Öğrenci Kariyeri Banner

"Sosyal Hizmet" Bölümü İçin Tavsiye Nitelikli 3 Yabancı Kitap

"Sosyal Hizmet" Bölümü İçin Tavsiye Nitelikli 3 Yabancı Kitap
Merhabalar değerli sosyal hizmet uzmanları ve adayları,

Bugünkü yazımda "Sosyal Hizmet" adına geçtiğimiz hafta vermiş olduğum kitapların devamına yer vereceğim. Bu hafta da ağırlıklı olarak yabancı literatüre göz atacağız. Bunun sebebi Batı'da "Sosyal Hizmet" bölümünün meslekileşme sürecinin ülkemizden daha ileride olmasıdır. Bu kitapların yerli literatürde de saygıdeğer hocalarımızın yazmış olduğu kitaplarına yakın zamanda yer vereceğim. Ama gelin ilk önce Batı ne demiş, "Sosyal Hizmet" bölümünü nasıl tanımlamış ona bakalım...

1-) Sosyal Hizmet Temel Alanlar ve Tartışmalar- Robert Adams/Lena Dominelli/ Malcolm Payne

 

0000000665803-1


Elinizde tuttuğunuz bu eserde, sosyal hizmet mesleğinin sorun ve müdahale alanlarındaki güncel konular, eleştirel ve derinlikli bir bakış açısıyla ele alınmaktadır. Editörler ve yazarlar, akademik çalışmalarının yanı sıra, birçok ülkede sosyal hizmet ve sosyal politika alanındaki uluslararası örgütlerin çalışmalarında da yer almaktadırlar. Bu çalışmalar arasında, yerelleşmeye ilişkin tartışmalar ve bölgeye özel, kültüre uygun kuram ve uygulamaların geliştirilmesi de bulunmaktadır. Farklılığa ilişkin öğrenme fırsatları, insan hayatlarının eşitliği, insanların onuru ve değeri sosyal hizmetin uluslararası tecrübeleriyle daha yakından bir ilişki içindedir. Bu yüzden, birden fazla ülke ya da bağlamda çalışmak, giderek sosyal hizmet mesleğinin daha önemli bir parçası haline gelmektedir. Bu kitap bir yandan kendi bilgi ve değerlerimiz açısından güçlü bir temelin önemine vurgu yaparken diğer yandan çok çeşitli bilgi ve tecrübelerden öğrendiklerimizi uygulamamıza katmamız konusunu da örneklendirmektedir. Dolayısıyla bu eser, sosyal hizmeti şekillendiren farklı ulusal yasalar, yönetimler, politikalar, sosyal ve kültürel değerler ile varsayımlar arasında bir etkileşim kurabilme olanağı sağlamaktadır.



0000000614714-1


2-) İnsan Davranışı ve Sosyal Çevre 1- Karen K. Kirst-Ashman/ Charles Zastrow



İnsan Davranışı ve Sosyal Çevre kitabı yaşam boyu gelişme kavramına göre organize edilmiş olup insan davranışları ve sosyal çevre ilişkisini Ekosistem kuramı çerçevesinde ele almakta ve konulara "çevresi içinde birey" bakış açısından yaklaşmaktadır. Biyo-psiko-sosyal bir varlık olan insanın yaşam sürecini kronolojik bakımdan dört temel başlık altında özetlemektedir. Bunlar, bebeklik ve çocukluk, ergenlik ve genç yetişkinlik, orta yetişkinlik ve ileri yetişkinliktir. Bu ciltte bebeklik, çocukluk ve ergenlik ele alınmıştır. Kitapta her dönemin kendine özgü biyolojik, psikolojik ve sosyal gelişim özellikleri ve sorunları ele alınarak bu dönemlere ilişkin yaşam olayları incelenmiştir.





3-) İnsan Davranışı ve Sosyal Çevre 2- Karen K. Kirst-Ashman/ Charles Zastrow


0000000637382-1


İnsan Davranışı ve Sosyal Çevre kitabının ilk cildi bebeklik, çocukluk ve ergenliğe yoğunlaşırken, elinizdeki bu ikinci ciltte biyo-psiko-sosyal bir varlık olarak insanın yetişkinlik ve yaşlılık aşamaları, tüm yönleriyle, ayrıntılı olarak ele alınmaktadır. Kitabın bu cildinde de, her dönemin kendine özgü biyolojik, psikolojik ve sosyal gelişim özellikleri ve bu dönemlere özgü sorunlar ele alınmış, yaşamsal olaylar, pek çok farklı örnekle güçlendirilerek açıklanmıştır.


Bu yazı ile beraber yabancı kaynakta bulunan değerli eserleri bitirmiş olduk. Tabi bitirdik diyorsak bitmiş anlamına gelmiyor daha sayısız literatür bulunmakta. Fakat başlangıç seviyesi için yeterli olacaktır. İleri tarihlerdeki yazılarda Türk yazarlara değineceğiz. Esen kalın. Keyifli okumalar...



Özgün İçerik: Umut Solmaz


 

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.