Öğrenci Kariyeri Banner

Türk Savunma Sanayisine Genel Bir Bakış

Türk Savunma Sanayisine Genel Bir Bakış
Türkiye’nin savunma harcamaları tarihsel olarak daha çok yerel dinamikleri takip etmektedir. Mesela soğuk savaş sonrası dönemde, pek çok ülkede savunma harcamalarında daralma görülmesine karşın Türkiye 1990’larda PKK’nın terör saldırılarının artmasının da etkisiyle savunma harcamalarını artıran nadir ülkelerden birisi olmuştur. Ege Denizi’nde Yunanistan ile yaşanan muhtelif gerilimler, Kıbrıs sorunu ve PKK tarafından gerçekleştirilen terör saldırıları ülkenin savunma harcamalarını etkileyen önemli tarihsel faktörlerdendir. Türk savunma sektörünün mevcut durumunu ve gelecek ile ilgili beklentileri daha net anlamak adına yakın geçmişteki belirgin dönemleri incelemeliyiz.

Türk savunma sanayinin aslında tarihsel gelişimine bakıldığında 1990 öncesi dönemde ithalata bağımlı bir yapıya sahip olduğu görülmektedir. Söz konusu dönemde helikopter ve roket sistemi ithalatının gerçekleştiği sektörde, 1990-2000 döneminde ise zırhlı savaş aracı, hafif nakliye ve temel eğitim uçağı ile kargo helikopteri gibi kara ve hava araçlarının ortak üretimi modeline geçilmiştir. 2000’li yıllarla birlikte Milgem, Anka ve Hürkuş gibi önemli nitelikteki ana platformların kısmi tasarım süreci başlamıştır.

Türk Savunma Sanayiinde Büyümeyi Destekleyecek Muhtemel Bazı Projeler

ALTAY Tankı Seri Üretimi: Otokar’ın ana yükleniciliğinde geliştirme aşaması tamamlanmış olup, 4 adet prototip üretilmiştir. Seri üretim süreci için BMC ile görüşmelere başlanmış olup söz konusu projede Aselsan alt yüklenici olarak yer almaktadır. İlk etapta 250 adet tankın seri üretiminin gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.

3_790x445

HAVASOJ (Stand-off Jammer): Söz konusu proje ile düşman haberleşme sistemleri ve radarlarının tespit ve teşhis edilmesi, konumlarının bulunması ve ayrıca bu sistemlerin özellikle sınır ötesi harekâtta dost unsurlara karşı kullanılamaması amacıyla karıştırılması ve aldatılması hedeflenmektedir. Projenin ana yüklenicisi Aselsan’dır.

4_790x445

Lazer Güdüm Kiti (LGK): LGK, sabit/hareketli hedeflere karşı daha yüksek vuruş hassasiyeti, arttırılmış atış zarfı, daha düşük ikincil hasar ve atış sonrası hedef değiştirme kabiliyeti sağlamaktadır. Projenin ana yüklenicisi Aselsan’dır.

5_790x445

MILGEM İ-Sınıfı Firkateyn: Söz konusu proje ile Türkiye’de ilk defa korvet tipi bir askeri geminin tasarımı milli imkânlarla gerçekleştirilmiştir. Aselsan’ın alt yüklenici olarak yer aldığı proje kapsamında üretilen ilk iki gemi Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın hizmetinde olup, diğer iki geminin test faaliyetleri sürmektedir. Önümüzdeki dönemde 4’ü Türkiye Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na, diğer 4’ü de Pakistan Deniz Kuvvetleri’ne olmak üzere toplam 8 adet korvetin üretimi planlanmaktadır.

6_790x445

Anka İnsansız Hava Aracı: Hava platformlarında da en önemli sıkıntı güç paketinden kaynaklanmaktadır. Havacılık platformları için güç paketi üretimi çalışmaları başarılı bir şekilde yürütülmektedir.  ANKA ve BAYKAR İHA’ların da görevlerinde büyük başarı sağladıkları terörle mücadeleye sağladıkları katkı ile anlaşılmaktadır.

Özgün İçerik: Bu içerik Öğrenci Kariyeri yazarlarından Enes Eren tarafından oluşturulmuştur.

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.