Öğrenci Kariyeri Banner

Özgüveninizi Geliştirmek İçin Kulak Vermeniz Gereken 10 Tavsiye

Özgüveninizi Geliştirmek İçin Kulak Vermeniz Gereken 10 Tavsiye
1-Kendinizi Tanıyın 

İlgili resim

Kendinizi iyice öğrenin. Düşüncelerinizi dinlemeye başlayın.Kendiniz hakkındaki düşüncelerinizle ilgili bir defter tutun ve neden bu düşüncelere sahip olduğunuzu analiz edin. Daha sonra kendiniz hakkındaki güzel şeyleri ve hoşlandığınız şeyleri düşünün. Sınırlarınızı ve onların gerçekten sınırlarınız mı yoksa sizin oraya koyduğunuz şeyler mi olduğunu düşünün. Derinlerinize inin. Eninde sonunda daha yüksek bir özgüvenle çıkacaksınız.

2-Kendinize Bir Hedef Belirleyin

hedef belirleme ile ilgili görsel sonucu

İnsanlar genelde yıldızları hedef alma hatasına düşerler ve başarısız olduklarında ise cesaretleri kırılır. Bunun yerine daha ulaşılabilir bir şeyi hedef alın. Başarılı olacağınızı bildiğiniz bir hedef belirleyin ve sonra da başarılı olun. Ne kadar çok küçük hedefe ulaşırsanız o kadar özgüveniniz artar ve bir o kadar da kendinizi iyi hissedersiniz. Kısa süre içinde daha büyük fakat yine de ulaşılabilir hedefler belirlemeye başlayacak ve onlara da ulaşacaksınız.

3-Olumsuz Düşüncelerinizi Aklınızdan çıkartın

olumsuz düşünce ile ilgili görsel sonucu

Etrafınızda yeteneklerinizi küçümseyen ve kötü hissetmenize neden olan birileri varsa, iletişiminizi bir an önce kesin. Problemleri düşünmek yerine, çözümlere odaklanmaya çalışın. “Bu işin üstesinden asla gelemem.” değil “Bu işin üstesinden nasıl gelebilirim?” şeklinde düşünün. Evet, belki 3 gün önce toplantılarda söz almaktan korkan biri vardı; ama artık o olmadığınızı herkese gösterin. İşte bunu olumsuz düşüncelerden kurtularak başlayabilirsiniz.

4-Başkalarının Beklentilerini Unutun

beklenti ile ilgili görsel sonucu

Öz güveninizi geliştirmek için yapmanız gereken bir diğer şey de başkalarının beklentilerine odaklanmak yerine kendi isteklerinizin farkına varmak olmalıdır. Yani aileniz istiyor diye değil, siz istediğiniz için bir işe girmeli; eşinizin beklentisini düşünerek değil, kendi isteğinizle karar almalı kısacası etrafınızdaki kişilerin beklentilerini umursamamalısınız. Çünkü bu hayat size ait ve beklentisi olması gereken biri varsa o da sizsiniz! Adımlarınızı bu gerçeğin bilincinde olarak atmayı öğrendiğinizde, yere daha sağlam basacağınızdan emin olabilirsiniz.

5-Risk Alın

risk

Belki dikkatinizi çekmiştir: Kaplumbağa sadece başını kabuğundan çıkardığında ve risk aldığında ilerleyebiliyor.İnsanın da bu yönüyle kaplumbağadan ders alması gerekir. Çünkü insan da belli başlı tehlikelere göğüs germeden özgüven geliştirme yolculuğunu başarıyla tamamlayamaz.Örneğin bir ortamda konuşacağın zaman, insanlar tarafından kınanma ve eleştirilme, belki de dalga geçilme riskini göze almadan bu konuda ilerleme kaydetmen neredeyse imkânsız.Bu yüzden istediğiniz şeye ulaşma yolunda risk almak hedeflerinizi elde etmenizi sağlayacaktır.

6-Kendinize Değer Verin

kendine vakit ayırmak ile ilgili görsel sonucu

Başka kişilerin seni değerli veya değersiz görmesinin hiçbir önemi yok; mühim olan senin kendini değerli görmendir.O halde çevrendeki insanların bakış açılarını elinin tersiyle it ve kendini değerli bir karakter olarak görmeye başla. Bu sayede özgüveninin nasıl da tavan yaptığına bizzat şahit olacaksın.

7-Kişisel Gelişim Kitapları okuyun

okumak

Kişisel gelişim kitapları, pozitif etkiyi insanın bilincine eker çoğu kez lakin bilinçaltı, çoğu kez bu tohumu kabul etmeye yanaşmaz. Fakat kişisel gelişim kitaplarının sürekli olarak okunması, bilinçaltının da ehlileşmesi ile sonuçlanır.Zaten temel mesele bilinçaltını düzenleme becerisinin kazanılmasıdır, gerisi kendiliğinden gelecektir.

8-Başarılı Olduğunuz Bir İşin Ardına Düşün

kovalamak

Bir konuda başarılı olduğunuzu görmek kadar motive edici bir şey yoktur. Bir kez nede başarılı olduğunuzu keşfederseniz, kişisel tatmin duygusuyla özgüveninizi besleyebilirsiniz.Başarılı olduğunuz işin peşinden gidin ve kendinizi o işte daha çok geliştirmeye çalışın.

9-Gerektiğinde Hayır Diyebilin

hayır

Hayır demek sadece bir şeyi inkar etmek anlamına gelmez.Hayır demek kendi kişisel ihtiyaçlarını net olarak dile getirmeye cesaret edebilmektir.Eğer herşeye evet diyorsanız -düşüncenize ters düşse bile-onaylanmama, beğenilmeme korkunuz var demektir.Kendi zıt fikirlerinizi öne sürmeniz sizin sevilmeyeceğiniz anlamına gelmez.Tam aksine karşı çıkmak başkalarıyla hemfikir olmadan da onların sizi sevebileceğini ve bu şekilde  saygı görebileceğinizi gösterir.

10-Kocaman Bir Gülüşünüz Olsun

gülümsemek

Klişe bir söz fakat işe yarıyor.Kişi  Gülümsediği zaman kendini iyi hissediyor ve başkalarına karşı nazik olma konusunda da yardımcı oluyor. Zincirleme sonuçlara yol açacak küçük bir şey. Zamanınızı ve enerjinizi ne kadar verimli hale getirdiğine inanamayacaksınız. Daima gülümseyin.

 

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.