Öğrenci Kariyeri Banner

Tüm Dünya Aynı Dili Konuşabilir Mi? Evrensel Bir Dil Olarak Esperanto

Tüm Dünya Aynı Dili Konuşabilir Mi? Evrensel Bir Dil Olarak Esperanto
Esperanto, Polonyalı fizikçi L.L.Zamenhof tarafından 1887 yılında icat edilen bir dil. Dr. Zamenhof'un amacı, evrensel iletişimi arttırmak için dünya çapında anlaşılan bir dil oluşturmaktı. Halihazırda kullanılan dillerden kelimeler alınarak oluşturulan bu dili günümüzde konuşanlara rastlamak mümkün.

Esperanto dili sadece 16 adet kurala sahip ve bu kuralların hiçbirinin istisnası yok. Dilin tamamı fonetik; yani her harfin telaffuzu, etrafındaki diğer harflere bakılmaksınızın aynı.

Dr.Zamenhof, bu dili İngilizce, Almanca, Fransızca ve İspanyolca dilleri üzerine inşa etmiştir. "Esperanto" ismi, oluşumu sonucu dünyayı barış içinde bir araya getirmenin umudu olarak, İspanyolca'daki umut sözcüğünden gelmektedir.

esp1_790x445

Esperanto'nun oluşturulmaktaki amaçlarından biri kolay öğrenilebilir olmasıdır. Bu yüzden her harfin telaffuzunun aynı olması, büyük önem taşır. Bazı tahminlere göre; İngilizce öğrenmek için 1.500, İtalyanca öğrenmek için 1.000 saatlik çalışma gerekirken, Esperanto öğrenmek için yaklaşık 150 saatlik çalışma yeterli.

Dr.Zamenhof'un sınırları kaldıran dil hayali hiçbir zaman hayata geçmedi, fakat Esperanto günümüzde inşa edilmiş dillerin en başarılısı sayılıyor. Tamamıyla Esperanto dilinde yazılmış bilim kurgu filmlerden, Baha'i inancının uygulayıcılarına kadar gerçek hayatta Esperanto kullanımı örnekleri görmek mümkün. Leo Tolstoy'un bu dili akıcı olarak konuştuğu bilinmekte ve en az 8 Nobel ödülü almış kişi Esperanto biliyor.

esp2_790x445

Dil öğrenmek, sadece gramer öğrenmek üzerine kurulu olmayıp, aynı zamanda bir kültür, yaşam tarzı ve beğenileri, tercihleri de ifade ettiği için Esperanto veya onun gibi inşa edilmiş dillerin hiçbir zaman yaygın olamayacağı görüşü hakim. Buna rağmen günümüzde Esperanto bilen veya öğrenen, dünya çapında binlerce insan olduğu tahmin ediliyor.

Bu ilginç dili öğrenmek veya daha yakından bilgi sahibi olmak isteyenler için, linke tıklayarak hemen başlamak mümkün!

Kaynak

Kaynak

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.