Öğrenci Kariyeri Banner

Öğretmenler Günü Neden 24 Kasım'da Kutlanıyor?

Öğretmenler Günü Neden 24 Kasım'da Kutlanıyor?
Bugün hepimizin hayatında büyük yeri olan öğretmenlerimizin, öğretmenler günü. Hepsine emekleri için minnettarız. Gelin bugünü kutlamamızın ardındaki anlamı derinleştirmek adına 24 Kasım Öğretmenler Günü'nün tarihçesini öğrenelim.

Neden 24 Kasım ?

Öğretmenler günü dünyanın birçok yerinde farklı tarihlerde kutlanır. 1994 yılı itibariyle birçok  ülkede öğretmenler günü UNESCO'nun tavsiyesiyle beraber 5 Ekim'de kutlanmaya başlamıştır.

UNESCO'nun 5 Ekim tarihini önemsemesinin nedeni ise; 1966 yılında Fransa'nın Paris şehrinde yapılan “Öğretmenlerin Statüsü Hükümetlerarası Özel Konferansı” sonucunda UNESCO temsilcileri ile ILO (Uluslararası Çalışma Örgütü) tarafından “Öğretmenlerin Statüsü Tavsiyesi”ni oy birliği ile kabul edilişinin yıl dönümü olmasından dolayıdır.

Öğretmenler günün ülkemizde 1981 yılından beri 24 Kasım'da kutlanır. Öğretmenler gününün Türkiye'de 24 Kasım'da kutlanmasının nedeni; Türkiye Cumhuriyeti devletinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün "Millet Mektepleri’nin Başöğretmenliği"ni kabul ettiği gündür. Atatürk'ün 100. doğum yıl dönümü olan 1981'de, "başöğretmen" olduğu gün ülke çapında kutlanmaya başlamıştır.

Bakanlar Kurulu'nun Mustafa Kemal Atatürk’e "Millet Mektepleri Başöğretmenliği" unvanını 11 Kasım 1928'de yaptığı toplantıda vermiştir ve bu unvanın, 24 Kasım'da Millet Mektepleri Talimatnamesi'nin yayımlanması ile resmileşmiştir.

1981-24-kasim

''Öğretmenler Günü’nün amacı; öğretmenin toplumdaki yeri, rolü, önemi ve değerini anlamak, öğretmeni bulunması gereken saygın yerine oturtmaktır. Öğretmenler arasındaki bağı kuvvetlendirmek, öğrencileri ile aralarındaki sevgi, saygı ve dayanışmayı güçlendirmektir. Emekli olan öğretmenleri saygıyla anmak ve yeni atanmış öğretmenlere mesleklerinin bilincine varmalarını sağlamaktır.''

Bir ülkenin geleceği o ülkenin çocuklarına çocukların geleceği ise aldıkları eğitime bağlıdır. Eğitim  doğa bilimleri ve sosyal bilimlerde bilgi birikimine sahip olmak demek değil, nasıl davranacağını öğrenmek demektir. Eğitim insana teknik bilgiden ziyade bu dünyada nasıl bir insan olacağını öğretmektir. İşte bunun için çalışan öğretmenlerimiz hem bizim hem ülkemizin geleceğinde büyük emek ve katkı sahibidirler.

hepsinin-bir-ogretmeni-vardi,9-osQCas8kiJU-h_7oz-UQ2Ataturkhepsinin-bir-ogretmeni-vardi,mrNkZtZk-Uub_Hoz_QjElQ

Bugün tüm öğretmenlerimizin öğretmenler gününü kutluyoruz. Hiçbirini unutmamalı, bize öğretildiği gibi haksızlıklara ve sorunlara karşı sessiz kalmamalı, dile getiren ve çözüm arayan bireyler olmalıyız. Hayatımız boyunca bize bir şeyler öğretmeye çalışan tüm öğretmenlerimize minnettarız. Çünkü hepimizin, bir öğretmeni var!

Özel İçerik: Rabia Gül Yazar

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.