Öğrenci Kariyeri Banner

Silikon Vadisi'nden İstifa Eden Martinez Medeniyetin Sonunu Bekliyor!

Silikon Vadisi'nden İstifa Eden Martinez Medeniyetin Sonunu Bekliyor!
Uzun zaman ağır aksak ilerleyen dünyadaki teknolojinin radyo sinyallerinin keşfinden sonra koşar adım geliştiğini ve yapay zekaya doğru sıçradığını görmekteyiz. İlk olarak 1956 yılında Dartmouth Konferansında dile getirilen "yapay zeka" teriminin 51 yıl kadar kısa sürede günümüzdeki evrimine ulaşmasını elbette göz ardı edemeyiz. Günlük kullanımımıza kadar inen yapay zekanın giderek geliştirilmesi ile birlikte; Y, Z kuşağının hatta X kuşağının bile vazgeçmeyi düşünemeyeceği kadar yaşamsal yararlar sağladığı apaçık görülmektedir. Öte yandan yapay zekanın daha fazla akıllanması ile beraber kontrolü tamamen ele geçirmesi fikri, insanların daha çok korkmasına neden olmaktadır.

yapay zrka_1600x900

Karanlık taraf olarak da adlandırabileceğimiz insanların canını sıkan bu fikir; Facebook'un eski üretim müdürlerinden Antonio Garcia Martinez'in, dünyanın en fazla yazılım ve proje üretilen en iyi teknoloji merkezi olan, Silikon Vadisi'nden istifa etmesine neden oldu. BBC'nin 'Silikon Vadisi'nin Sırları' belgeseli ekibine konuşan Martinez, "Silikon Vadisi'nde geliştirilen yapay zeka ve robot teknolojileri sanılandan çok daha kısa bir süre içerisinde küresel ekonomik dengeleri alt üst edecek. Gelecek 30 yıl içerisinde dünya nüfusunun yarısı işsiz olacak. İşler çirkinleşebilir. Medeniyet tamamen çökebilir" diyor.

San Francisco adlı zaman makinesi sayesinde geleceği gördüğünü söyleyen Martinez, çok yakında açıkladığı her şeyin gerçek olacağını iddia ediyor.

Orcas_Island_2729_1600x1085

orcas aadası görünümü

30 yıl içerisinde medeniyetin çökme düşüncesinden dolayı, ABD'nin Seattle kenti açıklarındaki Orcas Adası'nda satın aldığı geniş araziyi kendine yetebilecek şekilde tasarlıyor. Bununla da yetinmeyip kendine barınaklar, temiz su, tarımsal ürün ve hatta mühimmat dahi stokluyor. Orcas Adası'nda bulunmasının nedeni ise, işlerin kötüye gittiği durumunda bu adanın ideal bir konumda olması ve Kanada'ya yüzerek bile olsa kaçabileceğini düşünmesiymiş.

Kendince ciddi önlemler alan Martinez, aşırıya gidip gitmediği sorularına; "Siyaset ve teknoloji arasında ciddi bir yarış söz konusu. Şu anda teknoloji açık ara önde gidiyor. Teknolojik gelişmelerin sonucunda çok sayıda kişi işini kaybedecek. Bu durumun önüne geçip oluşacak sefaleti önleyecek sosyal politikalara dair ise hiçbir çalışma yok. Yaşanacak sosyal patlama sonrası insanlar paraya değil, 5.56 mm'lik mermilere değer verecek. Sadece ABD'de 300 milyon silah var. Bu da neredeyse kişi başına bir silah düşüyor demek. Bu silahların büyük kısmı da ekonomik açıdan avantajlı konumlarını yitiren kişilerin elinde" diyerek cevap verdi.

elon-musk-ve-mark-zu-tartışma için

stephen hawkıng_1600x960

Martinez, yapay zekanın kontrolsüz gelişiminin biz insanların sonunu getireceği düşüncesini ilk dile getiren kişilerden olmadığı gibi son da olmayacağı gözüküyor. Hatırlarsanız bu konu hakkında, Elon Musk ve Mark Zuckerberg arasında büyük fikir ayrılığı olmuştu. Hatta Stephen Hawking bir açıklamasında; bu teknolojinin insanlık açısından çok faydalı olduğunu fakat geliştirilmesi sürecinde tüm risklerin konuşulması gerektiğini belirtmişti ve yapay zeka insan zekasını geçerse insanlığın bu teknoloji alanında karşılaşabileceği en büyük felaketle yüzleşmek zorunda kalacağını söylemişti.

Son zamanlarda bu tür tartışmaların artması ve kamuoyuna daha çok yansıtılması insanların da ikilem arasında kalmasına neden olmaktadır. Peki yapay zekanın gelişimi ve Silikon Vadisinden istifa edip inzivaya çekilen Martinez hakkında siz ne düşünüyorsunuz ? Fikirlerinizi yorum kısmına yazarak bizimle paylaşabilirsiniz.

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.