Öğrenci Kariyeri Banner

Okulda Öğrendiğiniz Ancak Artık Doğru Olmayan 7 Bilgi

Okulda Öğrendiğiniz Ancak Artık Doğru Olmayan 7 Bilgi







 


Eskiden: Amerika bağımsızlığını 4 Temmuz 1776'da kazanmıştır.


THEN: America won its independence on July 4, 1776

Şimdi: Amerika 7 yıl sonraya kadar(1783) tam olarak resmi bir şekilde bağımsız değildi.

Her sene 4 Temmuz'da Amerika partiler, havai fişekler, barbekülerle bağımsızlık gününü kutlar.  Ancak Amerika'nın tam olarak Büyük Britanya'dan bağımsızlaşması 3 Eylül 1783 yılındaki Paris Anlaşması'ndan sonra resmileşir.

 



Eskiden: Plüton bir gezegendir. 






THEN: Pluto is a planet


Şimdi: Plüton bir gezegen değildir.

Plüton 1800'lerden beri Uranüs'ten sonraki 9. 'olası' gezegen olarak bilinirdi. Net olarak 1930 yılında Clyde Tombaugh tarafından keşfedilmiştir. Ancak 2003 yılında bir astronot Plüton'un arkasında geniş bir obje buldu ve Eris olarak isimlendirdi. Bu yeni bilgi astronomları "Bir gezegeni gezegen yapan nedir?" şeklinde araştırmalara sürükledi ve Plüton'un ebatlarından dolayı "cüce gezegen" olmasına karar verildi. Yine de bugünlerde, hala Plüton'un tekrar gezegen sayılabileceği üzerine tartışmalar sürmekte.



Eskiden: Elmas en sert madendir.




THEN: Diamond is the hardest substance

Şimdi: Kübik Bor Nitrür en sert madendir.

 




Eskiden: İsrailli köleler piramitleri inşa etti.THEN: Israelite slaves built the pyramids



Şimdi: Mısırlı çalışanlar piramitleri kendileri inşa etti. 

Son arkeolojik buluntular aslında Mısırlıların piramitleri kendilerinin inşa ettiğini göstermektedir. İşçiler, kuzey ve güneydeki yoksul ailelerden işe alınıyorlardı ancak saygı görüyorlardı.

 




Eskiden: Bir kağıdı 7 defadan fazla katlamak matematiksel olarak imkansızdır.




THEN: Folding a piece of paper more than seven times is mathematically impossible.


Şimdi: Kaydedilmiş en yüksek katlama sayısı 13. 

Okul hayatınız boyunca mutlaka bu bilgiyi duymuşsunuzdur. Ancak lise öğrencisi Britney Gallivan bu olayın üzerinde durdu.

Bazı gönüllülerle 85 dolarlık tuvalet kağıdı satın aldı ve herkesi şaşırtarak 11 kat katladı. Britney kağıdın kalınlığına ve genişliğine dayanarak geliştirdiği denklemle, katlarken alternatif olarak katlama yönlerini değiştiren herkesin neden yanlış yaptığını ortaya koydu.

2012 yılında Southborough, Massachusetts'teki St. Mark's Okulu'ndaki öğrenciler, Gallivan'ın rekorunu kırdı, kağıtları 13 kere katladı.

 



Eskiden: Çin Seddi uzaydan görülebilen tek insan yapımı yapıttır. 




THEN: The Great Wall Of China is the only man-made structure visible from space.



Şimdi: Birçok insan yapımı yer uzaydan görülebilir.

Teknik olarak bu hiçbir zaman kanıtlanmış ya da yetkililerce açıklanmış bir bilgi olmadı. Sadece genel kültür adı altında söylenilen şişirilmiş bir bilgiydi. Hatta Ay'dan bile görülebildiği öne sürülüyordu. Bu söylentilerin temeli 1938'e kadar dayanıyordu.

2003'te Çinli bir astronot bu duruma bir açıklık getirdi. NASA'ya göre, Çinli Astronot Yang Liwei, Çin Seddi'ni yzaydan göremediğini kabul etti.

Uzaydan Çin Seddi ancak özel kameralar ve zoomlaştırmayla görülebiliyordu. Bunun yanında büyük şehirlerdeki binalar, ışıkları, köprüler ve barajlar da uzaydan görülebiliyordu.

Ay'dan görülebildiği ise tamamen yanlış.

"Ay'dan görebileceğiniz tek şey güzel bir küre, çoğunlukla beyaz, biraz mavilik ve sarı parçalar ve yeşillik." diyor Apollo 12'nin astronotu Alan Bean. "Hiçbir insan yapımı yapılar bu ölçekten görülemez."

Daha da aydınlatıcı bilgi olarak, insanlar genelde bu yapıların uydulardan görülebildiğini kastederler ancak bu da tam olarak uzay olmuyor.



Eskiden: Canlı türleri 5 (ya da 3) gruptan oluşur. 




THEN: Five (or three) kingdoms of classification exist.


Şimdi: Canlı türleri 8 gruba kadar çıkarılabilir. 

Orta okul fen derslerinde öğretmenlerimiz canlı türlerini 3 grupta: "hayvanlar, bitkiler ve bakteriler" ya da bunlara da ekleme yaparak: "mantarlar ve protistler" olarak 5 grupta anlattılar.

Ancak o zamandan beri bu sınıflandırma genişletildi.

Daha çok tür keşfedildi ve incelendikçe bu etiketlemeler daha karmaşık bir hal aldı.  Bu 5 sınıflandırmaya ek olarak, eskiden mantar başlığında incelenen ancak farklı bir tür olduğuna kanaat getirilen arkeayı listeye kattık. Arkea, yüzeyde bakteriyel olarak adlandırılan diğer tek hücreli organizmalara benzer, fakat tamamen farklıdır.


Kaynak



Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.