Öğrenci Kariyeri Banner

Steve Jobs'ın Hayatından 6 Liderlik Dersi!

Steve Jobs'ın Hayatından 6 Liderlik Dersi!

Başarılı insanların izinden giderek hayattan dersler çıkarmak her zaman daha kolaydır. Steve Jobs’ın hayatının konu edildiği, Jobs adlı filmde de bahsedildiği gibi, onun hayatından alabileceğimiz birçok ders bulunmaktadır. Bunlardan bir kaçını sizler için derledik.

Odaklanın!

Steve Jobs, belirli konular üzerine odaklanarak çalışırdı. Apple'da beyaz tahtasının önüne geçer ve şimdi odaklanmamız gereken 10 konu nedir diye sorardı. Beğenilen 10 fikri yazar ve son 7 fikrin üstünü çizip '' Şimdi üç tanesine odaklanabiliriz.'' derdi. Odaklanmak, Jobs’ın kişiliğine yerleşmiş ve Zen eğitimi sayesinde de iyice gelişmişti. Dikkat dağıttığını düşündüğü her şeyi bıkmadan usanmadan elerdi. 

Sadeleştirin!

Jobs’ın zenvari odaklanma yeteneğine, onunla bağlantılı olan bütün dikkatini bir şeyin özüne verip gereksiz parçalardan kurtararak onu sadeleştirme yeteneği eşlik etmiştir. Apple’ın ilk pazarlama broşüründe; “Sadelik, inceliğin son noktasıdır” yazardı. 

Sorumluluk Alın!

Steve Jobs sadeliğe ulaşmanın en iyi yolunun donanım, yazılım ve çevresel aygıtların birbirine bağlı olması olduğunu belirtiyordu. Jobs ve Apple, kullanıcı deneyimi konusunda örnek bir bakış açısı benimsemiş ve çok az firmanın yaptığını yapıp baştan sonra sorumluluk almıştır. Kullanıcı deneyimi konusuna bu kadar odaklanmasının nedeni ise mükemmelliyetçi yapısından kaynaklanıyordu.

İleriyi Hedefleyin!

Bir şeyi ilk yapan kişi olmak önemli değildir; önemli olan geriye düştüğünde ileriye doğru nasıl atılım yapılabileceğini bilmektir.

Ürünleri Kârın Önüne Koyun!

Jobs'ın felsefesi ürünün kalitesinin her şeyin önünde yer almasıydı. Nitekim o şirketten ayrıldığında kâr maksimizasyonuna odaklanan Apple, bu felsefenin önemini tecrübe etmiş oldu.

Mükemmellikte Israrcı Olun!

Jobs, yarattığı neredeyse bütün ürünlerin gelişim aşamasında bir noktadan sonra duraklat düğmesine basar ve beyaz tahtasının önüne giderdi, çünkü mükemmel olmadığını hissederdi.

 

Kaynak


Merve Akbağ

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Merve Akbağ..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.