Öğrenci Kariyeri Banner

Tüketiciden Çöpe, Çöpten Tüketiciye

Tüketiciden Çöpe, Çöpten Tüketiciye
Geçtiğimiz her yıl nüfusun artmasıyla birlikte üretilen atık kütlesi de artırıyor. Bundan 10-15 yıl kadar önce köşe yazılarını süslemekten ibaret olan çevresel atık sorunu, son zamanlarda dünyada en çok okunan ve çözümü için birçok proje geliştirilen konulardan biridir. Çoğumuz geri dönüşümü atık kağıttan, plastikten, camdan; kullanılabilir kağıda, plastiğe, cama dönüştürme işlemi olarak görüyoruz. Aslında geri dönüşüm ortaya çıkan atıkların bazı işlemlere tabi tutularak tekrar üretim sürecine dahil edilmek üzere ikincil ham madde haline getirilmesidir. Uluslararası firmalardan bazıları atıkları geri dönüştürme işine farklı bir bakış açısı ile yaklaşmaktadır. Onlara göre bizim değersiz görüp attığımız çoğu çöp bir nevi hazine ! Evet, hazine… Çünkü onlar bu çöplere, çöp deyip geçmiyor ve onları üretim süreçlerinin ham maddesi olarak kullanıyor. Bu sayede hem firmalar hem de dünya ekonomisi her yıl milyarlarca dolar kazanıyor. Şimdi bizden çöp olarak çıkıp bize farklı şekillerde geri döndürülen bazı ürünlere birlikte göz atalım.

Giysi

giy

Çin'de bulunan bir kumaş fabrikası, dünyanın dört bir yanından plastik atık topluyor ve bunları ürettikleri kumaşın ham maddesi olarak kullanıyor. Evet, yanlış duymadınız, plastikten kumaş… Profesyonel makinalarda birçok farklı işleme tabi tutulan plastik önce ipliğe dönüştürülüyor, sonra da bu iplikler kumaş haline getiriliyor. Plastikten üretildiği için çok sert olan bu kumaş bir makine tarafından yumuşatıldıktan sonra giysi üreticilerine veriliyor ve kumaş buralarda bizlere yani müşterilere ulaşacağı giysi formuna geliyor. Giysilerimizin bize öğretildiği gibi Güneydoğu Anadolu tarlalarından değil de çöplerimizden bize geri gelmesi bir hayli şaşırtıcı

Earthship

evv

Tamamen atıklardan oluşan bir eviniz olsun ister miydiniz? Böyle söylendiğinde pek cazibeli gelmese de aslında bu ev güzel imkanlara sahip. Evin dış cephesinin yapılmasında, dünya çöplüğünde önemli bir nüfusa sahip araba lastikleri kullanılıyor. Araba lastikleri evin daha dayanıklı olmasını sağlamanın yanında evin ısı yalıtımını da önemli ölçüde artırıyor. Bunun yanında dış tarafa bakan duvarlara ara ara atık cam şişelerin konumlandırılmasıyla ışık geçirimi artırılmış olunuyor. Earthship adını verdikleri bu ev yaklaşık olarak 600 lastik, 10000 şişe, 6000 teneke ve 1000 karton kutudan oluşturuluyor.

Bakır

tctçzs

Dünyanın en büyük üreticilerinden biri olan Çin’in ihtiyacı olan bakırın %70’ini madenden değil çöpten çıkarıyor. Amerika ve Avrupa’ dan konteynerler ile Çin’e ulaştırılan çöpe atılmış olan yılbaşı ışıkları, şarj kabloları ve benzeri birçok ürün burada bileşenlerine ayrıştırılıyor ve bu işlem sonucunda tonlarca bakır elde ediliyor. Bu bakır daha sonraları yine Çin’de bulunan elektronik eşya üreticilerine satılıyor.

Asfalt

yoll

Daha çok yeni olan bu proje şuan İngiltere ve Hollanda’da uygulamaya konulmuştur. Bir yol yapımında taş, kum ve kireçtaşının yanında bunları petrolden üretilen zift kullanılıyor. Kilometrelerce yola tonlarca petrolün harcandığına dikkat çeken projenin tasarımcısı McCartney, bir takım işlemlerle plastiklerin zifte karıştırılabileceğini ve bu sayede petrol tasarrufunun yanında çok daha dayanıklı yollar yapılabileceğini de söylüyor.

 

Kaynak: 12

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.