Öğrenci Kariyeri Banner

Şiddetlerin En Az Göze Batanı: Duygusal (Psikolojik) Şiddet

Şiddetlerin En Az Göze Batanı: Duygusal (Psikolojik) Şiddet
Günümüzde devamlı maruz kaldığımız ve aslında farkına bile varmadan içselleştirip hayatımızı alt üst eden duygusal şiddet, fiziksel şiddetin aksine beden yerine, ruhun darbe aldığı, kemikler yerine hislerin kırıldığı bir şiddet türüdür.

2

Duygusal şiddet, insanın kendine güvenini, özsaygısını ve değerini zamanla zedeler. Maalesef anne, baba, eş, kardeş, çocuklarımız ve hatta iş hayatımızdaki bireyler yani en yakınlarımız bizi duygusal şiddete maruz bırakırlar.

Peki nedir bu duygusal şiddet? Şiddet deyince akla sadece etrafta uçuşan biblolar, kırılan kemikler ya da dağılan suratlar gelmemeli. Çevrenizde sizi kontrolü altında tutmaya çalışan ve sosyal çevrenizden sıyırıp yalnızlaştıran, hayallerinizi ya da yeteneklerinizi küçümseyen, boyunuz, kilonuz gibi fiziksel özelliklerinizle dalga geçerek özgüveninizi zedelemeye çalışan birileri varsa siz de duygusal şiddet mağdurusunuz demektir. Duygusal şiddet insanın kendisini ifade etmesine engel olmakla birlikte, kişinin istediği gibi giyinme özgürlüğüne de engel olur. Fiziksel bir baskı olmaksızın uygulanan ve ruh sağlığını etkileyen her türlü söz ve davranıştır.

4

Duygusal şiddetin tıpkı bir kayaya damlayan su gibi ağır ağır sizi yıpratmaması için önce içinde olduğunuz durumun farkına varmalı daha sonra sizi şiddete maruz bırakan yakınınıza açık ve net bir şekilde rahatsızlığınızı dile getirmelisiniz. Unutmayın duygusal şiddeti net bir tavırla reddetmek sizi bu tür psikolojik saldırılara karşı kuvvetlendirecek. Kabullenmek zorunda değilsiniz.

Özgün İçerik: Malike Erdoğan

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.