Sessizlik Beynimizde Yeni Hücrelerin Oluşmasını Sağlıyor
Modern yaşamda pek çoğumuz anbean gürültüye maruz kalıyoruz. Evde, yolda, işte, okulda daima sesler bize eşlik ediyor ve kendimiz için sessiz anlar yaratmayı çok fazla önemsemiyoruz. Ancak yapılan çalışmalar, sessizliğin bizler için zannettiğimizden çok daha faydalı olduğunu kanıtlıyor.
“Beyin, Yapı ve Fonksiyon” isimli dergide yayınlanan çalışma kapsamında fareler farklı zamanlarda gürültü ve sessizliğe maruz bırakıldı ve bu durumun beyne olan etkisi gözlemlendi. Ulaşılan sonuçlar oldukça şaşırtıcıydı; çünkü günde iki saat düzenli olarak sessizliğe maruz bırakılan farelerin beyinlerinin Hipokampüs isimli bölümünde yeni hücrelerin oluşmaya başladığı gözlemlendi.
Hipokampüs beynimizin hafıza, duygu ve öğrenmeden sorumlu bölümüdür.
Deneyi yürüten isimlerden olan Imke Kirste, bu örnekte, oluşan hücrelerin gerçekten de işlev gösteren nöronlar olduğunu belirtiyor. Yani sessizlik, beynimizde fonksiyonel ve tüm beyinle uyumlu nöronların üretilmesini sağlıyor.
Beynimiz sessizlik anında bilgileri aktif olarak değerlendiriyor ve içselleştiriyor. Bu da demek oluyor ki aslında dinlenmek ya da günde birkaç saatimizi sessizliğe ayırmak aslında boşa geçmiş zaman değil, aksine bilgilerimizi pekiştirmemizi sağlayan son derece faydalı bir zaman. Sessizlik sırasında beynimiz yalnızca içsel ve dışsal bilgileri toparlayarak bilinç düzeyimizi arttırmıyor, aynı zamanda kendimizle ilgili farkındalığımızın artmasını da sağlıyor.
Dikkatimizi etrafımızı çevreleyen gürültüye yöneltmesek bile uyku hâlindeyken etrafımızdaki sesler beynimiz üzerinde büyük etki yaratıyor. Gürültü, temporal lobumuzda bulunan amigdalanın aktif hâle gelmesine ve vücudumuzdaki stres hormonu salınımının artmasına sebep oluyor. Eğer çoğunlukla gürültülü olan bir ortamda yaşıyorsanız, stres hormonu seviyelerinizin normalin üstünde olması şaşırtıcı değildir.
Gürültünün beynimizde yarattığı etkiyi yalnızca sessizlik tersine döndürebiliyor; çünkü sessizlik hem beynimiz hem de bedenimiz üzerinde rahatlatıcı etki yaratıyor. Ayrıca sessizliğin bilişsel becerilerimizi geliştirdiği de kanıtlandı. Kısacası sessizliğin faydası yalnızca boş zamanları değil, çalışma zamanlarımızı da kapsıyor ve zihinsel becerilerimizi arttırıyor. Yaşam alanımızda sessiz bir ortam sağlamak bugün her ne kadar zor olsa da, tüm bu sebeplerden ötürü yapmamız gerekenlerin başında geliyor. Sesli bir ortama maruz kaldığınızda Tide adlı uygulamadan kendinizi biraz da olsa rahatlatacak yağmur, deniz, doğa ve enstrüman seslerini dinleyebilirsiniz. Ne kadar az gürültü olursa kendi benliğinizi o kadar ortaya koyabilirsiniz.
- Boyun Eğmeyen Bir Öykü: ”Antigone” - 4 Eylül 2018
- Gönlümüzü Fetheden Şairler ve Şiir Dünyaları - 3 Eylül 2018
- Hafta Sonu Tatili İçin Gidilebilecek Vizesiz Ülkeler - 17 Ağustos 2018
- Yazıyı Okuyunca Doyuyorsunuz - 15 Ağustos 2018
- Dünya Üzerindeki En İlgi Çekici Heykeller - 13 Ağustos 2018
- Türkiye’de Mesleğinde İlk Olan Kadınlar - 30 Temmuz 2018
- Dünyanın Önde Gelen Üniversitelerinden Ücretsiz Online Ders Alma İmkanı! - 3 Temmuz 2018
- Yaş Yetmiş Ama İş Bitmemiş - 17 Haziran 2018
- ”Kamera Elinde Geleceğin Cebinde” Kısa Film Yarışması - 14 Haziran 2018
- Emniyet Kemerinin Önemine Dikkat Çekene Otomobil - 13 Haziran 2018