Öğrenci Kariyeri Banner

Okuma Bilinci Oluşturmak İçin Kurulan: Abant İzzet Baysal Üniversitesi Kütüphane Topluluğu!

Okuma Bilinci Oluşturmak İçin Kurulan: Abant İzzet Baysal Üniversitesi Kütüphane Topluluğu!
Okumanın önemi hakkında küçüklüğümüzden beri birçok şey duyuyoruz. Bazılarımız belki de okuma bilinci ile hayatlarına devam ediyorlar. Dünyadaki gelişmiş ülkelere kıyasla ülkemizdeki okuma oranı hakkında hemen hemen çoğumuz bilgi sahibi olsak da bu konuda duyarlılık adına çabalayanlarımız maalesef çok az...

Farkındalık oluşturmak isteyenler ise yeterli desteği görememekte ve çeşitli engeller ile karşılaşmaktalar.

İşte bu yazımda sizlere kitap okuma oranını arttırmak için çabalayan, kütüphanenin önemini yüreklere serpmek için binbir zorluklara rağmen yılmadan faaliyetlerini  yürüten  Abant İzzet Baysal Üniversitesi Kütüphane Topluluğunu anlatmak istiyorum.

IMG-20170419-WA0017KURULALI BİR SENEDEN FAZLA OLMUŞ!

Eylül 2015'te  üniversitede kütüphaneye gitme oranını arttırmak, kütüphanenin imkanlarından faydalanmayı öğretmeyi ve kitap okuma adına farkındalık yaratmayı amaçlayarak  Abant İzzet Baysal Üniversitesi Kütüphane Topluluğu kurulmuştur. Bu amaçlar doğrultusunda hareket eden güzel yürekli insanlar bu kadar kısa sürede birçok faaliyete imza atmışlar.

IMG-20170419-WA0016

HEDEF: KİTAP İLE AYDINLANAN GENÇLİK!

Topluluk kitap okuma etkinlikleri düzenleyerek birçok kişinin aynı anda kitap okumasıyla farkındalık yaratıyor.

IMG-20170419-WA0014

İmkanları doğrultusunda üniversiteye davet ettikleri yazarlar ile öğrencileri kaynaştırarak okuma hevesini artırmayı hedefliyorlar.

g

( Sol tarafta Ayşe Kulin; sağ tarafta ise Bolulu Yazar Onur Ustaoğlu var.)

IMG-20170419-WA0000

Kitap ve film tahlilleri yaparak kitaplar hakkında başkalarının da görüşlerini elde ediyorlar. Ayrıca bu sayede tahlillerini gerçekleştirdikleri kitapların daha fazla okunmasına katkı sağlamış oluyorlar. Etkinliklerinin takip edilmesini arttırmak için Youtube üzerinden açtıkları kanal ile kitap ve film tahlilleri videolarına ve şiir dinletilerine ulaşabilirsiniz.

BOLU'DA KÜTÜPHANESİZ OKUL KALMASIN!

Yapılan kitap bağışları ile bir sene içinde 3 ayrı ilçede 3 tane kütüphane kurdular!

Ne yazık ki imkan yetersizliği, sponsor bulamamaları nedeni ile kütüphanelerin açılışı zaman alsa da Abant İzzet Baysal Üniversitesi Kütüphane Topluluğu şehrin bir ucunda kalmış minik yüreklerin kitap okuma bilinci ve okuma sevgisiyle yeşermeleri için bu zorluklarla mücadele etmeye devam ediyor! Hedef daha fazla öğrenci okusun, kütüphanelerden yararlansın!

IMG-20170419-WA0006

 

IMG-20170419-WA0007

HERKES KİTAP İLE YAŞASIN DİYE!

Peki Görme Engelliler?

Onlar içinde bir çalışma var bu toplulukta! Kütüphanenin Görme Engelliler Birimi'nde topluluk üyeleri ya da gönüllü olan üniversite öğrencileri tarafından en çok talep gören kitaplar seslendirilerek, görme engelliler için adeta bir çift gözde topluluk oluyor!

Ayrıca her ay kütüphaneden en çok kitap alan öğrenciye istediği bir kitabı armağan ediyorlar! Kütüphaneden faydalanmayı arttırmak ve öğrencileri okumaya heveslendirmek adına harika bir yöntem değil mi? :)

Tabii ki kitap fuarlarına da gitmeyi  ihmal etmeyip topluma okuma bilincini, kitap okuma hazzını tattırmak için ellerinden geleni yapıyorlar!

En büyük sıkıntıları kütüphane kurma aşamasında oluyor maalesef! Bu da kitap bağışındaki yetersizlik! Hedef kitle ilk ve ortaokul olunca işleri daha da karmaşık ve zor hale geliyor. Üniversitedeki kemer sıkma politikası, ihtiyaç duyulduğunda araç bulamama sorunu ve en önemlisi hala sponsorlarının olmayışı!

IMG-20170419-WA0010

Tüm bunlara rağmen yüreklere okuma ve okutma aşkını serpmeyi görev bilmiş bu topluluğun etkinliklere öğrenciler tarafından katılımın beklentinin altında oluşu çok üzücü bir durum oluşunun altını üzülerek çiziyorum.

 

Nasıl Katkıda Bulunabilirsiniz?

Muazzam işlere imza atan bu topluluğun hedefleri ise çok daha büyük işler başarmak! ''Yeşeren her yürek ile daha kaliteli daha aydınlık bir gelecek bizim ellerimizde'' Düşüncesiyle adım atan bu topluluk yeni kütüphaneler açarak eğitim kalitesini yükseltmek için yardımlarınızı bekliyor.

Eğer siz de Abant İzzet Baysal Üniversitesi Kütüphane Topluluğu'nun etkinliklerinde bir payınız olsun istiyorsanız kitap bağışlarınız ya da diğer destekleriniz için aşağıdaki iletişim adreslerinden faydalanabilirsiniz:

aibukutuphanetoplulugu@gmail.com

Instagram'dan ulaşmak için: 

Twitter'dan ulaşmak için: 

 

Okulunda kütüphane bekleyen öğrencilere küçük ama manevi boyutu yüksek olacak yardımlarınız ve   yüzünü güldüreceğiniz, ufkunun açılmasına destek olacağınız yeşermeye hazır her yürek için sizlere  şimdiden teşekkürlerimizi iletiyoruz.

 

Bu güzel insanları yürekten kutluyor ve tebrik ediyorum. Umarım tüm sorunları çözümlenir ve yeşermeyi bekleyen kalpler kütüphanelerine bir an önce ulaşabilirler...

Özel İçerik: İ.Yasemin Çetinkaya

 

 

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.