Öğrenci Kariyeri Banner

Oxfam Kuruluşunun Açıklamasına Göre Zenginlerin Serveti Dünya Nüfusunun Yarısına Eşit

Oxfam Kuruluşunun Açıklamasına Göre Zenginlerin Serveti Dünya Nüfusunun Yarısına Eşit
Davos'ta Dünya Ekonomi Formu başlamadan önce Oxfam yıllık raporunu yayımladı. Oxfam kuruluşu yoksulluğa karşı yardım çalışmalarıyla biliniyor. Raporunda dünyanın en zengin 26 milyarderinin, dünya  nüfusunun 3,8 milyar yoksul insanın yüzde 50'sini oluşturan servete sahip olduğunu raporladı.

"Kamu yararı mi, özel servet mi?" adlı raporda 2018 yılında servetin az sayıda elde yoğunlaşmasının yanı sıra zenginlerin zengin ve yoksulların daha yoksul hale geldiğini belirterek dikkatleri çekti. Oxfam kuruluşu  uçurumun fazlasıyla açılmasıyla yoksulluğa karşı mücadeleyi zorlaştırdığını belirtti.%1 oranında varlık vergisi ile 418 milyar dolar gelir sağlanacağı ve dünyada ki okula gitmeyen tüm çocukların eğitim masraflarının dışında sağlık hizmetlerinin de karşılanabileceği ve 3 milyon insanın ölümünün engellenebileceği vurgulandı.

Rapora göre, dünyada ki 2200 milyarderin serveti 2018'de 900 milyar dolar, günde 2,5 milyar dolar artış gösterdi. Çoğu zenginlerin serveti yüzde 12 oranında arttı, bu durumda yoksulların yarısı yüzde 11 azaldı.  Servetin elde daha az  birikmesinin sebebi olarak, en yoksul yüzde 50'sinin sahip olduğu servetine es olarak milyarderin sayısı 2016 yılında 61'ken 2017 yılında 43 ve 2018'de 26'ya düştü.

Raporda önemli diğer bulgular da şunlar:

●2008 krizinden sonra 10 yıl içerisinde milyarderlerin sayısı neredeyse 2 katına çıkmış bulunmakta.

●Dünyanın en zengin insanı olan Amazon'un sahibi Jeff Bezos'un serveti 112 milyar dolara yükseldi. Bezos'un servetinin sadece yüzde 1'i, 105 milyon nüfa sahip Etiyopya'nın yıllık sağlık bütçesine eş değer.

●Dünyadaki kadınların bakım işleriyle ilgili bir sirket olsaydı yıllık  cirosu 10 trilyon dolar olurdu. Apple'ın cirosunun 43 katı.

●Erkeklerin toplam aldığı pay yüzde 50 kadınlardan daha fazla

Yoksulluk

Eşitsizlik Artıyor

Oxfam'ın kampanyalar sorumlusu Matthew Spencer, "Bu şekilde olmak zorunda değil. Dünyada herkese hayatta şans verecek yeterince varlık var. Hükümetler servete ve işletmelere gereken vergiyi uygulayarak insanların canını kurtaracak ve yaşam koşullarını geliştirecek ücretsiz ve kaliteli kamu hizmetlerine kaynak sağlamak için harekete geçmeli" dedi. Çoğu hükümetin kamu hizmetlerine yatırım yapmayarak olan eşitsizliği daha da fazlalaştırdığı belirtildi.

Zenginlerden yeterince vergi alınmadığını savunan rapor, tüm hükümetlerin vergi kaçırmanın önüne  geçilmesinin ve adil bir vergilendirme sistemi ile kamu hizmetlerinin finanse edilmesi gerektiğini vurguladı. Artı olarak Oxfam yoksulluktaki düşüşte olan Çin'deki hızlı ekonomik gelişmenin de etkili olduğunu söyledi. Ama bu yoksulluk seviyesinde azalmanın 2013 yılından bu yana yarı yarıya düştüğünü ve Sahra altı Afrika'da yoksulluğun artışta olduğunu da vurguladı.

Kaynak

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.