Öğrenci Kariyeri Banner

Sanal Kota Gerçeğiniz Olmasın!

Sanal Kota Gerçeğiniz Olmasın!
Aslında kotalandık mı ya da kotalandırıldık mı bilinmiyor. Yani demem o ki; teknoloji bizi sübliminal bir biçimde kendine mecbur mu etti yoksa biz zaten hazır mıydık?

Teknolojiyle beraber hayatımızda yeri güncellenen ’’kota’’ kelimesi sadece sınırlama veya kontenjan sayısı anlamıyla kalmadı. Gerçi teknoloji konusunda artık sınır tanımıyoruz. Sözünü ettiğim kota kelimesine siz hayatınızın neresinde yer veriyorsunuz?

Çeşitli (özellikle ticari) alanlarda bulunan ’’kota’’ ilkesi hayatımıza bu kadar yerleşmiş olsa da aslında bizler için geçerliliği olmayan fakat olması için ısrarcı davranılan bir kavramdır. Mesela; gün içerisinde en sık kullandığımız cümlelerden yola çıkalım. ’’Şarjım bitti’’ bize ait olan telefonun pilinin tükenmesini biz kendimize lanse ederek dile getiriyoruz. Şu sıralar en popüler uygulamalar arasında kahve falları bulunmakta. Ve bu fal uygulamaları size günde ücretsiz bir fal hakkı tanıyor. Çoğu zaman buluşmalarda yudumlanan kahvelerin ardından kapanıyor fincanlar sonrasında; ’’Aa benim falı da göndersene hakkım bitti.’’ cevabı, son zamanlarda çok denk geldiğim bir muhabbet olduğu için dile getirmek istedim.

7142229467_c970784067_b
(Her gün sınırlarını keşfet ve ötesine git)

Öncelikle, sizin haklarınız bir teknolojik uygulamayla sınırlı değil. Teknolojik faktörlerin bizi bu kadar pasif kılmasına izin vermemeliyiz. İzin vereceksek bu pasiflik olarak değil de daha aktif olmak adına olmalı. Şimdi gelelim, başlangıçta sizlere yönelttiğim soruya. Hayatınızda yer verdiğiniz ’’kota’’ kelimesi yalnızca sözlükteki anlamıyla bulunsun. Çünkü; siz bir birey olarak sınırsız yeteneklere ve dur durak bilmeyen bir yaratılışa sahipsiniz. Bu yüzden kendinizi ’’Bu kadar yeter!’’ diyerek öğrenebileceklerinizden veyahut başarabileceklerinizden alıkoymayın. ’’Bu beni aşar’’ demektense, ’’Ben bunu aşarım’’ demek size daha fazla güç katacaktır.

5211814274_614cdb743d_o
(Özgür olduğunuzu düşünüyorsanız, hiç bir kaçış mümkün değildir.)

Son olarak bana kotanın olmadığını hatırlatan cümleyi sizinle paylaşmak isterim. Sınırlarınızı zorlamadan ne kadar olduklarını bilemezsiniz. Unutmayın!

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.