Öğrenci Kariyeri Banner

Nizamü'l-Mülk'ten Yöneticilik Dersleri

Nizamü'l-Mülk'ten Yöneticilik Dersleri
Selçuklu Devletinde Alparslan ve Melikşah dönemlerinde 30 yıl vezirlik yapmış olan Nizam'ül-Mülk  Melikşah'ın devlet yönetimi hakkında rapor istemesi üzerine kaleme aldığı eseri "Siyasetname" , Nizamü'l-Mülk'ün deneyimlerini aktardığı bir el kitabı olmasının yanı sıra , edebi değerleriyle de yüzyıllardır dikkat çeken bir eserdir.

Uzun süredir okumayı istediğim "Siyasetname" adlı eseri İstanbul'da bir kitapçıda rastgele bularak aldım. Baştan kitabın sadece siyaset hakkında olduğu ve devlet adamlarına yön verdiğini düşünsem de yanıldığımı fark ettim. Aslında büyük ölçüde devlet işlerine yer verse de tüm yöneticilikler hakkında kapsamlı bir ders veriyor adeta.

Şirket yönetmek isteyen birisi de, internet sitesi yönetmek isteyen birisi de zannımca Nizamü'l-Mülk'ten ders almalıdır.  Yönetici olmak gibi bir düşüncesi olan arkadaşlar bu yazımı çok iyi okumalıdır.

İki Ayrı İş Bir Kişiye Teslim Edilmemelidir!

1 (790 x 488)

Burada iki farklı görevin tek kişi tarafından yapılmasını, veya bir görevin iki kişi tarafından yapılmasını eleştirmiştir. Zira iki farklı görevin tek kişi tarafından yapılması bir işin layığıyla yerine getirilirken öteki işin aksamasına sebep olur. Aynı şekilde bu sefer bu aksayan işi düzeltelim derken öteki layığıyla yapılan iş aksar ve birtakım problemler meydana gelir. Bir görevin iki farklı kişiye verilmesi de sakıncalıdır. Zira bu görevi alan iki kişi de sürekli birbirlerini eleştirerek, onun yapması gerekirdi gibisinden problemler üretir. Bu da işlerin aksamasına ve duraksamasına neden olur.

Memleket ve Hükümdarlık Meselelerinde Acele Edilmemesi Gereklidir!

Sadece memleket ve hükümdarlık meselelerinde değil, girişimci olmak isteyen birisi de projesini yürütürken aceleci olmamalıdır! Örneğin bir duyum aldığınız olayın hemen peşine düşmeyip, detaylıca irdeleyip öyle karar vermelisiniz. Nizamü'l-Mülk aceleci kişiler hakkında " esasında acelecilik, güçlünün değil zayıf adamın karıdır" diyerek sert dille eleştirmiştir. Gerçekten de günümüze uyarladığımızda da işlerin aceleyle yapılmasının büyük bir sakınca olduğunu fark ediyoruz.

Vezirlerin,Kadıların ve Yöneticilerin Vaziyetleri Sürekli Teftiş Edilmelidir!

Bir kişiye bir görevi emanet ettiğinizde artık o kişiyi o göreve yetkili kılıyorsunuz. Yani siz lider olarak, görevlendirdiğiniz yöneticinizi sürekli teftiş etmek durumundasınız. Örneğin bir şirketiniz var , bir kişiyi "kalite kontrol mühendisi" olarak görevlendirdiniz. O kişinin görevi önemli olduğu için ve ürünleri test ettiği için kendisi kendi çıkarlarına göre karar alabilir. Siz yöneticinizi teftiş ederseniz bu tarz sakıncalı durumlar meydana gelmeyecektir. Ancak teftiş etmezseniz, yöneticiniz başına buyruk hareket edecektir. Nizamü'l-Mülk'ün 1000 sene önce dile getirdiği bu sorun aslında günümüzde de mevcut.

Devlet Meselelerinde Padişahın Alimlere Danışması Gerekir!

4 (790 x 382)

Bir bilene danış! Her ne iş yapıyorsan yap mutlaka kendine bir danışman bellemelisin. Bir internet sitesi  yönetiyorsan, mutlaka bu işi bilen, deneyimli kişilerle istişare halinde olmalısın. Eğer bu özelliklere sahip değilsen ve deneyimli kişilerin fikirlerine ihtiyaç duymuyorsan, yaptığın hiçbir proje uzun ömürlü olmaz! Bu açıdan bu konu genç girişimci adaylarının dikkat etmesi gereken hususlardan biridir.

Hatalı Olan Kişileri Uyar!

Nizamü'l-Mülk bu konuya büyük önem vermiş. Bir konuda hatası bulunan yöneticinin mutlaka uyarılması ve hatasından döndürülmesi gerekir. Neticede yöneticilerin aldığı kararlar yüzlerce kişiyi etkileyeceğinden hatalarının mutlaka düzeltilmesi gerekir. Sizde yarın öbür gün kendi şirketinizin başına geçtiğinizde müdürleriniz yanlış bir iş yaptığında onları uyarmaktan asla çekinmeyin.

Bugün geleceğin lider ve yönetici adaylarına Nizamü'l-Mülk'ün "Siyasetname" eseriyle öğütler verdik! Sizlere tavsiye ettiğim bir kitaptır, tamamını okumanızda da fayda var.

Ders alabilmek dileğiyle.

Özel İçerik: Ethem Nazilli

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.