Öğrenci Kariyeri Banner

Tarih Kokulu 200 Yıllık Kütüphane

Tarih Kokulu 200 Yıllık Kütüphane
Kitaplar. Tarihe tanıklık edip, insanlığı belgeleyen eserler. Kimisi hayal gücünün ulaştığı sınırları belgeliyor, bilimin yol haritasını gösteriyor. Kimisi dünya tarihindeki politik ilişkileri, tarihi figürleri, efsaneleri konu alıyor. Kimisindeyse altından daha değerli sanat eserleri, şiirler, öyküler orijinal halleriyle yer alabiliyor. Kitapların bu büyülü dünyasında ise "kütüphane" kavramının önemi tartışılamaz.

eski-kitaplar

Kütüphane kelimesi günümüzde kullanılan dillerin neredeyse tamamında kitapların saklandığı yer anlamında kullanılır. Bilgilerin toplandığı, saklandığı ve dağıtıldığı ortam olarak karşımıza çıkıyor. Bilgiye ulaşma, edinme konusunda gerçekten hazine olarak nitelendirebileceğimiz kütüphaneler mevcuttur. Asur, Babil ve Hitit medeniyetlerinden bu yana günümüze ulaşan ve yazı yazmak için kullanılan kil tabletler çok eski devirlerde ki kitaplar ve kütüphanecilik ile ilgili bilgiler vermektedir. Yapılan araştırmalara göre kütüphane oluşumunun başladığı tarih M.Ö 2400'e kadar dayandığını bizlere göstermektedir. Asur devleti hükümdarı Asurbanipal tarafından M.Ö 625 yılında kurulan Ninova Kütüphanesi ise bilinen en eski kütüphane olarak kayıtlara geçmiştir.

Günümüzde ise değerli sayılabilecek kütüphaneler arasında Stockholm Halk Kütüphanesi (İsveç),Klementitum Kütüphanesi(Çek Cumhuriyeti), Kraliyet Portekiz Okuma Salonu (Brezilya), Sainte Genevieve Kütüphanesi(Fransa) ve niceleri bulunmaktadır. Tarihin yakın zamanında ise bu eserlerin arasına en az onlar kadar değerli bir kütüphane katıldı.

Belçika'da Bouillon adlı kasabada çağımızın en nadir bulunan kütüphanelerinden biri bulunuyor. Özel bir mülkün içinde yer alan kütüphaneye 200 yıla yakın bir süredir el değmemiş.

kutuphane-1

Söylentilere göre evin asıl sahibi Fransız Devrimi zamanı o bulunduğu ortamdan kaçarak Bouillon'a yerleşen biri. Akrabaları mülkün açık arttırması sırasında emlakçı Henri Godts'a evdeki küçük, gizli kütüphaneden bahsetmiş. Böylece kütüphanenin ünü bir hayli artmış. İçinde 18. ve 19. yüzyıla ait, nadir bulunabilecek 182 kitap yer alıyor. Bunun yanında da odanın içinde bulunan tüm eşyalar da döneme ait.

1

Kütüphane'de bulunan kitapların büyük bir çoğunluğu egzotik ülkeler hakkında bilgi hazinesi. Bu eserler arasında en göze çarpan parça ise kuşkusuz Abraham Ortelius imzalı bir dünya atlası. Zamanının bilinen en iyi kartografı olarak Abraham Ortelius'un atlasının 1575 yılına ait olduğunu görüyoruz. İlk modern atlas olarak bilinen bu eserden yalnızca 100 tane üretildiği ve geçen sürede çoğu baskının zarar gördüğü bilinmektedir. Maddi değeri 40.000-45.000 Euro arası olduğu tahmin edilen atlasın manevi olarak değeri sanırım paha biçilemez olmalı.

ATLAS

Son olarak emlakçı Godts " Böyle otantik bir kütüphane gerçekten nadiren bulunur. Bir zaman makinesinin içinde 18.yüzyıla fırlatılmış gibiyim. Kitapların hepsi mükemmel şekilde korunmuş ve matbaa makinesinden çıkıp doğrudan gelmiş gibi görünüyorlar."

Özel İçerik: Sadık Ağar

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.