Öğrenci Kariyeri Banner

Okuduğu Bölüm Dışında Bir İş Yapmak İsteyenlere 6 Tavsiye!

Okuduğu Bölüm Dışında Bir İş Yapmak İsteyenlere 6 Tavsiye!
Daha küçük yaşlarda ilgimizin, yeteneğimizin, aslında belki hepsinin toplamı olan neyi sevdiğimizin farkına varılmayarak, böyle bir arayışta olunmayarak başlıyor yanlış. Daha sonra mesleğimize karar verdiğimizi düşündüğümüz üniversite yıllarında dahi doğru yerde olmadığımız ve bu alanda çalışmak istemediğimizi düşünmeye başlayabiliyoruz; ancak hayat, yanlış ve sevmediğiniz bir işte çalışmak için çok kısa. Bu dertten muzdarip olanlarınız için birkaç tavsiyemiz var.

1) İş tecrübesi edinin.

IMG_4641

Bu bir staj, part time bir iş veya o alanda kimsenin yapmak istemediği bir iş olabilir. İlgi duyduğunuzu düşündüğünüz işin size uygun olup olmadığını ölçebilmeniz için geri dönüşü daha zor olan bir yola girmeden önce merak ettiğiniz alanlarda çok çeşitli stajlar yapmak işinizi oldukça kolaylaştıracaktır. Denemekten korkmayın, en kötü ihtimalle farklı bir alanda tecrübe edineceksiniz.

2) Yeteneklerinize odaklanın.

IMG_4642

Yanlış bir seçim yaptığınızı düşünüyor ve başka bir alanda çalışmayı düşünüyorsanız, bu kararınızdan da emin olmadan önce severek yaptığınız işlere veya yeteneklerinize odaklanın. Severek yaptığınız işler size bir yük gibi gelmeyeceğinden daha başarılı olacak ve hızla yükselebileceksiniz. Bunun için staj veya işlere alternatif olarak bu alanlarla ilgili kar amacı gütmeyen kurumlar, kurslar, mentorlarla bağlantı kurup, alandaki gelişmeleri yakından takip edebilirsiniz.

3) Araştırın ve okuyun.

IMG_4643

İkinci bir hata yapmaktan korkuyor ve kararınızdan emin olmak istiyorsanız bunun en doğru yolu deneyim ve araştırmaktan geçiyor. Çalışmak istediğiniz alandan bir kişiyle tanıştığınızda ve onunla okulunu okumadığınız bir alanla ilgili yapacağınız ufuk açıcı bir sohbet, o alandaki kişiyi çok etkileyecektir. Yeni dünyada her şey erişilebilir ve bu size birçok kapı aralayabilir. Bunu yapmanın yoluysa çok araştırmak ve okumaktan geçer. Yapmak istediğiniz işin okulunu okuyanlara yetişebilmek ve hatta belki fark yaratıp önlerine geçebilmek için daha fazla çabaya ihtiyacınız ve iş verenin önüne koyabileceğiniz daha fazla deneyime, bilgi birikimine ihtiyacınız var.

4) Yapmak istediğiniz işlerle ilgilenen insanlarla tanışın, sohbet edin.

IMG_4644

İşe alımlarda önemsedikleri ayrıntıları ve becerileri öğrenmeye çalışın. Ayrıca iş ortamıyla ilgili ayrıntılar da doğru kararı vermeye çalıştığınız yolda en büyük yardımcınız olacaktır. Bunun dışında ilgilendiğiniz alan dışında, okuduğu bölümden farklı işler yapan insanlarla da tanışmaya çalışın. Sosyal medya elinizdeki en büyük kaynağınız, onlara mesaj atın, etkinliklere katılın ve izledikleri yolları, geçirdiği zorlukların nasıl üstesinden geldiklerini dinleyin. Unutmayın, başlangıçta onlar da sizin bulunduğunuz noktadaydı.

5) Kendinizi de dinleyin ve inanın.

IMG_4645

İnsanlarla tanışırken ve deneyimlerini dinlerken kendinizi dinlemeyi de ihmal etmeyin. Bu yolda sizi vazgeçirmeye çalışanlar ya da bunun bir hayal olduğunu söyleyenler çıkacaktır. Böyle durumlarda bu yolda ilerleyerek büyük başarılara imza atanları hatırlayın. Ancak tüm bunlardan sonra da kendinize yeterince güvenmiyor ve risk almak istemiyorsanız belki de yeterince istemiyorsunuzdur.

6) Girişimciliği düşünün.

IMG_4646

Değişen ve gelişen dünyada girişimcilik bazıları için alternatif bir iş fırsatı, bazıları için kurumsaldan kaçış, bazıları içinse hayalini gerçekleştirme yollarından biri. Girişimciliğin zorluklarının da bilincinde olarak yapmak istediğiniz iş veya çalışmak istediğiniz alan ile ilgili kendi işinizi kurabilirsiniz. Bunun için de çok okumalı, araştırmalı, belli bir birikim edinmeli ve belki büyük bir etkiyle olmasa da küçük işinizi planlı ve düzenli bir çalışmayla hayata geçirebilirsiniz.

Kaynak : ceotudent.com

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.