Öğrenci Kariyeri Banner

Tehlikede Miyiz?: Geleceğin Sağlık Sorunları

Tehlikede Miyiz?: Geleceğin Sağlık Sorunları

Hastalıklarla uğraşıp duruyoruz yaşamımız boyunca, hatta bazen bazı hastalıklar yüzünden sevdiklerimizi kaybediyoruz. Engel olamıyoruz, durduramıyoruz bu durumu.

Şu anda savaştığımız hastalıkların, sağlık sorunlarının ileride yerini başka sorunlara bırakacağı söyleniyor. Düşünmekte haklıyız, gelecekte bizi neler bekliyor?

Günümüzde dünyanın en önemli sağlık sorunları arasında kalp hastalıkları ve kanser var. Ancak Prof. Rıfat Atun’a göre, geleceğin sağlık konularının başında şişmanlık ve şişmanlık nedeniyle ortaya çıkan obezite, şeker, tansiyon ve kalp hastalıkları gibi kronik sorunlarla yaşlılıkla meydana gelen fiziksel problemler olduğunu ileri sürüyor.

Bunlara ilaveten şu anda yaşadığımız Covid-19 salgınında dünyamız fazlasıyla etkilendi ve bu salgın bize çok önemli bir şeyi daha gösterdi, o da sağlık sistemlerimizin böyle salgınlara karşı çok güçsüz kalmasıdır.

Sağlık sistemlerinin güçlendirilmesi, sosyal ve ekonomik gelişmenin sağlanması gerektiğini ifade eden hocamız, "Enfeksiyonlar, mutasyona uğrarlar ve ortaya çıktığı ülkeler buna hazır olmazsa çok çabuk yayılabilir. Bu nedenle uzun vadede dirençli sağlık sistemleri kurmamız lazım" diyerek durumun ciddiyetine dikkat çekti. 

Böylesine ciddiyetle söylenen bu sözlerden beş yıl sonra da Covid-19 salgının ortaya çıkması ve gerçekleri yüzümüze çarpması da trajikomik bir durumdur. 

Şeker hastalığı, tansiyon, kalp hastalıklarının tüm dünyayla birlikte Türkiye'yi de etkileyecek, dünyadaki sağlık sorunlarının yüzde 70'ini kronik hastalıkların oluşturduğunu da göz önüne almak gerek.

Teknolojide son 20 senede izlenen çok hızlı gelişme, hayatımızı hemen tüm alanlarda etkilemiş ve kolaylaştırmaya başlamıştır. Ancak, ilaç sanayindeki gelişmeler, yeni teşhis metotları, tedavide kullanılan yüksek teknolojili cihazlar; 1930’larda 50 civarında olan ortalama yaşam süresini, 2000’li senelerde 70 yaş üzerine taşımayı başarmıştır. 2050 senesinde doğan insanların rutin olarak 100 yaşına kadar sağlıklı bir yaşam sürmelerinin mümkün olacağı öngörülmektedir.

Uzun yaşam, ne yazık ki sağlık sistemi genelinde bir takım sorunları da beraberinde getirmiştir. Kronik hastalık görülme sıklığı artmış, bu hastalar, hastane ve sağlık sistemi üzerindeki yükü arttırmış, sağlık harcamaları başa çıkılamaz düzeylere çıkmıştır. Sağlık personeli yetersizliği de eklenince sağlık sektöründe teknolojinin daha etkili olmasının zorunlu olduğu belirgin olarak ortaya çıkmıştır.

Obezite, Salgın Hastalıklar ya da Kronik Hastalıklar dışında aşı karşıtlığı, HIV virüsü gibi daha birçok sorun ileride büyük bir tehdit yaratacak gibi duruyor. Bize düşen birçok görev var. Sağlık sistemini düzgün kurmak ve işletmek ayrıca sağlığımıza her şeyden daha fazla önem göstermek. 

Bireylerin sağlıklı kalabilmesi için, sağlıklı beslenme, sağlıklı yaşam, sağlıklı aktivite konularının üzerine düşülmesi ve geliştirilmesi gerekiyor. Sadece hastalıkları tedavi değil de hastalıkların önlenmesi çok önemli ve onu yeteri kadar yapmıyoruz. Toplumun bilinçlendirilmesi lazım. Bu da sadece hastane yapmakla düzelemez.

 

Özgün İçerik


0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.