretimin merkezinde konumlandırmaktır. Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi'nin tüm bu amaçlara ulaşmada yardımcı, yönlendirici, hatta motive edici olduğunu ifade etmek istiyorum."

"Amacımız Girişimcilik Odaklı Rekabeti Artırmak"

Bakan Varank, endeksin başta üniversiteler olmak üzere, kamuoyu tarafından merakla beklenen prestijli bir derecelendirmeye dönüştüğünü belirterek, amaçlarının üniversiteler arası girişimcilik ve yenilikçilik odaklı rekabeti attırıp girişimcilik ekosistemini geliştirmek olduğu dile getirdi.

“Endeks Çalışmasında Üniversitelerimizin Yalnızca Girişimcilik ve Yenilikçilik Performansları Dikkate Alınıyor”

Endeks çalışmasının üniversitelerin eğitim kalitesine göre sıralandığı bir liste ya da en başarılı üniversitelerin ortaya koyulduğu bir sıralama olmadığını ifade eden Varank, şöyle konuştu:  "Endeks oluşturulurken, üniversitelerin yalnızca girişimcilik ve yenilikçilik performansları dikkate alınmıştır.

“Endeks Metodolojisinde Değişiklik”

Bu yıl endeks metodolojisinde değişikliğe gidildiğini belirten Bakan Varank, “Ayrıca göstergelerin hem salt değere hem de öğretim üyesi değerine bölünerek, normalize edilmiş karşılıklarını hesaplamalarımıza dahil ettik. Nihayetinde bu seneki endeksimizde, ‘bilimsel teknolojik araştırma yetkinliği’, ‘fikri mülkiyet havuzu’, ‘işbirliği ve etkileşim’ ile ‘ekonomik katkı ve ticarileşme’ olmak üzere dört boyutta 19 göstergeye göre sıralamamızı yaptık” diye konuştu.

Endeksin oluşturulmasında katkısı olan ilgili kurum ve kuruluşlara teşekkür eden Bakan Varank, ilk 10’a giren üniversiteleri açıkladı.2018 Yılı Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi'nde yer alan ilk 10 üniversite ve puanları şöyle:





















































1 ODTÜ 93,16
2 İTÜ 90,16
3 Sabancı Üniversitesi 85,49
4 İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi 84,42
5 Boğaziçi Üniversitesi 83,33
6 Yıldız Teknik Üniversitesi 81,40
7 Gebze Teknik Üniversitesi 77,82
8 Hacettepe Üniversitesi 75,93
9 İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü 75,64
10 Ege Üniversitesi 70,66

Listenin tamamına ulaşmak için TIK!

Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi 2018 Gösterge Seti için TIK!

Kaynak

Görsel Kaynak

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.