Öğrenci Kariyeri Banner

Tarihteki İlk Enstrüman: Neandertal Flüdü

Tarihteki İlk Enstrüman: Neandertal Flüdü

2008 yılında yapılan kazılarda, arkeologlar Almanya'nın güneyinde Hohle Fels adında bir Taş Çağı mağarasında kuş kemiklerinden ve mamut dişlerinden yapılan flütler buldu. Bu flütlerin günümüzden en az 43 bin yıl önce yapıldıkları düşünülüyor. Şu ana kadar izine ulaşılabilmiş en eski enstrümanlar olarak geçerliliğini koruyorlar.

Mamut kemiğinden titizlikle oyulan bu flütlerin yapımı oldukça zor. Bu da Neandertaller'in bilişsel yeteneklerinin Homo sapienslerden çok da farklı olmadığı düşüncesini akla getiriyor.

Kuzeybatı Slovenya’da, Divje Babe adında bir neandertal bölgesinde Arkeolog Ivan Turk tarafından bulunan bu enstrüman, en az 43.000 yıllık. Hatta 80.000 yaşında bile olabilir. Müzikolog Bob Fink’e göre, flütün üzerinde bulunan dört delik, dört  farklı notayla eşleşiyor. Flütten çıkan seslerin günümüzdeki bir flütten çıkanlar kadar doğru tonda olduğunu söylüyor. 

Flütten çıkan sesleri duyabilmek adına Slovenya Ulusal Müzesi Küratörü tarafından flütün kilden bir kopyasını yapıldı. Müzisyen Dimkaroski de bu flütle, Beethoven, Verdi, Ravel, Dvorak gibi sanatçıların eserlerinden birkaç parça çalmayı başarabildi. Aynı zamanda birkaç hayvan sesi de çıkartabilmiş. 

Slovak Müzisyen Ljuben Dimkaroski’nin çaldığı Neandertal flütünü buradan dinleyebilirsiniz: 

 

Kaynak

 


Zeynep Akyıldız

Sabancı Üniversitesi - Bilgisayar Bilimleri

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.