Öğrenci Kariyeri Banner

Plato Etkisi'nin Farkında Olursanız Her Şeyi Daha Hızlı Başarabilirsiniz

Plato Etkisi'nin Farkında Olursanız Her Şeyi Daha Hızlı Başarabilirsiniz

Plato Etkisi, yerçekimi veya sürtünme kadar gerçek ve etkili bir doğa yasasıdır. Bu etkiyi fark ettiğinizde, daha az çabayla daha fazlasını elde ettiğinizi göreceksiniz.

motivasyon düşüklüğü

Ne zaman kendimize yeni hedefler koysak, izlediğimiz rota tahmin edilebilir bir yol izler. Başlangıçta, neyi başarabileceğimize dair merakımız ve yeninin heyecanıyla hedeflerimiz için çok çabalarız. Hatta olağanüstü hızlı bir başarı elde edebiliriz. Ancak bu aşama uzun sürmez. Bir noktada, işlerin düşündüğümüz kadar kolay olmayacağını anladığımızda, motivasyonumuz düşer. Bu aşamada birçok insan başarısızlık duyguları yaşar ve hayallerinden vazgeçer. Bunun temel nedeni, insan vücüdunun farklı olanı gözden kaçırmamak için rutinlere karşı duyarsızlaşmasıdır. Bir çeşit savunma mekanızması da diyebiliriz. 

 Hayatımızın Bir Parçası: Plato Etkisi

  • Plato etkisi, organizmaların ortamındaki değişikliklere uyum sağlamasına izin veren süreç olan alışma sürecinde de yaşanır. İnsanlarda, burun belli bir kokuya alıştığında bu durum görülür. Bu, bağışıklık sistemimizin uyarandan uzaklaşmaya karşı doğal savunmasıdır. Ayrıca kendi kokumuzzu alamamamızın sebebi de Plato etkisidir.
  • Belirli bir ilacı sürekli kullandığımızda, vücudumuzun ilaca tepkisi giderek azalır ve kullandığımız miktarı artırmamız gerekir. 
  • 1 haftalığına gittiğiniz kamp tatilinizden sonra şehrin gürültüsünden rahatsız olursunuz, ancak kısa sürede bu gürültüye de alışırsınız.
  • Sporda kaldırdığınıız ağırlık bir süre sonra size yeterli gelmemeye başlar.
  • Gözünüzdeki gözlüğü bir yerlerde aramanız, hatta defalarca dinlediğiniz şarkının, uzun bir süre dinlemediğiniz bir şarkıya dönüşmesi bile Plato etkisi yüzündendir.

Plato Etkisi'nin 8 Nedeni ve Çözümleri

Bob Sullivan ve Herbert Hugh Thompson'ın "The Plateau Effect" kitabına göre Plato etkisinin 8 nedeni vardır. 

  1. Bağışıklık: Aynı şeyi tekrar tekrar yapmak, başarılı olduğunuzda aldığınız etkilere karşı bağışıklık kazanmanızı sağlar. Yaptığınız şeyi değiştirmeniz ve radikal olmanız gerekiyor. Farklı bir yaklaşım, teknik veya prosedür denemeniz, o işi yapmanız için yeniden istekli olmanızı sağlayabilir.
  2. Açgözlü Algoritması: Açgözlü Algoritma, matematikten ödünç alınmış bir kavramdır. En hızlı zamanda istediğimizi bize verecek çözümleri seçmek demektir. Bunun yerine, en iyi uzun vadeli sonuçlar için en iyi kısa vadeli çözümden vazgeçin.

  3. Yanlış Zamanlama:  Çok çalışıyor ancak hiçbir yere varamıyorsanız, çözüm genellikle bir mola vermek kadar basit olabilir. Hareketsizlik, herhangi bir yaratıcı süreçte çok önemlidir çünkü beyninizin, yaptığınız her şeyi yakalamasına izin verir. Sadece biraz bekleyin ve dinlenin.

  4. Kaynak Akışı: Çoğu zaman ihtiyaç duyulan kaynakların tükenmesi bizi çıkmaza sokabilir. Burada kaynaktan kasıt sermaye veya zaman olabilir. Bu durum ilerlemenizi yavaşlatır. Çözüm ise tıkanıklığın kaynağını belirlemek ve yaratıcı bir şekilde çözüme kavuşturmak olacaktır.

  5. Dikkat Dağınıklığı: Dikkat dağınıklığı, adaptasyonun düşmanıdır. Tek bir işe odaklanmaya çalışarak dikkatinizi toplamayı kolaylaştırabilirsiniz.

  6. Geciken Başarısızlık: Yavaş başarısız olmak doğaldır çünkü bir durumun kötüye gidip gitmediğini söylemek zordur. Bunun yerine, kendinize net başarı işaretleri vererek ve işler yolunda gitmiyorsa kendinizi düzelterek çabucak başarısız olun. Bu durum hatalarınızı bir an önce görmenizi sağlar ve hızlı bir şekilde başarıya ulaştırır.

  7. Mükemmeliyetçilik:. Mükemmeliyetçilik arzusu başlamanızı durdurabilir, kusursuzluk tutkusu, yeni başlangıçların önündeki en büyük engeldir. Çözümü ise, önce atılacak ilk adıma ve sonra her seferinde bir sonrakine odaklanarak ilerlemektir.

  8. Hatalı Hesaplama: Hedefi doğru tanımlamak ve kaydettiğimiz gelişimi nasıl ölçeceğimizi bilmek çok önemlidir. Yanlış ölçümler ve yanlış ölçümün etkisiyle verilen yanlış kararlar elbette sonuçların ve etkilerin de hatalı olmasına neden olacaktır.


Sıla Beril Bakan

Endüstri Mühendisliği

1 Yorum

  • Ezgi GÜNGÖR

    Çok güzel bi içerik olmuş söylenmese farketmeyeceğim şeyleri farkettirdi 👏👏👏

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.