Öğrenci Kariyeri Banner

Roman Okuyamayanlara Eğlenceli Bir Alternatif

Roman Okuyamayanlara Eğlenceli Bir Alternatif
Günümüzde teknolojinin yaygınlaşması ile maalesef kitaplara olan ilgi gittikçe azalıyor. Gençlerin çoğu kıymetli eserlerin farkına bile varamadan liselerinden mezun oluyor ve bu eksikliklerle üniversite yaşantısına başlıyor. Kitap okuma alışkanlığı küçük yaşlardayken ebeveyn veya öğretmenlerin yönlendirmesi ile oluşuyor. Küçük yaşlarda kitaba ısınamayan kişilerin kitaplara olan düşüncesini değiştirmek çok zor oluyor.

book-3188444_1280

 

Özellikle roman okuyamayanların gözünü korkutan şey kitabın çok kalın ve dilinin ağır olması, buna örnek olarak Victor Hugo’nun başyapıtı ‘Sefiller’ romanını söyleyebiliriz. Aslına uygun olarak kısaltmadan çevirtilen roman tam olarak 2281 sayfadan oluşuyor. Bu romanı okumak için ciddi sabır ve odaklanma gerekiyor.

Şimdi sıra roman okuyamayanlar için alternatif eğlencenin ne olduğunu açıklamaya geldi :)
Radyo Tiyatrosu…

Radyo tiyatrosunun ilk örneğini 1938 yılında H. G. Wells'in Dünyalar Savaşı isimli kitabını radyoya uyarlayan Orson Welles, oyunun yayınlandığı ABD'de kısa süreli bir panik yaşanmasına sebep olmuştur. Oyunda, marslıların Dünyayı işgal ettiği konusu bir haber bülteni şeklinde anlatılıyordu ve insanlar bunu gerçek bir haber bülteni olarak algıladı. Yayının sadece bir radyo tiyatrosu olduğu daha sonra anlaşıldı ancak yaşanan yanlış anlaşılmadan dolayı panikleyen insanlar birbirini yaralamış hatta öldürmüşlerdir.

blur-1867770_1280

 

Türkiye'de ilk radyo tiyatroları 1950'li yıllarda İstanbul Radyosunda yayınlanmaya başladı. Ekrem Reşit Rey, Haldun Taner, Behçet Necatigil gibi isimler ilk radyo oyunu yazarlarındandır. Önceden keyifle dinleyen arkadaşlar bilir, kitapların yeri ayrıdır ama radyo tiyatroların dinleyicilerdeki bıraktığı iz bambaşka oluyor.

Bu muhteşem eserleri seslendirerek tiyatro haline getiren sanatçılarımız sayesinde romanların o büyülü dünyasına girebiliyoruz. Radyo tiyatrosunda kitaplar kadar detaylı bir anlatım olmadığı için romanları dinlerken gözlerinizi kapatıp romanda anlatılan olaylardaki mekânları hayal gücünüzün sınırsız imkânlarıyla hayalinizde tasarlayabilir ve o anlara canlı olarak tanıklık edebilirsiniz :)

baby-2604853_1280

Radyo tiyatrosunun keyfini tam olarak çıkarmak istiyorsanız, gece uyumadan önce odanızın ışığını kapatıp, yatağınıza uzanıp, kulaklıklarınızı takmanız sizi Sefiller’den Jean Valjean’a yapılan haksızlıklara rağmen iyi bir insan olma yolunda verdiği mücadeleye, Suç ve Ceza’da Raskolnikov’un adaletsiz sisteme olan öfkesinden dolayı yaptığı hatadan sonra yaşadığı buhranlı günlerine tanıklık edecek, onların ruh halini hissedecek ve onlara kendinizi daha yakın hissedeceksiniz.

Radyo tiyatrolarına aşağıdaki eserlerin üzerine tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Victor Hugo - Sefiller

Dostoyevski - Suç ve Ceza

Balzac - Vadideki Zambak

Miguel de Cervantes - Don Kişot

Jack London - Martin Eden

Nikolay Vasilyeviç Gogol - Müfettiş

Maxim Gorki - Bulanık Dünya

William Shakespeare - Julius Caesar

Lyman Frank Baum - Oz Büyücüsü

Jane Austen - Kül ve Ateş

Keyifli dinlemeler :)

Özgün İçerik: Mete KARAKUŞ

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.