Öğrenci Kariyeri Banner

Tarih Öncesi Dönemde Yaşayan Yaratıklar

Tarih Öncesi Dönemde Yaşayan Yaratıklar

1. Gorgonopsid: Kılıç dişli kertenkele

Adını mitolojik karakterden alan bu ilginç canlı, 265 ile 252 milyon yıl önce Permiyen’in sonlarında yaşadı. Gorgonlar, kılıç diş olarak bilinen keskin ve uzun dişlere sahipti. Gorgonopsid hedefini bu kılıç dişleriyle ısırır, sonrasında avı yorulana kadar onu takip eder, en sonunda da öldürücü darbeyi vururdu. Memelilerin modern atası olmasına rağmen, yaratık sürüngen benzeri bir beyne ve dürbün görüşüne sahipti. Bilim insanları bu canlıların memeli ve sürüngen özelliklerinin her ikisini birden taşıdığını belirtiyor. Gorgonopsid kalıntılarının çoğu Afrika’da Tanzanya, Zambiya ve Malavi gibi ülkelerde bulundu.

2. Pterygot: Dev deniz akrebi

Tarih öncesi yaratıklar listesinin belki de en farklı canlısı olan Pterygotlar, yaklaşık iki metre uzunluğunda deniz akrepleriydi. Pterygotlar şimdiye kadar denizlerde yaşayan en vahşi canlılarından biriydi. Büyüklüğü hareketlerini kısıtlıyordu. Fakat kurbanlarını yutması onun için çok zor değildi. Pterygot fosilleri Avustralya, Avrupa, Kuzey Amerika ve Güney Amerika olmak üzere 4 ayrı bölgeden çıkarıldı.

3. Athropleura: En büyük kara Arthropode’u

Kırkayaklar bugün olduğu boyutlarında bile oldukça rahatsız edici. Bir de bu canlıların ortalama bir araba büyüklüğünde olduğunu düşünün. Bu dev yaratıklar, 359 milyon ile 299 milyon yıl önce Karbonifer dönemde Kuzey Amerika ve İngiltere’nin ormanlarında yaşadılar. Yeryüzündeki ormanların bolluğu nedeniyle, atmosfer çok daha yüksek oksijen seviyelerine sahipti ve bu da athropleura gibi böceklerin bu kadar büyük boyutlara evrimleşmesine yol açtı.

4. Meganeura: Şimdiye kadar var olan en büyük uçan böcek

Meganeura, Karbonifer dönemde soyu tükenmiş, günümüz yusufçuklarına benzeyen ve onlarla akraba olan bir böcek cinsi olarak karşımıza çıkıyor. 65 cm’den 70 cm’ye kadar kanat açıklığı olan Meganeura, bilinen en büyük uçan böcek türlerinden biri.  Modern böcek ve kuşlar üzerinde yapılan son araştırmalar hem oksijen seviyesinin hem de hava yoğunluğunun, canlıların boyutları üzerinde bir üst sınır sağladığını gösteriyor. Onların yaşadıkları dönemde atmosfer, günümüzden daha fazla oksijen sağlıyordu. Fazla oksijen ise böceğin bedenine trakeal solunum sistemi yoluyla yayılıyordu. Bu olay dev uçan böceklerin evrimleşmesine olanak sağlamış oldu. Ancak Karbonifer dönemin sonlarına doğru yaşanan iklim krizi Meganeuraları savunmasız bıraktı. Bu sebeple de nesilleri tükendi. 

Kaynak için tıklayınız


Simay Kurtçu

Site İçerik Koordinatörü

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.