Öğrenci Kariyeri Banner

Türkiye'de En Kolay İş Bulunan 10 Meslek!

Türkiye'de En Kolay İş Bulunan 10 Meslek!

Büyük bir çoğunluğumuzun aklında yer alan sorulardan biri; 'Mezun olduğumda hemen iş bulabilecek miyim?'. Ne yazık ki bölüm tercihi yaptıktan sonra ya da üniversiteye başladığımızda kimse bize ne kadar süre iş bulabileceğimiz hakkında bir şey söyleyemiyor ya da hemen iş bulabileceğimizin garantisini veremiyor.

Ancak geçtiğimiz aylarda açıklanan raporda Türkiye'de en kolay iş bulunan meslekler oranlarıyla birlikte açıklandı. Listede sağlık ve mühendislik bölümlerinin ağırlıkta olduğu görülüyor.

İşte Türkiye'de En Kolay İş Bulunan 10 Meslek:

1- Eczacılık

Günümüzde en çok tercih edilen üniversite bölümlerinden biri olan eczacılık, oldukça fazla mezun veriyor. Fakülteden mezun olduktan sonra ortalama olarak 6 ay içerisinde iş bulan eczacılar, Türkiye’de en kolay iş bulan kaliteli meslekler arasında. Bu meslekte istihdam edilme oranı da yüzde 67,9 olarak belirtiliyor.

2- Pilotaj

Pilotaj bölümünün temel amacı sivil havacılık alanında ihtiyaç duyulan pilotları yetiştirmektir. Geçmişten beri iyi para kazandığı belirtilen pilotların, resmi verilere göre iş bulma süresi ortalama 5 ay. Yüzde 77 gibi bir şansla da istihdam ediliyorlar.

3- İnşaat Mühendisliği

Türkiye’de son yıllarda artan üniversite sayısıyla beraber inşaat mühendisliği bölümlerinin sayısı da 190’ın üzerine çıktı. İnşaat mühendisliği fakültelerinden her yıl yaklaşık 10.000 öğrenci mezun oluyor. Son yılarda artan kentleşme ve yapılaşma sebebiyle yeni mezun olan mühendislerin hızlı iş bulması mümkün. Yeni mezun olan bir inşaat mühendisi, resmi verilere göre ortalama 5 ay içerisinde iş bulabiliyor. 

4- Odyoloji

Odyoloji, insanların işitme bozukluğunun önlenmesi için çalışmalar yapan ve ilgili hekimin teşhis ve tedavi için yönlendirilmesine bağlı olarak hastaya çeşitli testler yapar ve işitme cihazı ihtiyacının belirleyen kişileri kapsayan meslek dalıdır. Yılda en az 1000 öğrencinin mezun olduğu bölümün ortalama iş bulma süresi 5 ay olarak istatistiklere aktarılmış. İstatistiklere göre de Odyoloji mezunlarının iş bulma oranı yüzde 67,1.

5- Endüstriyel Tasarım

Endüstriyel tasarım, bir ürünün bütününün ya da bir kısmının şekil, renk, form, malzemenin esnekliği veya süslemesi gibi insan duyularıyla algılanan çeşitli unsur veya özelliklerin oluşturduğu görünüme verilen isimdir. Günümüzde ise başta teknolojik ürünler olmak üzere birçok dünya devi markanın başvurduğu bir tasarım şekli konumundadır.

Yılda 1000’e yakın mezun veren Endüstriyel Tasarım bölümünde iş bulma süresi ortalama 5 ay olarak belirlenmiş.

6- Mimarlık

Başka önemli mesleklerden biri de mimarlık. Ülkemizde mimar sayısı 50.000’nin üzerinde. Hali hazırda yılda verdiği mezun sayısı da 5000’e yaklaşmış durumda. Resmi verilere göre en kolay iş bulan meslekler arasında yer alan mimarlık'ta iş bulma süresi ortalama 5 ay.

7- Tekstil Mühendisliği

Tekstil mühendisliği, meslek olarak günümüzde hala geçerliliğini koruyan ve bu alanda kariyer yapmak isteyen kişilere iyi bir gelecek vadeden mesleklerden birisidir. Tekstil mühendisliği mezunları ortalama olarak 4 ay 2 gün içinde iş bularak ülkemizde kolayca iş bulunan mesleklerden biri olarak göze çarpıyor. İstatistlere göre de istihdam edilme oranı aylık yüzde 67.

8- Veterinerlik

5 yıllık bir öğrenim süreci olan veterinerlik, her yıl iki binin üzerinde mezun veriyor. Veteriner hekimler mezun olduktan sonra ortalama olarak 6 ay içerisinde iş bulabiliyorlar. Bu mesleğin işe sahip olma olasılığı yüzde 80.

9- Gıda Mühendisliği

Gıda mühendisliği bölümü, gıdaların uygun koşullar altında hazırlanması, üretilmesi, paketlenmesi, nakledilmesi sürecinin hijyen kuralları çerçevesinde düzenlenmesini ve takip edilmesini amaçlayan bir bölümdür. Çoğu üniversitede 4 yıllık bir eğitim süreci olan Gıda mühendisliği, yemek sektörüyle doğru orantılı olarak her zaman aranan mesleklerdendir. Ülkemizde aylık olarak istihdam edilme oranı yüzde 59 olarak açıklanmıştır.

10- Fizyoterapi

Fizyoterapi, kişilerin yaşamları boyunca hareket etme kabiliyetlerini maksimum seviyeye çıkarmak, geliştirmek, korumak ve tedavi etmekten sorumlu bir sağlık bilim dalı olarak isimlendirilen bir bölümdür. 4 yıllık lisans diplomasına sahip olan adaylar Fizyoterapist olarak görev alırlar. Fizyoterapislerin aylık iş bulma oranı yüzde 69’dur.

 

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.