Öğrenci Kariyeri Banner

Spekülasyon ve Manipülasyon Arasındaki Farklar

Spekülasyon ve Manipülasyon Arasındaki Farklar
Spekülasyon, Türk Dil Kurumun “vurgunculuk” olarak nitelemektedir. Dilimizde olumsuz bir kelime olarak kullanılmasının nedeni bu olabilir fakat sanılanın aksine yasal bir işlemdir. Spekülasyon bir piyasa veya ticaretle alakalı bir terimdir. Dünyada kabul görmüş anlamı ise; bir yatırım aracı ya da mal ile ilgili gelecekte oluşacak fiyat değişimlerinde kar elde etmeye çalışmaktır.

Yeterli bilgi ve birikim sonucunda yatırım aracının fiyatının yükseleceği veya düşeceği beklentisi ile kar etmek amacıyla yapılan bir yatırımdır. Spekülasyon yapan kişi aynı zamanda riski de üstlenmiş olur çünkü yükseleceğini beklediği bir yatırım aracının fiyatı düşerse zarar etmiş olur. Bu riski üstlenen yatırımcıya ise spekülatör denir. Bir yatırımcı 6 TL olan X hisse senedini elimizde bulunduruyor ve fiyatının 5 TL’ye düşeceğini tahmin ediyor. Bu durumda elindeki hisse senetlerini satıp 5 TL’den tekrar alması bir spekülasyon işlemine bir örnektir.

economy ile ilgili görsel sonucu

Manipülasyon, Türk Dil Kurumu “yönlendirme” olarak nitelemektedir. Kanuni olarak yasal bir işlemi işlemdir ve yapana cezai işlem uygulanmaktadır. Manipülasyon, yanlış bilgi ya da söylenti yayarak yatırımcıları yanıltmak ya da bir menkul kıymetin fiyatını çeşitli tekniklerle kasıtlı ve suni olarak düşürme veya yükseltme girişiminde bulunma eylemidir. Bu işlemi gerçekleştirenlere ise manipülatör denir. Yatırımcıları yanlış yönlendirerek onların zarar etmesine sebep olabilirler.

Algıyı yönlendirme ve fiyat hareketlerine müdahale yolarıyla yapılabilir. Algıyı yönlendirmede, piyasaya kasıtlı olarak yalan haber veya söylentiler yayarak fiyatları aşağı veya yukarıya çekmeye çalışırlar.

Fiyat hareketlerine doğrudan müdahale ise, yatırımcının zararda olduğu hisse senedini satması ve hemen ardından daha düşük fiyattan geri almasıdır. Bir başka yöntemi ise biri veya birileriyle anlaşarak aynı fiyatta ve miktarda emirleri eş zamanlı olarak sisteme girerek menkul kıymetin fiyatına istedikleri yönde müdahale etmeleridir.

Spekülasyon borsada yatırım yapan birçok kişinin uyguladığı ve yasal olan bir yöntemdir. Manipülasyon ise cezai sonuçları olan yasa dışı bir işlemdir. Yatırımcıların özellikle manipülatif hareketlere karşı çok dikkatli olmaları ve duyulan her habere inanmamaları gerekir. Asıl yapılması gereken piyasada bir haber dolanıyorsa kaynağı ve doğruluğunu araştırıp buna göre hareket edilmekledir ve unutmayınız piyasa bir haber size gelmişse sizden önce duyanlar işlemi yapmış ve sizin bu haberle fiyatları yükseltmenizi bekliyorlardır.

Özgün İçerik: Bu içerik Öğrenci Kariyeri yazarlarından Ali Can Semiz tarafından oluşturulmuştur.

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.