Öğrenci Kariyeri Banner

Takıntısı Olan Arkadaşları Böyle Alalım: Obsesif-Kompulsif Bozukluk Nedir?

Takıntısı Olan Arkadaşları Böyle Alalım: Obsesif-Kompulsif Bozukluk Nedir?
Hepimizin hayatında ufak tefek takıntıları olmuştur. Evden çıkmadan ocağı 2 kez kontrol etmek, herkesin yediği ortak tabaktan bir şey yememek, işleri belli sayılarda yapmak, eşyalar simetrik olmadığı zaman rahatsız olmak vs.

Peki ya bu takıntılar hayatımızı kabusa çevirecek düzeyde ilerlerse, saatlerimizi takıntılar yüzünden kaybetmeye başlarsak?

55ea52dcf018fbb8f8786de5-790x445

Malesef her 100 insandan 2'si 3'ü obsesif-kompulsif bozukluk dediğimiz bu sorundan muzdarip.

Peki nedir bu obsesif-kompulsif bozukluk?

Obsesyon: şüphe, takıntı, evham gibi manalara gelen kişiyi rahatsız eden düşüncelerdir.

Obsesif kişiler,asla yapmayacakları şeyleri yapacaklarını düşünüp evhama kapılır, sürekli bu konu hakkında tedirginlik yaşarlar. "Ya kendimi camdan atarsam, ya öğretmenime dersin ortasında küfür edersem... gibi"

fft64_mf1069498-790x445

Kompulsiyon: genelde obsesyonu olan kişilerde görülen obsesif duyguları bastırmak için yapılan takıntılı davranışlardır. "Kendini camdan atma korkusu yaşayan bir insanın asla camlara yaklaşmaması, derste küfür edeceğinden korkan öğrencinin sürekli içinden sayı sayması... gibi"

okb-1-790x445

İşte bu tip davranışı olan bireylerde obsesif-komplisif bozuklukları vardır diyoruz.

Gelin obsesif-kompulsifli bir kaç  örnek görelim:

  • 43 yaşındaki Ayşe S. çocuklarının mikrop kaparak ölmesinden korktuğu için her gün evi 3 kez temizliyor. Günde 1 paket çamaşır suyu bitirdiğini söyleyen Ayşe hanım çok yorulduğunu ama hala evin yeterince temiz olmadığını düşünüyor.



  • 32 yaşındaki Efe N. çocuklarını bıçaklamaktan korktuğu için çocuklarının yanında eline asla sivri cisimler almıyor. Efe bey çocuklarıyla uzun zamandır birlikte yemek yememiş.



  • 18 yaşındaki Mert D. film izlerken sürekli alt yazıdaki kelimeleri sayıyor. Eğer saymazsa o gününün kötü geçeceğine, başına kötü şeyler geleceğine inanıyor.



  • 29 yaşında, bir şirkette sekreterlik yapan Ayça G. çoğu zaman işe geç kalıyor ve kovulmak üzere. Çünkü işe gelirken hiçbir çizgiye basmaması lazım. Basarsa öleceğini düşünen Ayça bu durumdan çok bunalmış.


Obsesif-kompulsif-bozukluk-1-790x445

Daha çok ergenlik dönemlerinde başlayan ve nisbeten kadınlarda daha fazla görülen obsesif-kompulsif bozukluğuna (OKB'ye) her yaştan, her seviyeden insanda rastlamak mümkün.

Peki OKB'ye neler yol açar?

1)Genetik faktörler ki eğer ebeveyinlerinizde böyle sorunlar yaşayanlar varsa kötü haber, siz de OKB adayısınız.

2)Beyin işleyişlerinde, serotonin hormonunda(mutluluk hormonu) bozulma

3)Çocukluk çağında geçirilen ağır travmalar... gibi.

OKB olabileceğinizden şüpheleniyorsanız hemen bir psikiyatri doktoruna görünmelisiniz. Tedavisi olabilen bu hastalık daha fazla hayatınızı zorlaştırmasın.

Sağlıkla kalın...

Özgün içerik: Afranur Şentürk

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.