Öğrenci Kariyeri Banner

Nerede O Eski Eurovision'lar?

Nerede O Eski Eurovision'lar?

Eurovision neydi? Emekti...
65.si Mayıs 2021'de başlayacak olan Eurovision, 1956'dan beri dünyada var olan bir müzik yarışması. Tek fire 2020 yılında verildi, o da malum olaylardan dolayı. Türkiye ise bu yarışmaya 1975 yılında dahil oldu. Spor ile alakalı olmayıp uluslararası olan, en çok izlenen ve uzun zamandan beri devam eden bu yarışmanın bir benzeri yok.

Neredeyse bütün dünyayı aynı anda ekrana kitleyip, hem eğlendirip hem de heyecanlandırmayı başarıyor. Herkes bir sonraki sene bu organizasyona ev sahibi olacak ülkeyi, yani kimin kazanacağını merakla bekliyor. Biz de aynı şekilde hangi ülkeden ne kadar puan gelecek, kardeş ülke Azerbaycan bize yine en yüksek puanı verecek mi diye bekliyor, ekranda sallanan bayrağımızı görünce heyecanlanıyor ve gururlanıyor-duk. Bu hisleri 2012 yılından sonra tatmadık. En son Can Bonomo ile yedinci olduk ve önümüzdeki maçlara bakacağız dedik, ama bakamadık.

Neden katılmıyoruz sorusuna cevap da, TRT Genel Müdürlüğü'nün yaptığı açıklamaya göre; yarışmada değiştirilen kuralların haksızlıklara yol açması. İzleyicilerin oylarının etkisinin azalmasıyla siyasi çıkarların kazananı belirlediği düşünülüyor. Adil olmayan bir yarışmada olmaktansa olmamayı tercih ediyoruz. Fakat o heyecan, o Türk bayrağının salınışını bütün dünyanın izlediğini bilmek harika bir deneyimdi. Yeniden döneceğimizi umut ediyor ve nerede o eski Eurovisionlar diyerek, katıldığımız harika şarkılarla geçmişe gidiyoruz. 

Kronolojik bir sıralama bekliyor sizi.

  • 1975 - Seninle Bir Dakika - Semiha Yanki

Semiha Yanki bu şarkıyla ülkemizi ilk kez Eurovision'da temsil ederken 17 yaşındaymış. Fakat bu şarkı 19 katılımcı arasından 19. olmamıza engel olamamış. Başlangıcı biraz kötü yapmışız.

 

  • 1980 - Aman Petrol - Ajda Pekkan

Aynı şu andaki gibi genç olan Ajda Pekkan ve siyasi göndermelerle dolu şarkısı. Bu şarkıyla ülkeye 15. olarak geri dönüldü.

 

  • 1985 - Diday Diday Day - MFÖ

Şarkıyı başladığında ders zilinin çaldığını zannedenler olacaktır. Merak etmeyin, zil çalmıyor. 1985 yılında ülkemiz bu şarkı ile yarışmaya katıldı ve 14. oldu.

Ayrıca MFÖ grubunun adını 'em,ef,ö'' olarak söylememizin sebebi, bu yarışma sunucusunun ülkemizi temsil eden grubun adını o şekilde telaffuz etmesidir. 

 

  • 1997 - Dinle - Şebnem Paker

20 yaşında genç ve güzel solistimiz Şebnem Paker ve Grup Etnik düetiyle ile ilk defa ilk üçe girebildik. 1997 yılında 121 puanla üçüncü olduk.

 

  • 2003 - Sertab Erener - Everyway That I Can

Ülkenin göz bebeği... Tek birinciliğimiz... Teşekkürler Sertab Erener... Umarım tekrar böyle mutluluklar yaşayabiliriz. 

  • 2004 - For Real - Athena

Peace Love Respect, Eyvallah... Türkiye'nin ev sahipliği yaptığı tek Eurovision'da Athena ile dördüncü olduk. Harika bir şarkı olması su götürmez bir gerçek.

 

  • 2007 - Shake It Up Şekerim - Kenan Doğulu

Kenan Doğulu tarzında bu şarkıyla festival havası tattırıp dördüncü olarak yurda dönmüşüz. 

  • 2008 - Deli - Mor ve Ötesi

​​​​​​​

Güzel mesajlar içeren Türkçe şarkımız. Bu şarkıyla yedinci olduk ve bütün dünyaya kendi müziğimizi kendi dilimizle duyurduk.

 

  • 2009 - Düm Tek Tek - Hadise

​​​​​​​

Hadise ve Düm Tek Tek'i dördüncü olarak ülkeye dönmüştü.

 

  • 2010 - We Could Be The Same - maNga

​​​​​​​

Hala daha birçok insanın gece uykularının kaçmasına sebep olan şarkı... Milyonlarca yürek, tek soru... Bu şarkı nasıl birinci olamadı.. Ülkeye ikincilikle dönen 'We Could Be The Same' birçok kişi için birinci olarak gönüllerde yaşıyor. 

 

  • 2012 - Love Me Back - Can Bonomo

​​​​​​​

Ve şimdilik final... Can Bonomo, gemisi ve 'hayde' nidalarıyla yedinci olduk.

 

Love Me Back şarkısı ile ülkemizin bayraklarını son kez Eurovision'da dalgalandırdık. Umarız ki tekrar döner, tekrar aynı heyecanı adil bir yarışma içinde yaşayabiliriz. 

 

Özgün İçerik


0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.