Öğrenci Kariyeri Banner

Paralel Bir Bilgi

Paralel Bir Bilgi
Artık modern dünyada bilinen bir gerçeklik var ki o da teknolojinin çok ileri boyutlara ulaştığı ve bunun üzerine üretilen binlerce korkutucu teori. Günümüz modern bilgi teknolojisi kontrol edilemez bir biçimde ilerliyor. Vatandaşlık kazanan robotlar mı dersiniz uzaya yeni yerleşim yerleri mi insansız araba teorileri mi hatta ve hatta günümüzün kutsal mesleklerinden olan doktorluğun bile birkaç yakın zaman dilimi içerisinde kaybolacağını iddia eden binlerce farklı teorisyenin ortaya attığı fikirler zinciri. Öyle ki şu anın vazgeçilmez meslekleri yakın zamanda tarih olacağa benziyor. Bu doktorluk örneğinde olduğu gibi birkaç zaman sonra böyle bir mesleğin kalmayacağı bunu yapan robotların herkesin evinde olacağı ve bunun bir lüks göstergesi bile olmayacak kadar sıradan bir gelişme olduğunu söyleyen teorisyenler var. Ne kadar korkutucu değil mi? Tek bir dokunuşla iyileşmek büyüleyici bir şey olsa gerek fakat istenilen bir gelişme mi işte bu nokta biraz tartışma konusu. Gelmek istediğim yer bu inanılmaz bilgi akışının içinde daha da dikkat çeken post modern bir algı, üzerine çokça yazılan çizile, iddiası günümüz koşullarında sıklıkla açıklanan artık fikir beyan etmenin neredeyse sıradan olduğu ve herkesin hakkında mutlaka bir fikrinin bulunduğu özel bir konu; Paralel Evren. Şimdi bu konuya girmeden önce belirtmek istediğim bir nokta var ki o da şu aralar oldukça popüler olan ve korkutucu teorileriyle ön plana çıkan bir bilim insanı; Michio Kaku. 

michio    

Gelecekle ilgili inanılmaz söylemlerde bulunan Kaku'nun üzerinde durduğu temel bir postulası var o da sicim teorisi. Kaku'nun söylemlerine göz gezdirecek olursak; 

Kaku, militarize drone sistemlerinin tehlikeli olduğu konusunda yıllardır uyarılarda bulunuyor. “Askeri uçakların tehdidi” diyor. “Otomatik öldürme makineleri şu an için en büyük tehlike.” “Bir insanı denetleyen ve “hedefini öldüreceğini” söyleyen drone’lar var. Gelecekte, dronelar insan formunu tanıyacak ve hedefi öldürme iznine sahip olacak. Hatta bir gün bu dronelar o kadar delirebilir ki (bir kısa devre veya ufak bir hata sebebiyle) insan ırkını hiçbir sebep olmaksızın ortadan kaldırmaya çalışabilir. Otomatik öldürme makineleri bugün hakkında endişelenmemiz gereken şeydir, yarın için değil. Ama bunun dışında, robotlar için endişelenmek zorunda değiliz.”  

-Yapay Zekanın Evrimi: “İnsanların yaptığı basit görevler, robotların yapabileceklerinin ötesindeydi. Ancak yıllar geçtikçe bir fare kadar akıllı olacaklar, ardından bir sıçan, ardından kedi, köpek ve maymun. Bu noktada, bu yüzyılın sonuna doğru insanların yerini alabilirler ve bu tehlikeli olabilir.''

-Bugünün ismini sıkça duyuran para birimi olan Bitcoin: “Sanal para birimini durduramazsınız. Bir şey ne kadar ödeme yapabiliyorsanız o şey sizin için o kadar değerlidir. Bir bir kumar. Bir spekülasyon. Benim kişisel tutumum Bitcoin’in verimli bir endüstri olmadığı yönünde.”

-Sürücüsüz Arabalar: “Önümüzdeki on yıl içinde ulaşım dijitalleştikçe , otobanlarımızı GPS ve radar tarafından yönlendirilen sürücüsüz araçlar ile paylaşacağız. ‘Trafik kazaları’ ve ‘trafik sıkışıkları’ eskide kalmış birer terim olacak. Her yıl binlerce hayat bu sayede kurtarılacak.” Aynı zamanda bu arabalar kendileri mükemmel bir teknolojiyle donatıldıkları için asla ortaya trafik canavarları çıkmayacak ve bu gelişmenin çok yakın bir zamanda ortaya çıkacağından herkesin sahip olabileceği sıradan bir teknoloji olacağından ve hatta önemsenmeyecek basit bir bilgiymiş gibi karşılanacağından da söz ediyor. Çünkü ona göre bilimde bu arabalardan önce üzerinde durulması ve daha ciddiye alınacak, tartışma konusu olabilecek konular bambaşka.

insansiz_arabalar_her_turk_un_hayali_h194754_32d0e

Bahsettiği bir diğer şaşırtıcı konu ise (bunu ancak bir örnekle açıklayabilirim) günümüz koşullarında yaşadığımız duygu durumlarımız artık tekrarlanabilir gönderiler halini alacak çok zor bir tanım oldu farkındayım daha yalın bir dille anlatmak gerekirse yani Kaku örn bugün önemli bir gelişme yaşadınız bu sizi çok mutlu etti ya da çok sevindirdi veya çok üzdü ne hissettiğinizi, duygularınızı bir gönderi haline getirebileceksiniz ve bunu başka insanlarla paylaşabileceksiniz. Böylece teknoloji sonrasında yıllar önce yaşadığınız bir öpüşme anı heyecanınızı belki de yıllar sonra o hissi tekrar görüntüleyebilecek ve tekrar tekrar izleyebileceksiniz. İnanılmaz!

-Gelecekte sağlık alanında yaşanacak gelişmelere de dikkat çeken ünlü fizikçi, evlerimizdeki tuvaletlerinin biyopsi yapabileceğini ve böylece kanser genleri oluşmadan bundan haberdar olunabileceğini belirtiyor. Böylece, erken teşhisin oldukça önemli olduğu günümüzün ciddi hastalıkları kolay tedavi edilebilecek. 3 boyutlu yazıcıların yapay organlar üretebilecek kadar gelişeceğini de öngören Kaku, gelecekte evlerimizde kendi organlarımızı üretebileceğimizi düşünüyor.

Şimdi gelelim en en en üzerinde durulması gereken önemli konusuna SİCİM TEORİSİ. Bu meseleyi o kadar güzel çözümlemiş ve o kadar basit bir dille betimlemiş ki bunu ondan dinlemenizin daha doğru olacağı konusundayım. Mutlaka izlemenizi tavsiye ediyorum; buraya tıklayarak izleyebilirsiniz.

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.