Öğrenci Kariyeri Banner

Siz Hangisini Duyuyorsunuz? Yanny Mi? Laurel Mı?

Siz Hangisini Duyuyorsunuz? Yanny Mi? Laurel Mı?
 

[embed]https://twitter.com/CloeCouture/status/996218489831473152[/embed]

Bir ses kaydının “Yanny” ya da “Laurel” demesiyle ilgili olarak insanları ayıran tartışmaların hepsi, sadece çalışmayı deneyen bir Georgia lise öğrencisi ile başladı.

Flowery Branch Lisesi birinci sınıf öğrencisi Katie Hetzel, “Laurel” kelimesinin tanımını öğrenmesi gerektiğinde dünya edebiyatı kursu için hazırlanıyordu. Vocabulary.com'daki kelimeyi aradı, ancak ses kaydını oynattığında, aslında “Yanny” diye duyduğunu söyledi.

Daha sonra okulda arkadaşlarına sorduğunu ve kelimeleri birer birer duyan ve  her ikisini de duyan arkadaşları olduğunu söyleyen Hetzel, bir arkadaşının ses kaydını İnstagram ve Reddit üzerinde paylaşmasından sonra ses kaydının Twitterda paylaşılmasıyla dünyayı salladı.

Sonrasında ses kaydının bilgisayar kaydı olduğu düşünüldü fakat Vocabulary.com ses kaydını bir opera sanatçısının seslendirdiğini, kayıtta 'Laurel' denildiğini bildirdi.

Peki Neden Farklı Duyuyoruz?

Kayıttaki yüksek frekanslı sesler insanların “Yanny” sesini duymasına neden olurken, düşük frekanslar başkalarının “Laurel” duyduğuna yemin etmelerine sebep olur. Duyduğunuz şey, beyninizin nelere dikkat ettiğine, geçmiş deneyimlerinize ve duymayı umduğunuz şeylere bağlıdır. Yaşlı yetişkinler genellikle yüksek frekans aralığında işitmeyi kaybetmeye başlarlar, yani daha çok gençlerin “Yanny” duyması mümkündür.

Başka teknik açıklamalar da var. Örneğin, duyduğunuz şey bilgisayarınız, kulaklığınız veya odanın akustiği ile ilgili olabilir. “İnsanların bunu farklı olarak duyması ana nedenden farklıdır: çünkü farklı kulaklıklar ve hoparlörler sesin frekanslarını farklı şekillerde filtreliyorlar,” diyor Harvard ve MIT'de işitme-yanılsama algısını inceleyen doktora öğrencisi Dana Boebinger.

Peki ya siz hangisini duyuyorsunuz?

 

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.