Öğrenci Kariyeri Banner

Telefonunuzu Giydiğiniz Kıyafetlerle Şarj Etmek İster Miydiniz ?

Telefonunuzu Giydiğiniz Kıyafetlerle Şarj Etmek İster Miydiniz ?

Teksas Üniversitesindeki bilim insanları esnetildiğinde ve büküldüğünde elektrik üretebilen iplik üretti. Jel kaplı karbon nanotüplerden yapılmış bükümlü bir elyaf olan bu ipliğin elektrik üretebilmesi için pillere ya da herhangi bir aygıta ihtiyaç duyulmuyor. Gerildiğinde veya sıkıştırıldığında elektrik üreten diğer piezoelektrik maddelerin aksine "Twistron" adı verilen bu iplik oldukça güçlü ve esnek, aynı zamanda da önyükleme için bir süper kapasitör görevi görüyor. 

Bu iplikler gerildiğinde, literatürde bildirilen diğer giyilebilir liflere kıyasla ağırlık başına yüz kat daha fazla elektrik gücü üretti. Yapılan araştırmalar sonucunda Twistron sayesinde okyanuslardaki dalgalanmalardan atmosferik ısı değişmelerine kadar birçok alanda hareket sonucu elektrik enerjisini üretmenin mümkün olacağı anlaşıldı. Üzerimize giyeceğimiz Twistron ipliğinden üretilen kıyafetlerle telefonumuzu şarj etmemiz de mümkün olacak. 

Bilim insanları bu nanoteknoloji harikası iplikleri üretebilmek için insan saçından 10.000 kat daha ince olan karbon nanotüpleri kullandılar. Daha esnek hale getirilmek istenen nanotüpler, aşırı sıkıştırılmış ipliklere sahip bantlar ile kaplandı. Daha sonra ise elektrolitle kaplanarak elektrik üretir hale getirildi. İyon içeren bu elektrolit, bir sıvı olabileceği gibi, twistronun üzerine kaplama yapılacak nitelikte bir madde de olabiliyor. İnsan teri bile elektrolit olarak kullanılabilir.

Karbon tüp iplikler elektrolit banyoya batırılınca, elektrolitle kendiliğinde yükleniyor. Dışarıdan pil veya voltaj gerekmiyor. İplik bükülerek, karbon nanotüplerin hacmi azaltılıyor. Bir araya gelen ipliklerin enerjisi artışa geçerek, iplikçiklerde depolanan yük miktarını arttırıyor. Bu sayede elektrik elde ediliyor. Saniyede 30 büküm ile, pik elektrik gücünde kg başında 250 Watt elektrik üretiliyor. Bu da bir masaüstü bilgisayarı ve belki küçük bir ısıtıcıyı çalıştırmak için fazlasıyla yeterli.

Üzerimize giydiğimiz kıyafetlerden hareket yoluyla elektrik üretmek güneş enerjisinin ve pillerin kullanılamadığı durumlar için oldukça pratik görünüyor. Araştırmacılar bunu test etmek amaçlı, Twistron iplikten bir gömlek diktiler ve normal bir solunumun bir şarj üretmek için yeterli olduğunu tespit ettiler.

İpliklerin, "Nesnelerin İnterneti" konusunda da işlevsel olacağı düşünülüyor. 31 mg’lık bir iplikle, 2 Kb’lık data 100 metreye iletilebiliyor. 

Teknolojinin patenti alındı ve uygulamaları araştırılıyor, ancak bunun gibi çoğu harika teknolojide olduğu gibi, onu çalışırken görmemiz biraz zaman alacak. 

 

Kaynak1

Kaynak2

 

Özgün İçerik


Zeynep Akyıldız

Sabancı Üniversitesi - Bilgisayar Bilimleri

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.