Öğrenci Kariyeri Banner

Panama Belgeleri Nedir? İşte 11 Maddede Panama Papers

Panama Belgeleri Nedir? İşte 11 Maddede Panama Papers
panama

Panama belgeleri nedir? İşte 11 maddede Panama Papers… Dünya bu belgelerle çalkalanıyor. Peki aslında nedir bu Panama belgeleri? Ne anlama geliyor? Şimdi ne olacak? Tarihin en büyük sızıntısı Haziran 2015’ten beri 350 gazeteci, 109 araştırma ve medya kuruluşu çalıştı. 11.5 milyon belgeyle geçmiş Offshore sızıntılarını geride bırakıyor.

[ad name="Google Adsense"]
 Panama belgelerinde vergi kaçakçılığı ve kara para aklama:




Dünyanın gizliliğe verdiği önemle bilinen hukuk firmalarından Panamalı Moses Fonseka’ya ait olduğu iddia edilen 11 milyon belge sızdırıldı. Belgelerde birçok dünya liderinin ve ünlünün vergi kaçırmak ve kara para aklamak için nasıl yollara başvurduğu anlatılıyor.

Panama Papers belgelerinin sızması, dünya gündeminin de bir numaralı konusu oldu.

Ünlü isimlerin vergi kaçırmak için kullandıkları yöntemlerin deşifre edildiği belgelerde, Türkiye’den ise şimdilik herhangi bir ismin bulunmadığı belirtildi.

Milyonlarca belgeden oluşan Panama merkezli hukuk firması Mossack Fonseka’dan sızan dosyaların yaklaşık 2.6 terabayt olduğu ve 40 yıllık bir arşivi kapsadığı belirtiliyor.

İddialara göre belgelerde yaklaşık 210 bin şirket hakkında bilgi veriliyor.

Sızan belgelerde birçok eski liderin yanısıra İzlanda, Pakistan başbakanları ile Ukrayna Cumhurbaşkanı, Suudi Arabistan Kralı’nın ve bazı bakanların isminin olduğu belirtiliyor.

Panama belgeleri önce bir Alman gazetesiyle, ardından 78 ülkeden 107 ayrı medya kuruluşuyla paylaşıldı. Ancak sızdıranın kim olduğu henüz bilinmiyor.  (Kaynak: Odatv.com)

PANAMA PAPERS NEDİR? (Panama Belgeleri)


panama-belgeleri-nedir-kimdir-eksi-vikipedi

Panama merkezli Mossack Fonseca’ya ait 40 yıllık özel belge ve dokümanların internete sızmasıyla birlikte, offshore hesaplarda paralarını saklayan siyasi liderler, sanatçılar ve birçok ünlü isim deşifre oldu. Ortaya çıkan ve ünlü liderlerin hesaplarını deşifre eden bu belgelere Panama Papers (Panama belgeleri) adı verildi.

Soru soru Panama Belgeleri? (BBC TÜRKÇE)

Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ) Panama’da kayıtlı bir hukuk firmasının 40 yılı aşkın süredir tuttuğu kayıtlara ve belgelere ulaştı. Kuruluş, kamuoyuna ifşa edilen belgeleri, vergi cennetlerine bugüne kadar indirilmiş en büyük darbe olarak görüyor.


İngiltere’de yayınlanan Guardian gazetesi, belgelerle ilgili bilinmesi gereken 7 önemli noktayı derledi:

Mossack Fonseca nedir?


Mossack Fonseca bir hukuk firması. Şirketin verdiği hizmetler arasında offshore şirketlere (vergi muafiyetinin olduğu ülkelerde kurulan şirketler) hukuki danışmanlık vermek bulunuyor. Mosscak Fonseca, offshore şirketlere verdiği hizmeti yıllık olarak faturalandırıyor. Şirket aynı zamanda varlık yönetimi de yapıyor.

Şirket nerede?


Mossack Fonseca’nın ticari sicili Panama’da. Ancak şirket operasyonları küresel düzeyde. Mossack Fonseca’nın internet sitesinde 42 ülkede toplam 600 kişilik bir ekibin bulunduğu ifade ediliyor. Ayrıca dünyanın farklı yerlerinde satış yetkilileri de (franchise) bulunuyor. Şirket İsviçre, Kıbrıs ve Virgin Adaları gibi ‘vergi cenneti’ olarak bilinen ülkelerde yoğun faaliyet gösteriyor.

Ne kadar büyük?


Mossack Fonseca, offshore şirketlere hukuki danışmanlık hizmeti sunan en büyük dördüncü şirket. Bugüne kadar 300 binden fazla şirketi farklı düzeylerde temsil etmiş durumda. Temsil edilen şirketlerin yarısından fazlasıysa vergi cenneti olarak nitelenen ülkelerde kayıtlı şirketler.

Ne kadar belge sızdırıldı?


ICIJ araştırması bugüne kadar gerçekleşen en büyük doküman sızıntısı olarak kabul ediliyor. 2010’daki WikiLeaks ve 2013’teki Edward Snowden sızıntılarından daha büyük bir belge sızıntısı yaşandı. Toplamda 11,5 milyon Mossack Fonseca dokümanı sızdırıldı. Dosyaların toplam boyutu 2,6 terabayt idi.




Sayılarla Panama Belgeleri





11,5 milyon


belge sızdırıldı




  • 12 emekli ya da hala görevde olan ülke liderinin adı vergi cennetleri belgelerinde geçiyor.

  • 2 milyar $’lık şaibeli para transferi Putin’in yakın çevresi tarafından gerçekleştirilmiş.

  • 500’den fazla banka şaibeli küresel işlemlere aracılık etmiş.







Mossack Fonseca sızan belgeler için ne diyor?


Herhangi bir yasayı çiğnemediğini iddia eden şirket, “Hizmetlerimizin istismar edilmesi üzüntü vericidir” dedi.Şirketin kurulduğundan bu yana kara para aklamayla mücadele anlamında tüm yetkililerle işbirliği yaptığını belirten Mossack Fonseca yönetimi, aracıların yaptığı işlemler nedeniyle kendilerinin suçlanamayacağını da savunuyor.


Offshore şirketleri kullananlar sahtekar mıdır?


Hayır, offshore şirketleri ve yapılanmaları kullanmak uluslararası hukuku ihlal anlamına gelmiyor. Birçok ülkede işadamları yönetilen kur rejimlerinden korunmak için paralarını offshore şirketlerde tutmayı tercih ediyor. Bazı işadamları ise vasiyet planlamaları için offshore hizmetlerinden faydalanıyor.

Sahtekarlar offshore şirketlerini kullanır mı?


Evet, Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, offshore şirketler aracılığıyla vergiden kaçmanın yolsuzluk kapsamında değerlendirildiğini söylemiş vevergi cennetlerindeki gizlilikle mücadele ettiklerini ifade etmişti. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Teşkilatı (OECD) bünyesinde vergi cennetlerindeki gizliliğin ortadan kaldırılması ve bilgi paylaşımının artırılması adına da girişimlerde bulunuluyor. (Kaynak: BBC Türkçe)

Panama belgelerini kim yayınladı – paylaştı?






1459719445-8487-89063522-panama-index-draft2

Almanya’nın Süddeutsche Zeitung (SZ) gazetesi habercilik tarihindeki en büyük sızdırmayı yayınladı. Panama’dan bir hukuk firmasından 11,5 milyon belgenin ‘sadece gölgelerde varolan bir dünyaya bir bakış olduğu’ iddia ediliyor.





Dünya, gündeme bomba gibi düşen “Panama Papers” isimli belgeleri konuşuyor. Ünlü isimlerin vergi kaçırmak için kullandıkları yöntemleri deşifre eden Panama belgeleri, Putin ve Rusya’yla ilgili 2 milyar dolar değerindeki offshore skandalını ortaya çıkarırken, İzlanda, Ukrayna ve Suudi Arabistan gibi ülkelerle ilgili de belgeler olduğu açıklandı.


Panama merkezli hukuk firması Mossack Fonseca’ya ait 40 yıllık özel belge ve dökümanların internete sızmasıyla birlikte, offshore hesaplarda servetlerini saklayan siyasi liderler, sanatçılar ve suç çetesi liderlerini ifşa eden belgelere Panama Papers (Panama Belgeleri) adı verildi.




Dünya, binlerce belgeden oluşan Panama Papers belgelerinin peşine düştü. Birbirinden ünlü isimlerin vergi kaçırmak için kullandıkları banka hesapları ile bir takım hukuki belgelerin yer aldığı sızıntılarda, Türkiye’den herhangi bir isim bulunmadığı belirtildi.

“Panama Papers” (Panama Belgeleri), Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin başta olmak üzere birçok ülkenin liderlerini zora sokacak.

2 milyar dolar değerindeki yolsuzluk iddialarıyla ilgili daha önce görülmemiş belgelerin sızdırılmasıyla ortaya çıkan skandal, Putin’in gizli bir çember içinde parayı çevirdiği ve “çember üyelerinin” birden inanılmaz derecede servetedindiklerini gösteriyor.

Panama Papers belgelerinde kimlerin isimleri var?




Panama Papers belgelerinde kimlerin isimleri var?



Panama Papers belgelerinde, Mısır’ın cuntacı Cumhurbaşkanı Sisi’nin oğlu Alaa Mubarak, Arjantin Devlet Başkanı Mauricio Macri, Gürcistan’ın eski başbakanı Bidzina Ivanishvili, İzlanda’nın başbakanı Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, Irak’ın eski başbakanı Ayad Allawi, Katar’ın eski başbakanı Hamad bin Jassim bin Jaber Al Thani, Katar’ın eski emiri Sheikh Hamad bin Khalifa Al Thani, Suudi Arabistan Kralı King Salman bin Abdulaziz bin Abdulrahman Al Saud, Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkanı Khalifa bin Zayed bin Sultan Al Nahyan, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroshenko gibi isimler yer alıyor.

Panama belgeleri nedir? İşte 11 maddede Panama PapersPanama belgeleri nedir? İşte 11 maddede Panama Papers

Suriye de listede

Panama Papers belgelerinde Beşar Esed’in ismi de yer alıyor. Belgelerde Esed’e yakın aile bireylerinin servetleri dudak uçuklatıyor.

İddialara göre Suriye’de iş yapmak isteyen uluslararası şirketler, ilk olarak Esed’in kuzeni Rami Makhlouf’a yönlendiriliyor. Yayınlanan belgelere göre kuzen Makhlouf, bu ilişkiden hatırı sayılır bir servetin de sahibi oluyor.

Putin’in arkadaşları da Panama Belgelerinde


Kayıtlarda Putin’in isminin hiçbir şekilde geçmemesine rağmen, “arkadaşlarının” Putin’in yanlarında olduğunu ve “kazançlarına güvence” olduğunu kabul ettiği görülüyor.

Belgeler ise Putin’in bu paradan yararlandığını ima ederken, “arkadaşlarının serveti Putin’in harcamalarında ortaya çıkıyor” deniliyor.

Belgelerin, en büyük dördüncü offshore hukuk firması Mossack Fonseca’nın veri tabanındaki sızma sonucunda elde edildiği açıklandı.

Panama’da başlayan izlerin Rusya üzerinden, İsviçre ve Kıbrıs’a ulaştığı görülüyor. Belgeler, Putin’in küçük kızı Katerina’nın 2013 yılında evlendiği özel bir kayak tatil merkezini de kapsıyor.


panama-belgeleri-nedir-kimdir



PUTİN’İN YAKIN ARKADAŞI ROLDUGİN DE LİSTEDE

“Panama Belgeleri”nde Putin’in en yakın arkadaşı olduğu bilinen Sergei Rolduginismi göze çarpıyor. Roldugin, Putin’i daha sonra eşi olacak Lyudmila ile tanıştıran ve kızları Maria’nın “vaftiz babası” olarak biliniyor.

Profesyonel bir müzisyen olan Roldugin, 100 milyon doların üzerinde bir servet biriktirmiş ve hem İsviçre hem de Lüksemburg bankalarının gözünde, Rus yetkililerle yakın ilişkileri olan bir isim. Yıllık geliri 800 milyon Pound’un üzerinde olan ve Putin’in kişisel olarak yüzde 12.5 hissesinin bulunduğu Rusya’nın en büyük televizyon reklam ajansının da sahibi olarak biliniyor.

Öte yandan Roldugin’in Bank Rossiya’nın yüzde 3.2’lik hissesine sahip olduğu biliniyor.

“Kara para aklama” konusunda uzman olan Andrew Mitchell QC, BBC Panaroma’ya verdiği demeçte, “2011 yılında Roldugin’in şirketleri 1 Dolar için 200 milyon Dolarlık satın almalar gerçekleştirmişler. Böylece gerçek işlemleri gizlemiş ve iş görünümü oluşturmuşlardır fakat bu görünümler gerçek birer ticaret değildir” dedi.

ROLDUGİN: SORULARINIZA CEVAP VERMEYE HAZIR DEĞİLİM

Geçtiğimiz hafta Roldugin’e denizaşırı hesapları ile ilgili sorulan sorulara, “Çocuklar, dürüst olmak gerekirse sorularınıza yanıt vermeye hazır değilim. Bunlar hassas olan konular. Bu işe ben uzun zaman önce kanalize oldum. Perestroyka olaylarından önce” diye cevap vermişti. Roldugin ayrıca yazılı sorulara cevap vermekten kaçınmıştı.

[ad name="HTML"]

Kaynak



Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.