Öğrenci Kariyeri Banner

Star Wars Serisinin Bize Öğrettiği Hayat Dersleri

Star Wars Serisinin Bize Öğrettiği Hayat Dersleri
1977’den beri birçok nesli derinden etkilemiş ve etkilemeye devam eden, son derece köklü ve popüler bir film serisi Star Wars. Gerek heyecanlı olay örgüsü, gerek kendini sevdiren karakterleriyle bugüne kadar milyonlarca insanın dikkatini çekti ve beğenisini kazandı. Peki, bu seriden bilinçli ya da bilinçsiz olarak kazandıklarınızın farkında mısınız?

Hedefleriniz olsun.

“Hedefin, gerçeklerini belirler.”-Qui-Gon Jinn

05d1a29b3a0b8b6e84189ae3e68c9aaf_790x445

Hedef sahibi olmak kendinize bir yol çizmenizi sağlar. Bir hedef uğruna çalışırsınız, ilerlersiniz ve kendinizi geliştirirsiniz. Kısacası hedefiniz önünüzü görmenizi ve devamlı olarak ilerlemenizi sağlar.

Yapmak istediğiniz şeye karar verin ve onu yapın.

wisdom_790x445

Yoda’nın da vurguladığı gibi, “Deneme. Yap ya da yapma. Deneme diye bir şey yok.”. Her ne kadar bazen hatalarımızı azaltmak için önceden birkaç deneme yapmak mantıklı gibi gelse de, yapacağınız şeyi bir defada yapmanız sizin için daha faydalıdır. Her şeyden önce hem zaman kaybetmezsiniz hem de eğer bir hata yaptıysanız o hatayı yaptığınız asıl işte görmeniz ve düzeltmeniz, onu bir daha tekrarlamama şansınızı arttırır.

Hata yapın ama hatalarınızın sizi aşağıya çekmesine izin vermeyin.

Hatalarınız sizin için en iyi öğretmendir. Eksiklerinizi tespit etmeniz için de, yanlış bildikleriniz kalıcı olarak düzeltmeniz için de hatalarınız en büyük şanstır. Bu yüzden hatalarınızı sevin, onlardan ders alın ve onların sizi yükseltmesine izin verin. Ama asla geçmişte yaptığınız hataların ya da pişman olduğunuz davranışların sizi yavaşlatmasına hatta durdurmasına izin vermeyin. Geçmişinizi geride bırakmanızın gerekliliğinin hem Anakin Skywalker’a annesinden gelen “Sadece cesur ol ve asla geçmişe bakma, asla!” hatırlatmasında, hem de Kylo Ren’in “Geçmişinin ölmesine izin ver. Gerekirse onu kendin öldür.” sözlerinde geçmesi, bunun ne kadar önemli olduğunun bir göstergesidir.

Hislerinize güven.

Hislerine güvenerek kararlar almak serinin yaratıcılarından George Lucas’ın da felsefesinin çok önemli bir parçasıdır. Gerek Lucas’ın bazı karakterlerini, aldığı riskin farkında olarak ama hislerine güvenerek, seriye katması, gerek filmde karakterlerin karşılaştıkları kaosa rağmen kendi hislerinden şüphe etmemeleri, bu güvenin kritik anlarda ne kadar önemli olabileceğinin bir kanıtı.

Başarıya inanın ve bu inancınıza sıkı sıkıya tutunun.

faith_790x445

Hedefiniz ne olursa olsun, başarınıza giden yolda bu başarıya inanmanız temel motivasyon kaynağınız olacaktır. Bu inancınızda eksilmeler yaşandığı anda, hedefinizden sapmaya ve pes etmeye başlarsınız. Darth Vader inanmanın önemini, onun Güç’ünü eleştiren Amiral’e verdiği  “İnanç eksikliğini rahatsız edici buluyorum.” cevabında vurgulamıştır.

Başaramayacağınızı söyleyenleri dinlemeyin.

“Bana olasılıklardan bahsetme!”-Han Solo

giphy_790x445

Hedefiniz için mücadele ettiğiniz yolda gerek iç sesinizden, gerek çevrenizdekilerden başaramayacağınıza, hedefinizin imkansız ya da sizin için fazla zor olduğuna dair olumsuz yorumlar alma olasılığınız var.

Karşınıza çıkan her şansı değerlendirmeye çalışın.

“Bu gerçek bir değişiklik için sahip olduğumuz son şansımız.”- Jyn Erso

Bazı fırsatlar hayatınızda yalnızca bir defa karşılaşacağınız fırsatlardır. Önemsiz sandığınız bir fırsatın sizi nerelere götürebileceğini veya gözünüzü korkutan bir durumun sizi ne kadar geliştirebileceğini bilemezsiniz. Bu yüzden karşılaştığınız her fırsatı, içgüdülerinize de danışarak, değerlendirmeye çalışın.

İçinde bulunduğunuz anın değerini bilin.

May-the-Force-be-with-you-Star-Wars-wallpaper-640x400_790x445

Her ne kadar hedef koymak, plan yapmak ve hayal kurmak önemli olsa da, yaşadığınız anı değerlendiremezseniz bunlar hiçbir işe yaramaz. Qui-Gon Jinn de bunun önemini öğrencisi Obi-Wan’a hatırlatmıştır:”Endişelerine odaklanma Obi-Wan. Konsantrasyonunu burada ve şu zamanda, ait olduğun yerde tut.”. Sizin de hedeflerinize doğru ilerlerken kaygılarınızı minimuma indirip, içinde bulunduğunuz anı değerlendirmeniz son derece önemli olacaktır. Umarım, 2018’de hedeflerinize ulaşır ve güzel bir yıl geçirirsiniz, güç sizinle olsun!

Özel İçerik: Begümhan İdikut Şimşir

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.