Öğrenci Kariyeri Banner

Teknoloji Dünyasının Sıra Dışı Markası: Samsung

Teknoloji Dünyasının Sıra Dışı Markası: Samsung
İnsanların günlük yaşantısına, gerek televizyon, gerek telefon ve birçok teknolojik ürünüyle giren teknoloji devi Samsung’un hangi aşamalardan geçerek bu konuma geldiğini bu yazımda sizlerle paylaşmış olacağım.

0202


Samsung, Lee Byung-Chul tarafından, 1938 yılında kurulmuş olan Güney Kore merkezli bir markadır. İlk kurulduğu zaman teknolojiyle alakalı değil, hazır gıda, sebze ve meyve üzerinden ticaret yapmaya çalışan çok yönlü bir şirkettir. Daha sonraki yıllarda un değirmenleri ve şeker makineleri de işletmeye başlayan firma, üretim alanlarını yaygınlaştırıp, 70’li yıllara doğru ağır sanayi endüstrisine yatırım yapmaya başlamıştır. Kurulduğu andan itibaren büyümeyi ve gelişmeyi hedefleyen Samsung, ilk adımını 1950’li yıllarda perakende ve sigortacılık alanında atmıştır. İlk olarak Samsung Corporation olarak piyasalarda yer almış, daha sonraları ise farklı iş alanlarına da yönelmiştir. Samsung Yangun&Marine sigorta şirketi de buna dahildir. 1970’lerin başında Samsung-Sanyo Elektronic yani günümüzdeki Samsung şirketinin teknolojik ayağı kurulmuştur. Samsung, Kore dilinde üç yıldız anlamına gelmektedir. Buradaki üç yıldız “büyükgüçlü ve sınırsız” kelimelerini temsil eder yani şirketin adı da başarılarının bir simgesidir.


04


İlk ürün olarak P-3202 koduyla siyah beyaz ekran televizyon üretilmiştir. Bu ürün üzerinden seri üretime geçilmiştir ve Kore’de satışa çıkarılmaya başlanmıştır. 1976 yılında yapılan tespitler sonucu 1 milyon televizyon üretimi yapılmıştır. Burada sağlanan başarıyla beyaz eşya alanlarında da ürünler üreterek üretim hacmi genişlemiş, şirketin gelirleri artmıştır. Şirket 1985 yılında SC-1000 kodlu ilk telefonunu üretti ve iyiden iyiye teknoloji alanında ilerlemeye devam etmiştir. Aynı zamanda ilk kişisel bilgisayar üretimi yapılmıştır ve bunun yanında dünyanın en küçük 4mm boyutunda video kasetinin de üretimine başlamıştır. 1980’lerin en önemli noktası git gide büyüyen şirketin kurucusu Lee Byung-Chul’un vefatı olmuştur. Yerine oğlu Lee Kun-Hee geçmiştir ve buradan çıkaracağımız sonuç Samsung şirketinin bir aile şirketi haline gelmiş olmasıdır.


kun hee


1993 yılında Kun-Hee dünya turuna çıkarak Samsung’un uluslararası yerini görmek istemiştir. Özellikle bu dönemde hala Sony ve Panasonic markalarının gerisinde kalmışlardır. Bunun farkında olan Kun-Hee, Falkenstein Grand Kempinski Oteli’ne üst düzey yöneticilerini çağırarak bir toplantı gerçekleştirmiştir. Yaklaşık 3 gün süren bu toplantıda Kun Hee, kendi vizyonunu açıklayarak şirketin geleceği için atılması gereken adımları gerçeğe dönüştürmekten bahsetmiştir. Konuşmasının en kilit sözüyse ‘’Hayatınızdaki her şeyi değiştirin, eşiniz ve çocuğunuz hariç’’ oldu. Bu toplantı Frankfurt Deklarasyonu olarak geçer ve bu söz bu deklarasyon için unutulmaz anlardan biri olmuştur çünkü bir dönüm noktasını işaret etmiştir. Çok kısa süre sonrasında Samsung bir ilki daha gerçekleştirerek ilk 256 MB DRAM ve yine 33 inç boyutunda çift ekranlı televizyon üretmiştir. Bundan sonra şirket oyunun kurallarını adım adım değiştirmeye başlamıştır. Yıllardır süregelen bu üretimin asıl meyvesi 2005 yılında üretilen BlackJack adlı telefon modeliyle alınmıştır. 2007’de Amerika’da CITA tarafından yılın telefonu seçilerek uluslararası arenada ilk ciddi başarı elde edilmiştir. Galaxy S serisiyle android telefonlar da ilk kez Amerikan pazarına girmiş ve şirket için sansasyonel bir durum gerçekleşmiştir.


Sonuç olarak Samsung teknolojiyle alakası olmayan küçük bir şirketken bu aşamalardan geçerek günümüzün teknoloji devlerinden biri olmayı başarmıştır.


 Özgün İçerik: Atalay Moral


Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.