Öğrenci Kariyeri Banner

Silikon Vadisi'nin Bilinmeyen Yüzü

Silikon Vadisi'nin Bilinmeyen Yüzü

ABD teknoloji şirketlerinde çalışan Dalit Kızılderilileri, sosyal medya aracılığıyla, ülkelerindeki kast temelli ayrımcılığı geride bıraktıklarını düşünerek gittikleri Silikon Vadisi'ndeki ayrımcılıktan kaçınmak için kimliklerini gizlemeye çalıştıklarını belirttiler.

Bir bilgisayar bilimcisi olan Maya, 2002 yılında 21 yaşındayken Hindistan'dan ayrılır ve nihayet kendi ülkesinin baskıcı kast sistemini geride bıraktığını düşünür.

Maya, yüzyıllardır Hindu toplumunu yapılandıran, Hindistan'ın kast sisteminde daha önce "dokunulmazlar" olarak adlandırılan bir guruba mensuptur, yani Dalit’tir. Kast sistemi altında, insanlar doğumdan itibaren ayrıştırılır ve bu nerede çalıştıkları, kimlerle evlendikleri ve eğitime erişim dahil olmak üzere hayatlarının her yönünde belirleyici rol oynar.

Maalesef Maya, kısa süre Silikon Vadisi aracılığıyla kast ayrımcılığının sınırlarla ilgili olmadığını öğrendi ve 18 yıl boyunca Silikon Vadisi'nin en büyük şirketlerinin çoğunda kendilerini yüksek kasta mensup Brahminler olarak adlandıran insanlar tarafından ayrımcılığa maruz kaldı. Maya, kimliğini gizledi ve hatta iş bulmak için sahte isimler kullandı.

Maya, sosyal medyada yayınladığı demeçte, " sizinle öğle yemeği yemek istemiyorlar, size gülümsemiyorlar, sizinle uzun süre konuşmuyorlar ”diye bahsediyor. "Gerçek adımı kullanırsam, görüşmelerden çıkarılırım."

Dalitler, işlerini veya vizelerini kaybetme korkusu nedeniyle konuşmaktan korktukları için, onlarca yıldır bu ayrımcılık gizli kalmıştı. Ancak bu durum Haziran ayında, Kaliforniya eyaletinin Cisco Systems ve iki çalışanına karşı dava açmasıyla değişti; ABD tarihinde ilk kez, bir devlet departmanı, kast ayrımcılığına dayalı özel bir şirkete karşı dava açtı.

Şikayetçi, bu durumda, her ikisi de yüksek kasttan Kızılderililer olan iki meslektaşının kendisini diğer meslektaşlarından izole ederek ve ilerleme fırsatlarını engelleyerek kendisine karşı ayrımcılık yaptığını iddia eden Hintli bir Dalit’tir.

Davanın açıklanmasından bu yana geçen haftalarda, Google, Facebook, Microsoft, Apple, Netflix ve Silikon Vadisi'ndeki 250'den fazla Dalit, meslektaşları tarafından ayrımcılık, zorbalık, dışlama ve hatta cinsel taciz bildirmek için öne çıktı.

Facebook'ta 33, Google'da 20, Microsoft'ta 18, Cisco'da 24 ve Amazon'da 14 Dalit çalışanından şikayet geldi. Ayrıca Twitter, Dell, Netflix, Apple, Uber ve Lyft'teki çalışanlardan gelen şikayetlerin yanı sıra bir dizi küçük Silikon Vadisi şirketinden ve teknoloji sektörü dışındaki bazı şirketlerden de onlarca şikayet kaydedildi.

 

Konu ile ilgili daha şaşırtıcı detaylar için HBO'da yayınlanan ve Vice News imzalı bu videoya göz atabilirsiniz. 

 

Özgün İçerik


Nursena Kılıç

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Nursena Kılıç..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.