Öğrenci Kariyeri Banner

Siz Hala Risk Yönetimini Denemediniz Mi?

Siz Hala Risk Yönetimini Denemediniz Mi?
Risk, istenilen sonuca ulaşma arzusu içinde ihtimalleri ve bunun sonuçlarını göze alarak verilen kararlardan etkilenme olasılığıdır. Bir anlamda girişimdir. Risk sonucu iki ihtimal vardır: ya kazanırsınız ya kaybedersiniz. Kulağa korkutucu gelse de hayatımızda değişim yapmak, gelecek için adım atmak da bir risktir. Hayatımızda risk almadan ilerlemek ve yenilik yaratmak mümkün değildir.

Risk almak sorumluluk sürecidir ve asıl önemli olan bu sorumluluk sürecinde neler yaptığınız, bu süreci nasıl yönetebildiğinizdir. Bazen risk süreci beklenenden daha zor veya daha kolay geçebilir. Zor bir süreci kolaylaştırabilmek, bu süreci yönetmek sizin elinizdedir.  Burada risk yönetiminden bahsedebiliriz.

Risk yönetimi, risklerin sistematik olarak belirlenerek birtakım hedeflere ulaşmak için stratejiler geliştirerek risk olasılıklarını yönetmektir.  Risk yönetimi ne gibi faydalar sağlayabilir? Bunları inceleyelim.

  • Kurumsal yönetim yapısında rol alır
    consulting


Risk yönetimi, kurumsal yapının yapılanması temellenmesinde rol oynar.  Kurumsal bir yönetim oluşumunu destekler ve kurumsal yapının fonksiyonlarını belirleme açısından önem taşır. Bir şirket yapısını ele alalım. Şirketin kurumsal alt yapısını oluşturmada verilecek her karar risk sürecine dahildir. Bu süreçte çalışma şartları, etik kararlar alabilme, zamanı doğru ve etkin kullanabilme, ekonomik ve sosyal alanı belirleme gibi birçok temelde etkindir. Şirketler arası performansı ve etkileşimi desteklediği görülebilir. Şirket kararlarında alınan risklerin etkili biçimde yönetilmesi temellendirme ve şirketin ilerlemesi ve büyümesi açısından önemlidir. Şirket amaçlarına göre risk yönetimi gerçekleştirilir.

 

  • Stratejik kararlar vermeyi ve kontrollü davranmayı sağlar.iş hayatında planlama ile ilgili görsel sonucu


Risk almak, belli stratejilerle yönetilir. Strateji belirlemek alınan riskleri gözden geçirme neden-sonuç ilişkisi kurarak kararlar almayı gerektirir.  Stratejiler, ulaşılmak istenen amaca göre şekillendirilir ve bu doğrultuda riskler alınır. Özellikle bir şirketin Ar-ge etkinliğindeki performans  ve risklerinde kontrollü olabilme ve stratejik olmayı gerektirir.

 

  • Planlı çalışma ve sorumluluk bilincini geliştirir.iş hayatında stratejik kararlar ile ilgili görsel sonucu


Yapılan işin geleceği ve gelişimi açısından planlı olmak önemli bir unsur olarak karşımıza çıkar. Risk doğrultusunda plan yapmak, strateji geliştirmek ve yönlendirmek buna göre alınan riskli kararların sonuçlarını belirlemek her zaman bir adım önde olmanızı sağlayacaktır. Bu sonuçları gözden geçirmek  sorumluluk bilincinin gelişmesini had safhada etkileyecektir. Sorumluluk bilinci ve planlı çalışma sadece iş hayatındaki risklerde değil, hayatımıza etki eden tüm risklere karşı yönetebilme yeteneğine sahip olmamız için gerekli fonksiyonlardır.

  • Politika yöntemidir.İlgili resim


Risk yönetimi, politika yöntemidir.  Riskleri yönetebilmek bir anlamda politika uygulayabilmektir. Çünkü politikada da  risk yönetimi sıkça karşılaşabileceğimiz bir durumdur. Politikada riski devletlere bakarak anlayabiliriz. Uluslararası ilişkileri ve konumlarında belirledikleri stratejilerde aldıkları risklerin sonucunu lehlerine çevirmek için sonuçlarını  gözden geçirmeden plansız ve kontrolsüz hareket etmezler. Günümüzün en önemli politika değeri risk yönetimidir. Düşünülmek veya  gösterilmek istenen şekilde davranılabilir.

Risklerin sonucunda  elde edilmek istenen sonuç olmuş gibi düşünülür ve davranılır. Psikolojik anlamdan olumlu düşünmek de risk yönetiminde olumlu ve başarılı sonuçlar elde edilmeyi sağlayabilmektedir.  Karamsar  ve olumsuz düşünülmesi  verilen kararları etkiler. Başarısızlığı kabullenmiş biri çoğu şeyi gözden çıkararak yenilmiş gibi davranırsa elindekileri de kaybeder. Bu sebeple de olumlu düşünmek ve başarılı olmuş istenilen sonuca ulaşacakmış gibi yapmak olumlu sonuçlar ve doğru kararlar almayı sağlayarak risk oranını düşürebilir.

 

  • Hesaplama ve analiz yapabilme özelliği katar.kurumsal yönetim ile ilgili görsel sonucu


Risk yönetimi, finansal ve ekonomik faaliyetlerin kontrolünü ve planını yapma özelliği katar. Bu özellikleri edinmek  ve yapabilmek ilerleme, gelişme kaydetmeyi, risk oranlarını belirleyebilmemizi sağlar. Yönetimin mali ve ekonomik durumuna göre risk alır, ona göre davranılır.  Hesaplama, risk düzeyini analiz edebilmeyi dolayısıyla da risklerin alt yapısını kendi değerlerimize göre yönlendirebilmeyi sağlar.

Bu faydalardan yola çıkarak risk yönetimini her alana indirgeyebiliriz. Hayatımızda aldığımız riskleri yönetebilmek  bizleri belirtilenlerin yanı sıra birçok faydaya götürür. Dolayısıyla da aldığımız riskler bizim hedeflerimize ulaşabilmemiz için  araç görevini üstlenir. Her zaman istenilen sonuçlara ulaşamasak veyahut  aldığımız riskler bizi olumsuz etkileyecek düzeyde de olsa risk yönetimi ile yönlendirebilme fırsatı bularak en az zararla kurtulabiliriz.

Risk yönetimini uygulayabilmek için belirli yöntemler izlemeliyiz. Bunu kısaca hedef, tespit, değerlendirme, sonuç şeklinde belirtebiliriz. Sonuçlar cevap niteliği taşıyor olup kaçınma, kabullenmeme, kontrol etme, devretme gibi yollar izlenebilir.

Risk yönetimi, riskli bir yolda en az zararla çıkmamızı ve amaçlarımıza ulaşabilmek için öğretici, bilgilendirici ve geliştirici faydalar sağlayarak aldığımız riskleri stratejik bir şekilde yönlendirme, kendi lehimizde kontrollü yönetebilmemizi sağlar. Hedeflere ulaşmak için risk yönetimi  ile risklerle korkmadan ilerlemenin faydalı bir yoludur. Politikanın en önemli değerlerinden biri olan risk yönetimini siz hala denemediniz mi?

Özgün İçerik: Pınar Altunordu

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.