Öğrenci Kariyeri Banner

Tenis Hakkında Merak Ettiğiniz 7 Şey

Tenis Hakkında Merak Ettiğiniz 7 Şey

Günümüzde çoğu insan tarafından severek oynanan tenisin geçmişten günümüze olan değişimini hiç merak etmiş miydiniz? Tenisin kökeni, tenis kelimesinin nerden geldiği, sayı sistemi, turnuvaları ve Türkiye'deki gelişimi hakkında bilgi sahibi olacağınız bu yazı tam size göre.

 

1- Tenis Sporunun Kökeni

Tenis sporunun kökeni tam olarak bilinmemekle birlikte Antik Roma Dönemi’nde çıplak elle veya eldivenle oynanan “Trigon” adı verilen bir oyundan söz edilmektedir. Diğer bir görüşe göre benzer bir oyunun ilk kez Meksika’da, Toltec yerlileri tarafından oynandığı ileri sürülmektedir. Mısır, İspanya ve İtalya’da çeşitli resimlerde benzer oyunların oynandığı görülmüştür.

 

2- Tenis Kelimesi

Peki “Tenis” adı nereden geldi?  Bu gibi soruların cevapları, günümüzde tenis sporu yapan yaklaşık 140 milyon insan tarafından merak edilmektedir. Tenis, adını 1800’lü senelerde Fransız saraylarının soylularca oynanan oyunundan aldığı sanılır. O zamanlar kralların oynadığı bu oyuna başlanırken Fransızca “Al” anlamına gelen “Tennez” diye seslendikleri bilinmektedir. Tenis kelimesinin bu sözcükten gelmesi mümkün. Ancak Fransız saraylarında bu oyuna “Jeu de Pomme” deniyordu.

 

3- Günümüz Tenisi

Günümüzde oynanan tenis 13. yüzyılda “Jeu de Pomme” oyununa dayanır. Önceleri İngiliz ve Fransız soyluları tarafından kapalı sahalarda çıplak elle oynanan oyun, sonraları halk arasında yaygınlaşmaya başlamıştır.

 

4- Sayı Sistemi

İlk dönemde bir günün 24 saat olmasından esinlenerek 24 oyundan oluşan tenis maçları, önce 12, sonraları 6 oyunlu 3 dizi üzerinden oynanırdı. Sayılar ise günün 24 saatinden bir saati dörde bölerek 15, 30, 40, 60 çerçevesine oturtuldu. Ama 40’tan sonra “oyun” demek adet oldu. Sayı sisteminin son halinin oluşması 18.yüzyılı buldu.

 

5- İlk Tenis Şampiyonası

İlk tenis şampiyonası 1877 yılında İngiltere Wimbledon’da düzenlendi. 22 yarışmacının katıldığı ve 5 gün süren bu turnuvada Spencer Gore şampiyon oldu. İsmini Wimbledon’ın ilk şampiyonu olarak ölümsüzleştirdi. Bu şampiyona günümüzde de dünyanın en önemli tenis organizasyonlarından biri olan Wimbledon Tenis Turnuvası’dır.

 

6- Uluslararası Turnuvalar

  • Wimbledon Tenis Turnuvası
  • Avustralya Açık Tenis Turnuvası
  • Fransa Açık Tenis Turnuvası
  • Amerika Açık Tenis Turnuvası

 

7- Türkiye Tenis Tarihi

 

Tenisin Türkiye’deki tarihine bakacak olursak ilk kez 1900’lü yıllarda İngiliz diplomatlar aracılığıyla tanınmıştır. 1905’te İzmir, Bornova ve Karşıyaka’da Levanterler arasında oynanmıştır.

İngilizler İstanbul’da kendi aralarında düzenledikleri turnuvalarda üç yıl üst üste aynı kişinin şampiyon olması durumunda verilmek üzere Çelenç Kupası adı altında bir ödül koydular. İngilizler, Kadıköy’de tenis kulübü kurarak müsabakalar düzenlemeye başladılar.

Birçok kaynak, Türkiye’de tenisin 1915’te Amerikan Kolejlerinde oynanmaya başlandığını göstermektedir. İlk Türk tenis hareketini Fuat Hüsnü Kayacan başlatmıştır.

TTF (Türkiye Tenis Federasyonu) 1923’te TİCİ (Türkiye İdman Cemiyetleri İttifakı) bünyesinde kurulmuştur. İlk başkanı Server Bey’dir.

TTF 2004 yılında özerk yapıya kavuşmuştur.

 

Özgün İçerik

 


Yağız Çakmak

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Yağız Çakmak..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.