Öğrenci Kariyeri Banner

Öğrenme Kalitesini Arttıran Etkenler

Öğrenme Kalitesini Arttıran Etkenler
Yaşadığımız evrenin bizzat kendisi sürekli bir değişim halindedir. Ömrünüzde bir kaç yıl öncesini düşünün? Aynı kalan neler var? Ne yaşımız, ne saç şeklimiz, ne kullandığımız cep telefonları... Günden güne her şey biraz daha 'akıllanma' sürecinde. Bu denli rekabetçi bir ortamın içinde bizimde daha etkili öğrenme yollarına ihtiyacımız var. İşte daha etkili öğrenmemizi sağlayacak yollar:

1) Düzen her şeyin başıdır!



Öğrenmenin gerçekleştiği ortam, öğrenme kalitenizi doğrudan etkileyen bir dinamiktir. Çalışma ortamınızın temiz ve sessiz olmasına dikkat edin. Zaman zaman park, kütüphane gibi farklı ortamlarda çalışarak öğrenme sürecinizi sıkıcı bir deneyim olmaktan kurtarabilirsiniz. Uyku, rahatlamayla özdeşleştiği için yatakta çalışmaktan kaçınmalısınız.

2) Mutlaka olumlu düşünün.
pozitif


Korkutma taktikleri kullanmak çekici olsa da, olumlu sonuç ifadeleri, daha ikna edici olmaya yatkındır. Çalışmalar, çoğu insanın korkutulmuş hissedilmeye veya bir davranışı değiştirmek için suçlanmaya olumsuz tepki verdiğini varsaymışlardır. Bu yüzden pozitif bir etki, çalışmanızın olumlu sonuç vermesini sağlar. Eğer değişim üretmeye çalışıyorsanız, bu değişimin olumlu taraflarına odaklanın. Şunu düşünmeyi de ihmal etmeyin: Eğer başarılı olursanız ne kadar mutlu olacaksınız?

3) Çalışmalarınızda mutlaka not almayı unutmayın.

not-defteri-gormek-1811

Not alarak kendimizi analiz edebilir, bilgilerimizi sınıflandırabilir, yeni bilgiler öğrenebilir ve en önemlisi neyi bilmediğimizi anlayabiliriz. Yazma alışkanlığı edinerek aslında beynimizin görsel hafıza bölümünü harekete geçiriyoruz. Mutlaka size de olmuştur sınav anında o çalışma kağıdının gözünüzde canlanması.

Eğer iyi not almayı bilmiyorsanız hem harcadığınız zaman boşa gider hem de sonradan zorluk yaşarsınız. Gelişen teknoloji ile beraber taşınabilir cihazlarla beraber geliştirilen etkileyici not alma uygulamaları bulunmaktadır. Bulut tabanlı çalışan bu uygulamalarla başka cihazlarla da kolaylıkla notlarınıza ulaşabilirsiniz.

4) Çeşitli öğrenme yollarını deneyin ve beyin egzersizleri yapın.
beyin-egzersizi


Günlük hayatta kullanılan öğrenme metotları: görsel, işitsel, okuma/yazma ve kinestetiktir. Eğer görsel zekanız kuvvetliyse görsel yapılan eğitimler size daha faydalı gelecektir. Eğer dinleyerek daha iyi algılayabiliyorsanız sesli kaynakları kullanmanızda fayda var. Okuyarak daha iyi anlıyorsanız sık sık not almanızı ve daha sık okumaya çalışmalısınız. Eğer kinestetik eğilimli iseniz ellerinizi daha sık kullanmalı ve fiziksel temas ile daha kolay öğrenebilirsiniz. Bunları okurken bile bu metot tam bana göre demişsinizdir. Ancak diğer metotlarda da kendinizi geliştirmeye çalışırsanız öğrenme kaliteniz kat ve kat artacaktır.

Hafıza oyunları, bulmacalar ve hızlandırıcı matematik problemleri beyin egzersizi yapmanın en etkili yoludur.

5) Bol bol okuyun!
okunacaklar-listesi


Birçok başarılı insanın hayatını incelediğimiz de, günlük olarak yaptıkları ortak alışkanlık bolca kitap okumaktır. Ortalama bir kişi dakikada yaklaşık 200 ile 400 sözcük arasını okuyabiliyor. Bu alanda uzmanlaşmış kişi ise aynı sürede 1000 ile 1700 sözcük okuyabiliyor. Ama bu zaman alan bir süreç ve etkili öğrenmede çok önemli bir faktördür. Kişisel ve mesleki gelişiminiz için anlayarak hızlı okumayı öğrenmelisiniz. Kısa bir zamanınızı ayırarak, öğrendiklerinizin ölçülemeyecek kadar değerli olduğunu göreceksiniz.

 

Şimdi hepimiz kendimiz için, hayatımızı daha kolay ve refah bir ortam yapmak için bu maddelere hayatımızda yer verelim. Edward Young'un da dediği gibi, 'Hiç kimseye bir şey öğretemezsiniz, yapabileceğiniz tek şey içlerindeki öğrenme isteğini keşfetmelerine yardım etmektir.'

Özgün İçerik: Kübra Tabaklar

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.