Öğrenci Kariyeri Banner

Tarihe Öncülük Eden 12 Kadın

Tarihe Öncülük Eden 12 Kadın
Dünya, tarihinin bilinen en eski zamanlarından beri erkeklerin ipleri elinde bulundurduğu bir yerdi. Ta ki kadınlar ''ben de buradayım!'' diyene kadar. Havacılıktan siyasete, kadın haklarından bilime yaptıklarıyla tarihte ilk olan, yönetime ve kurallara başkaldıran kadınlarımızı hepimize ilham kaynağı olmaları düşüncesiyle derledik.

1-Valentina Tereshkova

valentina
16 Haziran 1963'de Tereşkova Vostok6 ile uçarak uzaya çıkan ilk kadın ve ilk sivil olmuştur. Dünya yörüngesinde 48 tur atar ve neredeyse üç gün uzayda kalır. Bu süre o zamana kadar uzaya giden ABD'li uzay adamlarının toplam süresinden fazladır.

2-Sabiha Gökçen

sabiha gökçenTürkiye'nin ilk kadın pilotlarından birisidir. Dünyanın ilk kadın savaş uçağı pilotudur. Uçuş kariyeri boyunca 8.000 saat civarı uçuş gerçekleştirmiştir. Amerikan Hava Kurmay Koleji'nin mezuniyet töreni için düzenlenen Kartallar Toplantısı'na onur konuğu olarak katılır. Maxwell Hava Üssü'nde ki törende "Dünya Tarihine adını yazdıran 20 Havacıdan biri" seçilir. Gökçen bu ödüle layık görülen ilk ve tek kadın havacı olur.Son uçuşunu 1996'da 83 yaşında iken Fransız pilot Daniel Acton eşliğinde Falcon 2000 uçağıyla yapar.

3-Maud Wagner

dövmeciMaud Wagner, 1907 yılında o zamana kadar yalnızca erkeklerin yapmakta olduğu dövmeciliğe yeni bir ses getirerek dünyanın ilk kadın dövmecisi olmuştur.
4-Dana Ulery

dana
Dana Ulery 1961 yılında NASA'nın Kaliforniya Pasadena'daki Jet Propulsiyon Laboratuvarı'nda çalışmaya başlayarak NASA'da çalışan ilk kadın mühendis olmuştur. Daha sonra ABD Askeri Araştırma Laboratuvarı'nda çalışan Ulery, burada da ilk kadın yöneticilerden olmuştur.

5-Ellen Swallow Richards

swallow
1870 yılında Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'ne (MIT) kabul edilen ilk kadındır. Kimya okuyan Richards, 1873 yılında Fen Fakültesi diploması ile mezun olmuştur. Bayan Richards mezun olduktan sonra kadınların eğitilmesi için bir laboratuvar açılmasına öncülük etmiştir ve burada madenbilim ile kimya eğitmenliği görevini üstlenmiştir.

6-Amelia Earhart

amelia errthAmelia Earhart, Atlantik Okyanusu'nu tek başına ilk uçan kadındır ve ikinci kişidir. Kadınlarda mesafe ve hız konusunda uçuş rekorları kırmıştır. 1937 yılında dünyanın etrafında uçma girişimi sırasında esrarengiz bir şekilde ortadan kaybolmuştur. Bu olay günümüzde hala merak konusudur.

7-Jacqueline Cochran

j.cochUçak kulanmayı kozmetik satıcısı olarak çalıştığı dönemde öğrenmiştir. 1953 yılında Mach 1 ses duvarını aşan ilk kadın olmuştur.  11 yıl sonra 1964 yılında Mach 2 yi de aşmayı başaran Cochran bunun yanı sıra irtifa ve mesafe rekorlarıyla beraber birçok rekor kırmıştır.

8-Dr. Elizabeth Blackwell

dr.e.b.
Ameriika'da ki bir tıp okulundan doktorluk ünvanı kazanarak mezun olmayı başaran ilk kadındır. Çevresindeki bir çok kişinin bu eğitiminin kadınlara verilmediğini söylemesine rağmen o tıp okullarına başvurmaya devam etmiş ve fakültede yapılan oylama sonucunda New York'ta ki Geneva Medical College'a kabul edilmiştir. 1849 yılında mezun olmuştur ve doğum ile jinekoloji üzerine çalışmıştır. Ardından küçük kız kardeşi de izinden gitmiş ve 1854 yılında Ohio'daki tıp okulundan doktor ünvanıyla mezun olmuştur.

9-Hillary Clinton

hillaryABD'nin büyük siyasi partilerinden birinin ilk kadın başkan adaylığını elde ederek adını tarihe yazmıştır.

10-Gertrude Caroline Ederle

gerthurde
1926 yılında, Manş Tüneli´ni yüzerek geçen ilk kadın olmuştur.

11-Elspeth Beard 

122_0705_02z+elspeth_beard+on_bikee

Dünyanın etrafını motosikletle dolaşan ilk İngiliz kadın. Yolculuk 3 yıl sürdü ve bu süre zarfında 77250 km yol aldı.

12-Ellen O'Neal

ellen
Yıl henüz 1976'yken dünyanın ilk profesyonel kaykaycısı olan kadındır.

 

 

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.