Öğrenci Kariyeri Banner

Mutlaka İzlenmesi Gereken 10 Biyografik Film!

Mutlaka İzlenmesi Gereken 10 Biyografik Film!

Sinema, hayatımıza girdiğinden bu yana teknolojik anlamda büyük bir değişim geçirse de başka hayatların ilham veren hikayelerine yer vermekten hiç vazgeçmedi. Biyografi türündeki filmler ise en sevilen film türleri arasında yer alıyor.

Hangi biyografi filmini izleyeceğinize karar veremediyseniz, sizler için IMDb puanı yüksek en iyi biyografik filmleri derledik.

1- Neşeli Günler (1965)

1965 yılında müzikal türünde vizyona giren ABD yapımı film, Russel Crouse’un Broadway kitabından uyarlanmış. Film, manastırda yaşayan fakat şarkı söylemekle yaşam sevinci bulan Maria’nın yaşamını ele alıyor. 

Manastırdaki derslerini, sürekli dağlara çıkıp şarkı söyleyerek ihmal eden Maria’ya, Baş Rahibe Peggy eşini yeni kaybeden ve 7 çocuğu olan Kaptan Von Trapp’ın çocuklarına bakmak için bakıcılık görevi veriyor. Bakıcı dayanmayan Von Trapp’ın haylaz çocuklarına, Maria’nın yaşam sevinci ve iyimserliği oldukça iyi gelecektir.

2- Fil Adam (1980) 

Fil Adam, David Lynch'in yönetmenliği yaptığı ve senaristliğini Christopher DeVore, Eric Bergren ve David Lynch'in üstlendiği, 1980 yılı, Amerika Birleşik Devletleri yapımı, dram işi biyografi filmidir. Gerçek bir hayat hikayesini anlatan Fil Adam, 1880 yıllarında Londra'da geçiyor.

Londra sokaklarında gezen Doktor Travis, gezici bir sirke rastlar ve kalabalıktan değişik bir gösterinin olduğunu fark eder. Bu gösterinin kahramanı olan John Merrick, doğuştan engellidir.

3 - Yeşil Rehber (2018)

Film, ünlü bir piyanist ve konser turnesi sırasında şoförlüğünü yapan Tony’nin hikayesini konu alıyor. Tony, Bronx’taki bir Amerikan mahallesinde yaşayan vatandaştır. Ünlü piyanist Dr. Don Shirley ise konser turnesi için hazırlanmaktadır. Ünlü piyanist, turne kapsamından Manhattan’dan birçok yere gidiyor. Kendisine şoför olarak da Tony’i alır. 

4 -  Amadeus (1984)

Amadeus, dram-tarih türündeki 1984 yapımı olan bir filmdir. Film, Amadeus oyununa dayanıyor. Aynı zamanda yapım, 18.yüzyılda yaşayan Wolfgang Amadeus Mozart ve Antonio Salieri'nin başından geçenleri anlatıyor. Mozart, günlük yaşamında hayattan kopuk bir yaşam tarzı sürüyor. Yaşamı ve müziği farklı kutuplarda olan Mozart, yeteneğini göstermek adına değişik hareketler sergiliyor.

5 - Özgürlük Yazarları (2007)

23 yaşındaki idealist öğretmen Erin Gruwell (Hilary Swank), ilk ders günü Wilson Lisesi'nin kapısından adımını atarken girmekte olduğu yepyeni dünyaya hazırdır. Sınıfında çok çeşitli ırk ve toplum katmanlarından gelen sorunlu öğrenciler vardır. Hepsinin de günü yaşamaktan başka umudu, beklentisi kalmamış gibidir.

6 - 127 Saat (2010)

Film dağcı Aron Ralston'un başından geçenlerin gerçek hikayesini konu ediniyor. Genç bir dağcı olan Aron, Utah yakınlarında büyük bir kaya parçasının arasına sıkışır. Bundan sonra yapacağı tek şey oradan kurtulup onları gerçekten sevdiğini gösteremediği anne ve babasına kavuşmaktır.

7- Ekim Düşü (1999) 

Coalwood adlı kasabada yaşayan Homer Hickam adlı gencin ileriki hayatında baba mesleği olan madenciliği yapmaktan başka seçeneği yoktur. Fakat 1957 Ekim'inde Sputnik adlı uydunun uzaya fırlatılmasıyla Homer roketlere ve bunların nasıl yapıldığına büyük ilgi duyar.

Üç arkadaşı ile bilrikte deneme yanılma yoluyla bazı denemeler yapmaya karar verir. Kasabada başta babası olmak üzere herkes bunun bir saçmalık olduğunu düşünür.

8 - Sol Ayağım (1989) 

Beyin felçli olarak doğan Christy Brown hastalığı nedeniyle hareketlerini kontrol edemez ve tekerlekli sandalyeye mahkum bir hayat sürer. Ancak çocukluğunda sol ayağının felçten etkilenmediğinin farkına varması hayatını değiştirecektir.

Christy sol ayağını kendine verilmiş bir şans olarak görür ve azmin de yardımıyla hastalığının etkilerini yenmek için çabalar. Bu çalışmanın sonucunda ise sakat vücudunun içinde gizli olan zeka ve yazma yeteneği fark edecektir.

9 - Umudunu Kaybetme (2006)

Chris Gardner, iki yakasını bir araya getirmeye çalışan bir aile babasıdır. Ailesini ayakta tutmak için cesurca çabalamasına rağmen, beş yaşındaki oğlu Christopher'ın annesi maddi zorlukların yarattığı sürekli baskı altında direncini kaybetmek üzeredir.

Chris, yılmadan, bildiği tüm satış becerilerini kullanarak daha iyi kazandıran bir işin peşine düşer. Prestijli bir borsa şirketinde stajyerlik bulur ve ücret almasa da programın sonunda iş ve parlak bir gelecek elde edeceğini umarak kabul eder.

10 - İçimdeki Deniz (2004)


Ramon Sampedro'nun yaşamı, 30 yıldır bir yatakta geçmektedir. Gençliğinde geçirdiği bir kazadan sonra hayatla tek ilişkisi deniz manzaralı penceresidir. Hayatına iki kadın girer: avukat Julia ve köylü kızı Rosa. Bu iki kadından biri, boynundan aşağısı felçli adama hayatın anlamını tattırır ve onun kurtuluşunu sağlar.

 

Kaynak 1 , 2

 


Merve Akbağ

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Merve Akbağ..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.