Öğrenci Kariyeri Banner

Teknolojiyle Birlikte Değişen Değerlerimiz

Teknolojiyle Birlikte Değişen Değerlerimiz
Teknoloji, özellikle 21. yüzyılda kat ettiği ilerlemeyle zirveye çıkmış durumda. Her yönüyle hayatımızda muhakkak yer alıyor. İlk aşamada sadece laboratuvar ortamında kullanılırken şimdi ise günlük yaşantımızın bir parçası olmuştur. Ansiklopedi ve kitapların yerini tabletler, bilgisayarlar, kol saatlerinin yerini akıllı kol saatleri, ulaşımda ise araba, uçak, gemi hayatımıza tamamen girmiş durumda.

thumnail

Bunlar insanlığın gelişimine büyük katkı sağlamıştır fakat bunun yanında bizden götürdüğü şeyler de var. Hayatımızı teknolojinin eline bırakmış durumdayız. Uzmanlara göre günlük telefonla konuşma süresi en fazla 5 dakika olmalı çünkü; yaydığı radyasyonla beyin hücrelerimiz zarar görmektedir. Fakat biz ise neredeyse günümüzün yarısından çoğunu elimizden telefonu bırakmadan yaşıyoruz. Eskiden araştırma yaparken kütüphanelerde saatler geçirilir, tüm ansiklopediler karıştırılırdı, şuan ise sahip olduğumuz teknolojik araçlarla daha kısa sürede daha çok bilgiye ulaşıyoruz. İstediğimiz bilgiye anında ulaşmak güzel ancak bu insanların araştırma merakını köreltiyor.

teknolojinin-insan-hayatina-etkileri-nelerdir_790x445

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte el emeğinin yerini robotlar aldı ve birçok insanın işsiz kalmasına neden oldu. Yine teknolojiyle birlikte semercilik, hamudcu, külekçilik gibi 100’den fazla meslek unutulmuştur.

Teknolojinin etkisi artık insan ilişkilerinde de yüz göstermektedir. Önceden insanlar birbirleriyle bir şeyler konuşabilmek, ortak bir şeyler yapabilmek için buluşup karşılıklı sohbet ederlerdi. Şimdi ise telefon aracılığıyla sosyal medya üzerinden konuşuluyor, dertleşiliyor. Bu ise yan yana olmanın verdiği samimiyeti azaltmış durumda.

tam

İnsan düşünceleri sayesinde var olan bir canlıdır ve düşündükleri oranda özgürdür. Bazen bu özgürlüğü teknolojiyle değişmekteyiz. Örneğin; medyada çıkan olayları, bilgileri düşünmeden takip ediyoruz. Günümüzde geliştirilen bu teknolojiye böylesine körü körüne bağlanıp özgürlüğümüzü kısıtlamak yerine mantık çerçevesinde, ihtiyaç doğrultusunda kullanmak daha çok fayda sağlayacaktır.

Teknoloji durmak bilmiyor!

İnsanlar hep en iyisini bulma arayışındadırlar. Bu arayış karşılansa da sonu yoktur ve insanları tatmin etmeyecektir. İhtiyaçtan öte zevklerimiz uğruna teknolojiyi hayatımızda tutmak tamamen yaşantımız adına bir kayıp.

Obezitenin artması!

Teknolojik cihazlara olan bağlılık sebebiyle insanların daha az hareket etmesi ve yiyeceklerini genellikle bu cihazların başında yemesi ne kadar yediğinin farkında olmadan aşırıya kaçıyor. Bu da obezitenin artmasını tetikliyor.

 

world-changes-before-and-after-11__605

İnsanlar daha dikkatsiz!

Microsoft’un yaptığı bir araştırmaya göre insanların bir işe odaklanma süresi azaldı. Araştırmaya göre 2000 yılında bir insanın odaklanma süresi 12 saniye iken 2012’de bu süre 8 saniyeye düşmüş durumda. Japon balığının dikkat süresi ise 7 saniye. İnsanların beyni odaklanma süresi konusunda balık beyniyle aynı seviyeye düşmek üzere.

Sabır taşıyor!

Massachuetts Amherst Üniversitesi’nin araştırmasına göre insanlar, içeriğe anında ulaşmak istiyor ve içerik hemen yüklenmediğinde sinirlenerek içeriği kapatıyor. Bu durum ise insanlarda artık tüm durumlara karşı sabırsız bir hal almasına neden oluyor.

teknoloji_790x445

Teknolojinin gelişme gösterdiği bu noktada hiç şüphesiz, insanlara daha kolay bir hayat sunmaktadır ve bir o kadarda insani değerleri yok etmektedir. Tam da bu sırada teknolojiyi doğru bir şekilde kullanmak değerlerimizi köreltmeden ve insanlığa fayda sağlayacak şekilde yaşantımıza dahil etmeliyiz.

Özel İçerik: Bahar Akdeniz

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.