Öğrenci Kariyeri Banner

Sıradan Ajandalardan Sıkıldıysanız: Bullet Journal!

Sıradan Ajandalardan Sıkıldıysanız: Bullet Journal!
Bullet Journal Nedir?

Bullet Journal, Ryder Carol'un ortaya çıkardığı, ihtiyaçlarınıza göre düzenleyebileceğiniz ve istediğiniz kadar kişiselleştirebileceğiniz bir ajanda modelidir. Bullet kelimesi madde imleri anlamına gelir.

Bullet Journal'ın onu klasik ajandalardan ayıran en önemli özelliği, kendiniz düzenlediğiniz için ihtiyaç ve isteklere tamamen cevap vermesidir. Bullet Journal için sadece bir deftere ve istediğiniz renk ve çeşitte kalemlere ihtiyacınız var.

Bullet Journal için özel olarak üretilen defterler vardır ve o defterlerin içinde kendinden sayfa numaralarıiçindekiler sayfası ve anahtarlar sayfası olur. Anahtarlar sayfasına çeşitli semboller ve o sembollerin anlamları eklenir. Mesela sizin Bullet Journal sisteminizde üçgen görev anlamına, büyüktür işareti o etkinliğin ileri bir tarihe ertelendiği anlamına gelebilir.


Bullet Journal için genellikle noktalı defter kullanılır ama siz elinizde olan kareli, çizgili veya çizgisiz bir defteri de kullanabilirsiniz. Fakat Bullet Journal için kullanılan defterlerin en popülerleri şunlardır: Leuchtturm1917, Moleskine'in defterleri, Rhodia'nın A5 boyutundaki defterleri.


Bullet Journal şöyle böyle yapılır diye hayal gücü kısıtlanmamalıdır ama Bullet Journal'a yeni başlayanlar için birkaç öneri verebilir:


1) Giriş Sayfası


Yeni bir aya başlarken o ay için bir giriş sayfası yapabilirsiniz. Bu sayfalarda genelde ayın adı ve sizin seçtiğiniz temaya uygun çizimler bulunur. Örneğin bir ayın teması kuru kafa olur ve bu temaya uygun çizimler yaparsınız.


2) Aylık Plan


Olması muhtemel olayları haftalık plana yazmadan önce bu bölüme yazabilirsiniz. Aylık plana " İki saat konu tekrarı yap!" gibi notlar değil de sadece önemli olayları not alıp o ay olan ya da olacak olan önemli olayları bir bütün olarak görebilirsiniz.

Örnek bir giriş sayfası ve aylık plan

month


Haftalık plan örnekleri

weekly

3) Alışkanlık Takipçisi

Yeni bir alışkanlık kazanmaya karar verdiyseniz veya kazanma sürecindeyseniz bir alışkanlık takipçisi sayfası oluşturabilirsiniz. Günlük olarak işaretleyebileceğiniz böyle bir düzen kurmak, her gün o işi yapmanız için sizi motive edecektir.

dailyhabittrackerplanner-740x494

4) Ruh Hali Takipçisi

Bu birçok kişinin Bullet Journal defterinde bulunan bir sayfadır, siz de isterseniz Bullet Journal düzeninize böyle bir sayfa ekleyebilirsiniz. Genelde her güne bir boşluk ayrılır ve her boşluk bir rengin farklı tonlarıyla veya yüz ifadeleriyle doldurulur.

5) Doğum Günü Listesi

Sevdiklerinizin doğum günlerini unutmamak için bir doğum günü listesi oluşturabilir, hatta bunu renkli kalemler ile -her ne kadar aşağıdaki örnekte öyle olmasa da- çok daha eğlenceli hale getirebilirsiniz.

birt_800x533

6) Kitap, Film Listesi

O ay izlediğiniz filmleri ve okuduğunuz kitapları tarihi ile yazıp 10 veya 5 üzerinden puan verebilir, isterseniz yanına küçük notlar alabilir veya kitaptan bir alıntı yazabilirsiniz.

Bunlar dışında birkaç öneri daha verelim: ders çalışma programı veya çözdüğünüz soru sayılarının bir listesi, şayet o ay bir yolculuğa çıkacaksanız yanınıza alacaklarınız, motive edici sözler, yapılacaklar listesi...



Özel İçerik: Ayşe Atar

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.