Öğrenci Kariyeri Banner

Stresle Başa Çıkma Yolları

Stresle Başa Çıkma Yolları
Yaşamımızda en çok karşılaştığımız sorun strese bağlı psikolojik ve fiziksel sorunlardır. Stres organizmanın  dengesini bozabilecek etkenlerin tümü olarak tanımlanmaktadır. Stres kelimesini genellikle her şeyin üzerimize geldiğini hissettiğimizde kullanırız. Stresliyken genellikle kendimizi güçsüz, endişe içinde ve yorgun hisseder sonucunda uyku problemleri  yaşamaya başlarız. Stres bütünüyle dış olaylar değil sizin olaylara bakış açınız ve yorumlamanızla da ilgilidir. Olumsuz olayların yanında evlilik , terfi gibi olumlu olaylar da strese sebebiyet verebilir. Stresten tamamen kurtulmak mümkün değil fakat etkilerini azaltmak için;

POZİTİF OLMAYA ÇALIŞ

pozitiff (790 x 803)
Gülün. Karamsar düşüncelerinizi bir kenara bırakın. Karşılaştığınız stresli sorunlarda olayların ne kadar kötüye gidebileceğini değil olayları nasıl düzeltebileceğinizi düşünün ve buna inanın . Pozitif düşünceler üretin zira siz olumsuz düşüncelerinizi tekrarladıkça onlar çoğalacaktır. Kendiniz motive edecek, pozitif düşünmeye itecek kitaplar okuyun ve müzik dinleyin. Öte yandan sahip olduklarının değerini bilmek ruhsal durumunuz üzerinde iyileştirici etkiye sahiptir.


ERTELEME


st12

Ertelerken ya sonra demeyi unutmayın. Yapacağınız işler biriktiğinde ya da son güne kaldığında örneğin sunumu son gün hazırlamaya çalıştığınızda  ,stajınızı yapmayı son senenize bıraktığınızda ertelemeniz rahatlatmıyor, stres altında tutmaya devam ediyor. İşlerini yaparken hem önem sırasına göre yapar hem de gerçekçi hedefler belirlerseniz kaygı seviyeniz azalır. Eğer işlerini yetiştirmede zorluk çekiyorsanız zayıf olduğunuz yönleri keşfedip ihtiyaç duyduğunuzda yardım istemelisiniz. Hayatınızda yanlış giden olayların sayısını azaltın ,sizi strese sokan insanlardan uzaklaşmayı ertelemeyin!

HAREKET ET

st10

Kendinizi nasıl rahatlatacağınızı öğrenin. Boş zamanlarınızı kendinize yararlı olabilecek şekilde, yeni hobilerle, kafanızdaki olumsuzluklardan kaçmak için kullanabilirsiniz. Stresinizi fiziksel aktiviteleriniz üzerine atabilirsiniz.Egzersizin sağladığı zihinsel yararlardan en bilineni beyin için salgılanan kimyasal hormonlardır. Egzersiz sırasında, kortisol ve adrenalin gibi vücudun stres hormonlarını azaltır. Okçuluk, voleybol, tenis  fitness ya da açık havada yürüyüş iyi birer tercih olabilir. Diğer bir seçenek olarak Meditasyon stres ve gerginlik azaltmada öyle etkili ki 1984’de Ulusal Sağlık Enstitüleri meditasyonu hafif hipertansiyonda reçeteli ilaçlar öncesinde ilk tedavi olarak tavsiye etmiştir.

UYU

st4

Çevrenize biraz dikkatli baktığınız zaman yorgun olan insanların oldukça stresli olduğunu görürsünüz. Stres düzenini dengeleyen serotonin ve melatonin hormonlarını etkileyerek uykusuzluk problemi yaratabilir. Bu nedenle uyku saatlerimize özen göstermeliyiz. Biyolojik saatimiz kişiden kişiye değişmekle birlikte insanların %75 inde 23-24 civarında uyuyup, 07-08 arasında uyanmaya programlıdır. En verimli uyku saatleri akşam 22:00 ile 02:00 arasındaki uyku % 200 verimlidir. Yani bu saatler arasında 3 saat uyunduğunda 6 saat uyunmuş gibi olur.

İLETİŞİM

ST13

Stres etkili iletişime , açık seçik düşünme kapasitesine, yaratıcı düşünmeye  ve uygun davranışların sergilenişine zarar verir. Ağır stres altında olduğunuzda insanları yanlış okumaya başlarsınız. Tehditkar gördüğünüz davranışların gerçekte öyle görünüp görünmediğini başkalarıyla paylaşarak öğrenin. İnsanlarla iletişiminizi arttırın. Sorunlarınızı ve kaygılarınızı paylaşabileceğiniz  insanların yanında olun. Başkaları için bir şeyler yapın böylelikle kendinizi düşünmekten kurtulabilirsiniz. Yardım kuruluşlarında çalışarak kendi sorunlarınızı büyütmekten uzaklaşırsınız. Eğer sorumluluk almak sizi strese sokmuyorsa evcil hayvan edinmek huzur verici bir tercih olabilir.

Son olarak , eğer stres hayatınızı kontrol edemez hale getiriyorsa, iş ve okul hayatınızda büyük  sorunlara yol açıyorsa bir uzmana danışın.

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.