Öğrenci Kariyeri Banner

Sonradan Mutsuz Olmamak İçin Mülakatlarda Asıl Bizim Sormamız Gereken 14 Akıl Dolu Soru

Sonradan Mutsuz Olmamak İçin Mülakatlarda Asıl Bizim Sormamız Gereken 14 Akıl Dolu Soru



mulakat_soruları

Ne zaman bir mülakata girsek ya klişelerle dolu ve artık yanıtlamaktan bıktığımız, ya beynimizi yakan, ya da insanda ters ters bakma isteği uyandıran sorularla karşılaşıyoruz. Genellikle de sonlara doğru ellerimiz terlemeye başlıyor; "biz sizi arayacağız" finaliyle de terli ellerimizle el sıkışıp odadan ayrılıyoruz.

[ad name="Google Adsense"]

Halbuki başvurduğumuz pozisyonun bizim için gerçekten de uygun olup olmadığını, kurumun değerlerinin kişisel değerlerimizle örtüşüp örtüşmediğini çoğunlukla işe başladıktan sonra anlıyoruz. Sonrası mutsuzluk...

İşte bunca mutsuz çalışanın yaptığı önemli hatalardan biri, mülakat esnasında "Sizin bir sorunuz var mı?" diye sorulduğunda bu fırsatı iyi değerlendirip aşağıdaki soruları sormamış olmak:


1. Bana bu pozisyon için ideal adayı tarif edebilir misiniz?



Bana bu pozisyon için ideal adayı tarif edebilir misiniz?


İş ilanlarında yazılı tüm klişeler bir yana, pozisyon için gerçekten ihtiyaç duyulan özellikler çoğu zaman işe başladıktan sonra ortaya çıkıyor.Bu soruyla, yeteneklerimizin şirketin beklentilerini karşılayıp karşılamadığını hızlıca anlayabiliriz. Böylelikle, eğer karşılamıyorsa, kendimize uygun olmayan bir pozisyon için zaman kaybetmez ve yolumuza gidebiliriz.

2. Şirket kültürünüzü nasıl anlatırsınız?



Şirket kültürünüzü nasıl anlatırsınız?


Şirket kültürü kısaca; kurum içi değerler, inançlar ve alışkanlıklar biçiminde tanımlanabilir. Dolayısıyla, iş hayatında yaratılması / değiştirilmesi en zor şeylerden biridir.Bu soru şirket felsefesi hakkında fikir sahibi olmamız ve çalışanların mutluluğuna verilen önemi anlamamız için şahane ipuçları barındırabilir. Ayrıca görüşmeyi yapan kişinin kendi kurum kültüründen haberdar olup olmadığını; hatta ortada bir kurum kültürü olup olmadığını da böylelikle anlayabiliriz.

3. Hiyerarşik işleyişinizden bahseder misiniz; kime rapor vereceğim?



Hiyerarşik işleyişinizden bahseder misiniz; kime rapor vereceğim?


Özellikle de çok başlı şirketlerde, hiyerarşi sistemini anlamak gerçekten karmaşık olabiliyor. Farklı insanlar için çalışacaksak kimlere hesap vermemiz gerektiğini baştan öğrenelim. Ayrıca kendi yönetimimizde birkaç kişi olacaksa da, işi kabul etmeden önce bu kişilerin kim olduğunu öğrenmek faydalı olur.
4. Böyle bir pozisyon ihtiyacı nasıl ortaya çıktı?



Böyle bir pozisyon ihtiyacı nasıl ortaya çıktı?


Bu soru profesyonellerin, bu işin bir sıçrama tahtası mı yoksa çıkmaz sokak mı olduğu konusunda fikir sahibi olmalarını sağlar. Ayrıca kurumsallık konusunda da önemli ipuçları barındırması anlamında sormamızda fayda var.
5. Sizce bu pozisyonun ne gibi zorlukları var?






Örneğin bu soruya "Hiç bir zorluğu yok" diye bir cevap alıyorsak olaya temkinli yaklaşmamız gerektiğini rahatlıkla anlayabiliriz.
6. Benden önceki kişinin neden ayrıldığını öğrenebilir miyim?






Hiç uygunsuz olmadığı gibi, seyrek karşılaşılan bir soru da değil. Bu görevde daha önce çalışan kişinin neden mutsuz olduğunu öğrenme talebimiz, akıllı ve analitik düşünen bir insan olduğumuzu gösterir. Kim bilir belki de mutsuz değildi, terfi etti?
7. Başarıyı nasıl değerlendiriyorsunuz?



Başarıyı nasıl değerlendiriyorsunuz?


Başvurduğumuz yerin başarıyı nasıl değerlendirdiği, hangi parametreleri kullandığı; dolayısıyla o işin kariyerimize nasıl bir etkisi olacağı, işe başladıktan sonraya bırakılamayacak kadar önemli bir konu. İşverenin değerleriyle kendi değerlerimizin örtüşüp örtüşmediğini henüz mülakat aşamasında anlamak iyi olacaktır.
8. Yöneticimle / ekip arkadaşlarımla yapacağım ortak çalışmaya dair bir örnek verebilir misiniz?






Profesyonellerin atlamadığı bir başka soru da bu. Çünkü yöneticilerin çalışanlarını nasıl kullandıklarını bilmemiz, insiyatif almamıza ve becerilerimizi şirketin başarısı için kullanmamıza izin verecek yaklaşımda olup olmadıklarını anlamamızı sağlayacaktır.
9. Elemanlar arası anlaşmazlıkları nasıl çözümlüyorsunuz?






Bu yöntemi sorgulamamız, fikir çatışmalarına profesyonel olarak nasıl yaklaşılması gerektiğini bildiğimizi; şirketin büyüme ve başarısına olumlu katkılar sunabileceğimizi göstereceğinden, atlamamak gereken bir soru olarak karşımıza çıkıyor.
10. Şirkette yeni iş olanaklarını ve yeni fikirleri, girişimleri nasıl ele alıyorsunuz?



Şirkette yeni iş olanaklarını ve yeni fikirleri, girişimleri nasıl ele alıyorsunuz?


Şirketin oyun planıyla ilgili sorular sormak, orada gerçekten yeteneklerinizi kullanıp kullanamayacağınız, yeni fikirlerinizin destek görüp görmeyeceği, kurumun yeniliğe açık mı yoksa tutucu mu olduğu gibi konular hakkında fikir verecektir.
11. Siz burada çalışmanın en çok hangi yönünü seviyorsunuz?



Siz burada çalışmanın en çok hangi yönünü seviyorsunuz?


Herkes gibi, muhtemelen iş görüşmesi yaptığımız kişi de kendinden ve iyi bildiği şeylerden bahsetmeyi seviyordur. Bu samimi soru sayesinde, içeriden bir gözle şirkette çalışmanın nasıl bir şey olduğunu anlamamız mümkün olabilir.
12. Karar verme süreciniz nasıl işliyor? Sizden ne zaman geri dönüş beklemeliyim?






İş görüşmesi esnasında, pozisyon için uygunluğumuz ve şirket kültürü hakkındaki fikirlerimizden sonraki en önemli hedef, karar verme süreci hakkında bilgi sahibi olmaktır.Böylelikle sonucu nasıl / ne zaman takip edeceğinizi ve yolunuza devam etmeden önce ne kadar beklemeniz gerektiğini bilirsiniz. Ayrıca şirketin çalışanları, müstakbel elemanları nasıl gördüğü, gerçekten profesyonel bir işleyişe sahip olup olmadığı da bu soruyla anlaşılabilir.

13. Görüşmem gereken ya da tanışmamı istediğiniz başkası var mı?






Potansiyel çalışma arkadaşlarımızla tanışmamızın istenip istenmemesi, takım sinerjisine verilen önem hakkında bilgi verir. Bunun yanında görüşmemiz gereken 4 kişi daha olması ise, kısa listeye girdiğimizin göstergesi olabilir.
14. Burada çalışmakla ilgili önemli olduğunuzu düşündüğünüz, atladığımız bir konu var mı?



Burada çalışmakla ilgili önemli olduğunuzu düşündüğünüz, atladığımız bir konu var mı?


Son olarak da güzel bir toparlama ve nefes alma sorusu. Hiç aklınıza gelmeyecek önemli konularla ilgili enteresan cevapları son dakikada alabilirsiniz.
[ad name="HTML"]

Kaynak

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.