Öğrenci Kariyeri Banner

Türk Akademisyenlerden Hayat Kurtaracak Proje!

Türk Akademisyenlerden Hayat Kurtaracak Proje!

Mersin Üniversitesi (MEÜ) akademisyenlerinden, hayat kurtaracak projenin açıklamaları geldi. 
MEÜ Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü'nün öğretim üyeleri Prof. Dr. Caner Özdemir, Dr. Hakan Işıker ve Dr. Betül Yılmaz, Geçtiğimiz Ağustos ayında "Enkaz Altı Canlı Varlığı Tespit ve Görüntüleme Radarı Projesi" başlatmıştı.

Yapılan proje dahilinde, doğal afetler nedeniyle enkaz veya göçük altındaki canlıların tespit edilebilmesi için radar prototipi geliştirildi. 

Laboratuvar ortamında tasarlanan cihazı test etmek için ekip üyeleri yapay enkazlar oluşturdu. Yapılan deneme sonuçlarında, radarın enkaz altındaki canlıların kalp atışı, el, baş ve göğüs hareketleri ile nefes alabildiğini tespit edebildiği açıklandı.  

Enkaz Altında Canlı Tespiti Yapabilen Radar.

Prof. Dr. Özdemir, 6 Şubat depremlerinin ardından "Engel Arkası Görüntüleme Sistemleri" projesinin çalışmalarının hızlandırıldığını, gazetecilere açıkladı.

Geliştilen projenin, TÜBİTAK'ın desteğini aldığını dile getiren Özdemir, "İlk aşamada olumlu sonuçlar aldık. Özellikle 20 santimetreden 2 metreye kadar yakın mesafelerde yaşam varlığını görebildik. Mesafe, enkaz özelliğine göre daha da derinleşebilir." ifadelerini kullandı.

Özdemir, radarın afet bölgesindeki kuruluşlar tarafından kullanılabileceğini açıkladı. 

İcat edilen cihazın uzaktan algılama özelliğine sahip olduğunu söyleyen Özdemir, şu açıklamalarda bulundu:

"Radar, elektromanyetik sinyalleri göndererek enkaz altına sinyal nüfus ediyor. Geri dönen sinyali tekrar topluyor ve işliyoruz. Sinyal ve görüntü işleme teknikleriyle görüntüyü kıymetlendiriyoruz. Orada bir canlı var mı, canlının durumu nedir, nefes alıyor mu, ne tür hareketler yapıyor? Bunları tespit etmeye çalışıyoruz."

Cihazın beton, tuğla, briket ve tahta yapılarda canlı varlığını tespit edebildiğini ve önümüzde ki 12 ay boyunca çalışmaları sürecek projenin seri üretimle piyasaya sürüleceği açıklandı.

 

Kaynak


Tuğba Nur Pehlivan

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Tuğba Nur Pehlivan..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.