Öğrenci Kariyeri Banner

Polisiye Roman Okumanın İnsana Faydaları

Polisiye Roman Okumanın İnsana Faydaları
Silhouetted sleuth --- Image by © H. Armstrong Roberts/CORBIS

Kitap okumanın insana sağladığı faydalar tartışılmaz ancak özellikle polisiye roman okumak insana inanılmaz şeyler katıyor. Aslında çoğu insanın iyi zaman geçirmek için okuduğu polisiye romanlar salt eğlence özelliği taşımıyor.

[ad name="Google Adsense"]

Parçaları birleştirebilmek : Polisiye roman okumak insana küçük parçaları birleştirerek bir sonuca ulaşma yetisi kazandırıyor. Kısacası parçadan bütüne gidebilme özelliği sağlıyor.

Bir adım ötesini düşünebilmek : Polisiye roman okurken fark etmesek bile hep bir sonraki aşamada neler olacağını düşüp, tahmin etmeye çalışırız. Bu da insan da alışkanlık haline gelerek, günlük hayatımızda da bu mantıkta yaşamamıza neden olur.

Farklı bakış açıları geliştirmek : Olayı çözümlemek için zihnimizi zorlayarak birçok farklı bakış açısı geliştiririz ve olaylara tek yönlü bakmaktan kurtuluruz.

Tüm ihtimalleri göz önünde bulundurmak : Olay akışı süresince her ihtimali değerlendirir ve mantığımıza göre en uygununu bulmaya çalışırız. Bu da bize hiçbir olasılığı atlamayıp, göz önünde bulundurmamız gerektiğini öğretir.

Detaylarla alakalı olarak dikkat sahibi olmak : Polisiye roman okurken zihnimizde sonuca ulaşabilmek adına her detaya her ayrıntıya dikkat ederiz ve bu detaycı olma özelliği sayesinde pek çok hatayı da, sonucu da önceden rahatlıkla ön görürüz.

İnsanları analiz edebilmek : İnsanları okuyabilmek insanlara hem iş hayatlarında hem de özel hayatlarında çok yarar sağlayacak bir özellik. İyi bir polisiye roman okuyucusunun bu yönü oldukça gelişecektir çünkü okuma boyunca zihninizde karakter analizi yapmadan duramayacaksınız.

Önyargılardan arınmak : Kimi zaman en ortada duran doğruların bile sonunda yanlış çıktığına şahit olabiliriz. İşte bu yanılgılar, önyargılarımızın kırılmasında ve bu önyargılar sebebiyle hata yapmamız konusunda bize çok fayda sağlayacaktır.  Kesinlikle katil dediğiniz kişi sonunda masum çıkabilir, kesinlikle tutmaz dediğiniz işler aşırı derecede büyüyebilir ve asla anlaşamam dediğiniz insanlarla şaşırtacak kadar yakın olabilirsiniz.

Adalet kavramını sorgulamak : Adaletli olmak insana her alanda ve her dönemde gereken bir erdem. İş dünyasında, özel hayatınızda, arkadaş çevrenizde ya da eğitim sürecinizde ne kadar adaletli bir insan olduğunuz çok önemli. Polisiye romanlar bu kavramı sorgulamanıza ve kendi zihninizde bir adalet olgusu oluşturmanıza neden olacaktır.

Çözüm odaklı çalışmak : Polisiye roman okumak insana sonuca odaklanmayı öğretir. Sonuç odaklı çalışmak ve tamamen bu sonucu göz önünde bulundurarak bir süreç geçirmek verimli olacaktır.

Yorumlama yeteneği edinmek : İyi bir polisiye roman okuyucusu kişileri ve olayları birbiriyle bağımlı ya da bağımsız olarak iyi bir şekilde yorumlayabilir ve olaylar ile kişilerin hem kendi içlerinde hem de birbirleriyle etkileşimlerini değerlendirebilir.

Hızlı karar verebilmek : Polisiye roman okumanın sağladığı bu faydalar sayesinde insan gerektiğinde hızlı bir şekilde karar verebilir. Bu da size zaman kazandırır ve hata yapma riskinizi azaltır.

[ad name="HTML"]

[ad name="HTML-3"]

 

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.