Öğrenci Kariyeri Banner

Postür Bozukluğu Sizi Düşündüğünüzden Fazla Etkiliyor Olabilir!

Postür Bozukluğu Sizi Düşündüğünüzden Fazla Etkiliyor Olabilir!
Postür basitçe, vücut bölgelerinizin vücudunuzun tamamına oranlanarak yerleştirilmeleri en uygun pozisyonu belirtir. Postür bozukluğu genellikle boyun ve sırt ağrıları olarak kendini gösterse de, bu sinyalleri aldığınız an bu davranışları bırakmaya yönelik alışkanlıklar edinirseniz ciddi bir sorun olmadan sağlıklı duruş pozisyonlarını hayatınıza eklemiş olursunuz. Aksi halde sonu bel, boyun düzleşmesi, kamburluk veya skolozyoz (omurganın C ya da S şeklini alması) gibi durumlara varan tedavisi zor hastalıklara davetiye çıkarılabiliyor.

Sık yaptığımız yanlış duruşlar nelerdir?

Özellikle ayakta dururken pek çoğumuz yanlış bir pozisyonda durduğumuzun farkında olmuyoruz.

Ayakta doğru durup durmadığınızı test emek için aynaya doğru omzunuz gelecek şekilde yan durup başınızdan ayağınıza doğru hayali düz bir çizgi çizin, bu çizginin vücudunuzdan dışarı çok çıktığı bölgede yanlış duruyor olmanız muhtemel.

Size doğru kan dolaşımını sağlamasıyla yürürken daha az yorulmanıza, yokuşları kolay çıkmanıza ve doğru nefes alışı için uygun pozisyonu yakalamanıza sebep olan bu duruş, özellikle lise döneminde ağır sırt çantaları taşırken yanlış alışkanlıkların edinilmesi ile yerleşmiş olan postür bozukluğunun tedavisi.

ay

Aynı şekilde üniversite sınavına çalışma döneminde yaygın bir oturuş hatası da kamburlaşmaya sebep oluyor. Her ne kadar başlangıçta sırt ile bacakları dik tutmak zor ve rahatsız geldiği için masaya eğilerek veya kambur oturarak daha kolay çalıştığınızı düşünseniz de, bu duruş sizi daha hızlı yorgunluğa sürüklüyor ve farkında olmadan gereğinden daha fazla ara vermek istiyorsunuz. Dik oturmak, belirli bir enerji istese de dikkatinizi toplamanızda büyük bir yardımcı ve uykunun gelmesini geciktirici etkilere sahip.

Bağdaş kurarken, bacak bacak üstüne atarken veya dizüstü otururken bacaklarınızdan kalbinize giden kan basıncı farklı şekillerde olumsuz etkilenir, leğen ve kuyruk kemiği arasındaki eklemleriniz hasara uğrayabilir. Bunu önlemek için sık sık oturuş pozisyonunuzu değiştirin ve en fazla 40 dakikada bir ayağa kalkıp bir süre yürüyün. Bunun kan dolaşımınıza etkileri ciddi anlamda yararı olacaktır. Vücudunuzu aktif ve kompleks bir makine olarak düşünürseniz, kullanma kılavuzundaki talimatları yerine getirdiğinizde ondan maksimum verim almanız kaçınılmazdır.

Print

Doğru postür, sadece sağlıkta değil insanlarla etkileşiminizde de oldukça önemli. Duruşu güzel insanların, yanlış olanlara nazaran çok daha önemli ilk izlenim avantajları bulunuyor. Örneğin bir işverenin karşısında dinç ve sağlıklı olduğunuz izlenimini veren bir duruş sergilemeniz, mülakatlarda imajın yarattığı etkiye büyük ölçüde katkı sağlıyor.

Yeni insanlarla tanışırken, derste hocanın gözüne girmeyi amaçlıyorken ya da birisine onu dikkatlice dinlediğinizi beden dilinizle de göstermek istiyorsanız duruşunuzu düzeltmek size somut yararlar sağlayacaktır. Sağlıklı görünmek evrimsel açıdan insanların zihninde iyi bir etki bırakır. Bu yüzden doğru postür, hem sağlıklı bir hayat hem de sağlıklı insan ilişkileri için iyi bir yol gibi görünüyor.

Etkilerini kısa zamanda görebilmek için duruş egzersizlerine çok geçmeden başlayın!

Özel İçerik: Rukiye Abanoz

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.