Öğrenci Kariyeri Banner

Mülakattan Önce Bilgi Edinilmesi Gereken Hususlar

Mülakattan Önce Bilgi Edinilmesi Gereken Hususlar
Yıllarca çalışıp didinip son noktaya geldiniz ve artık diplomanız ellerinizde. Artık daha zorlu bir yola adım atıyorsunuz. Tozlu sıralarda geçirdiğiniz yılların bitişi ve artık kariyerinizin tırmanışını yakalayacağınız kısımdasınız. Heyecanla iş başvurularında bulunuyor ve firmalardan geri dönüş bekliyorsunuz. Rakipleriniz arasından sıyrılıp iş görüşmesine çağırıldınız. Peki şimdi ne yapacaksınız? İşte önünüzde geleceğinize açılan kapı ve anahtarı olan mülakat. Bu defa önünüzde sizi rakiplerinizden ayıracak olan ne bir sınav var, ne de zaman savaşı. Artık kendinizi becerilerinizle, okuldan edindiğiniz bilgilerle ve karakterinizle ortaya koyma vakti. Peki bu süreçte yapmanız gerekenler nedir? Kendinizi diğer rakiplerinizden nasıl sıyırabilirsiniz?

1-) Kendiniz Olun
Asla doğallığınızı elden bırakmayın. İşverenler her zaman için karşılarında pozitif, güler yüzlü, içten kişileri tercih ederler. Özellikle başvuruda bulunduğunuz pozisyon insanlarla aktif bi diyaloğa sahip konumdaysa bu kesinlikle şarttır.

2-Başvuruda Bulunduğunuz Yerin Analizi
Mülakattan önce bu konuda bilgili olmanızın önemi çok büyük. Çünkü günümüzde İK uzmanları en can alıcı soruları bu konuda soruyorlar. Firmalar öncelikle sorularında kendilerini ne kadar iyi tanıdığınızı analiz etmek isteyecekler ve bunun için size bu yönde sorular yöneltecekler. Sizin hazırlıklı bir şekilde karşılarında olmanız iş ile ne kadar ilgili olduğunuzu göstermenize yardımcı olacak. Bunun için iş görüşmesinden önce firmanın web sitesine ve sosyal ağlardaki etkinliklerine bir göz atmanızı öneririz.

3- Misyon Vizyon
Görüşeceğiniz iş yerinin misyonu ve vizyonunu kesinlikle öğrenmeli ve sizde bu konuda biraz düşünmelisiniz. Eğer iyi fikirler üretmeyi de başarırsanız, iş vereni etkilemeyi de başarabilirsiniz. Unutmayın ki günümüzde yaratıcılık ve farklılık aranan özellikler arasında başı çekiyor.

3-Özgeçmiş Dosyası (CV)
Başvuru yaptığınız yere sunduğunuz özgeçmiş dosyanız sizi somut bi şekilde ifade ediyor. Yani aranıp görüşmeye davet edilmenizin ilk adımı işte CV olarak adlandırdığımız bu dosya. Mutlaka becerilerilerinizin , deneyimlerinizin, sertifikalarınızın, bilgisayar ve program kullanılabilirliğinizin ve daha bunun gibi kendinizi ne kadar geliştirmiş olduğunuzun göstergesi olan belgelerinizi eksizsiz şekilde sunmuş olmanız gerekiyor ki şirketin aradığı niteliklere uyumunuz rahatça gözlemlemlenebilsin.

4-Mülakat Sorularına Hazırlanmalısınız
Mülakatlarda sorulan tipik genel sorulara hazırlıklı olmanız gerekiyor. Bu sorular size yöneltildiğinde akıcı bir şekilde göz teması kurarak yaptığınız bir konuşma ile karşınızdakini etkileme konusunda artı puan alacağınıza emin olabilirsiniz. İlk 90 saniyede oluşturacağınız izlenimin işe alımınızda %33 etkisi olduğunu göz önünde bulundurarak bu yönde kendinizi geliştirmeye özen göstermelisiniz. Bunu evde kendi kendinize cevapları tekrarlayarak hatta bir ayna karşısına geçip kendi gözlerinizin içine baka baka tekrarlayabilirsiniz. Ayrıca size yöneltilen sorulara ne çok uzun ne de çok kısa cevap vermeyin. Ortasını ayarlamanız gerekiyor.

5-Kılık Kıyafetiniz Düzenli Olmalı
Adayların %55’i kılık kıyafetinin düzensiz oluşundan dolayı iş yerinden RED alıyor. Bu açık seçik ya da süslü giyinmeniz gerektiği anlamına gelmiyor. Vurguladığımız; temiz, ütülü, özenli bir giyim tarzı ile görüşmeye gitmeniz gerektiği. Aksi takdirde dikkat dağıtıcı şekilde dekolteli ya da renkli bir şekilde giyinmeniz aleyhinize olacaktır.

6-Zamanından Önce Görüşme Yerinde Olmak
Görüşmeden 10-15 dakika kadar önce görüşme yerine gitmeli ve hatta eğer büyük bir yer ise binanın içine erken bir zamanda girip beklemelisiniz. İlk görüşmeden zamanı tutturamazsanız bu sizin için olumsuz bir bakış açısı yaratacaktır.

7-Dinç Olmalısınız
Görüşmeden önceki gün kendinizi çok yormamalı, görüşme sabahı kahvaltı yaparak enerjik ve zinde bir şekilde mülakata gitmelisiniz. Kendiniz ne kadar enerjik ve pozitif olmayı başarırsanız bu karşınızdaki kişiye de o derece yansıyacaktır. Asla isteksiz ve umutsuz görünmemelisiniz.

8- Eski Firmanızı Kötülemeyin
Eskiden çalışmış olduğunuz kişileri ve firmaları asla kötülememelisiniz. İş ahlakı işe alımınızda işverenin üzerine durduğu önemli bir konu olacaktır ve size ‘’Çalıştığınız yerden ayrılma sebebiniz nedir?’’ şeklinde soru yöneltmesi muhtemeldir.

9-Beden Dili ve Mimik
Beden dilinizi, mimiklerinizi kullanmayı ihmal etmeyin.

10-Kendinizi İfade Edin
Net olun. Size ‘’Beklentiniz nedir? Neyi hedefliyorsunuz?’’ sorusu yöneltildiğinde kendinizi rahatça ve soruya hazırlıklı şekilde ifade edin. Unutmayın ki bu cevap karşınızdaki kişinin fikrine uymayabilir ama bu sizin hedefiniz. Ne olursa olsun hedefinizi rahatça dile getirin. Özgüvenli kişilerin her zaman işe alım konusunda bir adım önde olduğunu bilmelisiniz.

Eğer mülakata çağrıldıysanız ve mülakattan sonra hala aranmıyorsanız anlayın ki akademik olarak değil de mülakatla ilgili bir pürüz vardır. Bu pürüzü ya da pürüzleri teker teker bulup düzeltmek her zaman sizin elinizde. Bunu başarana kadar asla yılmayın ve kararlı adımlar atın. Unutmayın ki, ‘’ İnanmak,başarmanın yarısı.’’ 

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.