Öğrenci Kariyeri Banner

Özgeçmişinizi Oluştururken Dikkat Etmeniz Gerekenler!

Özgeçmişinizi Oluştururken Dikkat Etmeniz Gerekenler!
6 saniye!

Bazı kaynaklara göre bu süre, sizi işe alacak kişinin özgeçmişinize ayıracağı süredir. Kulağa biraz korkunç geliyor fakat gerçek olan şu ki özgeçmişler çoğu zaman insanlar tarafından bile kontrol edilmiyor. Bunu kişisel algılamayın. Google’ı örnek gösterecek olursak, Google’a yılda 3 milyon tane özgeçmiş iletiliyor bu da günde 8000 tane iş başvurusu demek.

Peki Böyle Bir Durumda Nelere Dikkat Edilmeli?

iş

  • Yaptıklarınızı değil başardıklarınızı listeleyin
    İş verenler neleri yapabileceğinizi değil neleri başardığınızı merak ederler. Zaten yazacak yeriniz kısıtlı o yüzden elinizden geldiğince spesifik olun.

  • Endüstri diliyle yazın ve mutlaka anahtar kelimeler ekleyin
    Birçok şirket işe alım yaparken hem insanları hem de aday takip sistemini kullanır. Daha hızlı olmak için aranılan sözcükleri tarayıcıdan geçirirler. Bu yüzden aranılan anahtar kelimeleri eklemeniz sizin faydanıza olacaktır.

  • Yazım hatası yapmayın
    Hani ciddi bir yazı yazarsınız ekranda her şey çok güzel gözükür fakat gönderdiğinizde yaptığınız hatanın farkına varırsınız ya. İşte ona dikkat etmeniz gerekiyor. Hatta size tavsiyem öz geçmişinizi yazıcıdan çıkarın ve hatalarınızı bakın.


iş

  • Alakasız bir iş deneyiminden bahsetmeyin
    Yaptığınız işlerden biri başvuracağınız pozisyon için gereksiz bile görünse onu gerekliymiş ve sizin bu işte öğrendikleriniz yeni işinizde faydalı olacakmış gibi düzenleyebilirsiniz.

  • Para almadığınız işlerden de bahsedin
    Çoğu insan sırf o işten para kazanmadıkları için öz geçmişlerinde bu işe değinmiyorlar. Bu büyük bir yanlış. Eğer bu görevler sizin yeni işinizle ilgisiyle belirtmekten çekinmeyin.

  • Bütün kurallara uymayın
    Öz geçmiş yazmanın bir adabı vardır derler. Yok işte 11 puntoyla yazılacak,mutlaka Times New Roman kullanılacak...Öyle zannediyoruz değil mi? Hayır! Özgün olun ve öz geçmişinizi ilgi çekici kılmaya çalışın.

  • Kendinize ait bir web siteye sahip olabilirsiniz
    Artık eski tip uygulamalardan sıyrılın ve bir web sitesi edinmeye çalışın. Bir kere özgeçmişinizi bir firmaya yolladığınızda her zaman geri dönüşü olmaz. Fakat bir site her zaman güncellenebilir. Bu da sizin bir şeyler eklediğinizde faydalı olacaktır. Eğer böyle bir şeye sahipseniz mutlaka özgeçmişinizde belirtin.

  • Her seferinde aynı özgeçmişi kullanmak
    Bu size değişik gelebilir fakat doğru. Eğer bir işi çok istiyorsanız ona gönderdiğiniz öz geçmişiniz sizin bu iş için seçilmiş kişi olduğunuzu haykırmalı. Bu yüzden her seferinde biraz daha özelleştirmelisiniz ve o işe göre uyarlamalısınız. Peki bu çok zaman almaz mı? Evet alacaktır. Fakat şöyle bir kolaylık önerebilirim. Bir tane büyük ve kapsamlı bir öz geçmiş yazın ve her iş için 1 sayfa olacak şekilde indirgeyin. Böylece elinizde bütün özelliklerinizin bir listesi olacak ve kolaylıkla ulaşabileceksiniz.


iş8_790x445

Son Bir Tavsiye!

  • Her zaman öğrenmeye açık olun.

  • Çalışması kolay ve eğlenceli biri olun.

  • Süper bir iş ahlakınız olsun.

  • Ve en önemlisi doğru ve iyi sorular sorun.


Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.