Öğrenci Kariyeri Banner

Mülakatta Başarılı Olmanın Sırları

Mülakatta Başarılı Olmanın Sırları
mülakat

Yüksek lisans veya iş için başvurularınızı yaptınız, kağıt üzerinde istenilen her şeye uygun bir CV’niz var. Geriye bir tek mülakat kalıyor. Peki, mülakatta elenmemek için neler yapılmalı?

[ad name="Google Adsense"]

  • Mülakat odasına alındınız, muhtemelen el sıkışmak gerekecek. Yapılan araştırmalar, sıcak ve kuru ellerin güven verdiğini, soğuk ve nemli ellerinse itici geldiğini gösteriyor. Mülakattan önce ellerinizi lavaboda ısıtabilir veya sıcak bir kahve fincanı tutabilirsiniz.

  • Ellerinizi sürekli hareket ettirmeniz karşınızdaki kişinin dikkatini dağıtacaktır. Aynı zamanda, kollarınızı göğsünüzde kavuşturmamalısınız çünkü bu kendinizi kapattığınız izlenimi yaratır.

  • Bazı pazarlamacılar, mülakatı yapan kişinin güvenini kazanmak için onların hareketlerini yansıtma tekniğini kullanırlar. Yani, onların hareketlerini, tonlamalarını, jestlerini, nefes alıp verme hızlarını kendinize uygulayarak iletişim kurabilirsiniz. Ancak bunu yaparken çok da göze batmamak gerekir.

  • Mülakat sırasındaki en önemli kurallardan biri, heyecanlı olduğunuzu belli etmemenizdir. Özgüveni olan kişiler, mülakatı yapanlar üzerinde daha iyi bir etki bırakırlar. Tedirgin adaylar kadar aşırı özgüvenli davrananlar da olumsuz bir izlenim bırakırlar. Kibar ve normal davranmak gerekir.

  • Mülakat sırasında kısa ve hızlı nefes alıp vermemek, sorulan soruları hemen cevaplamadan önce biraz düşünmek heyecanı gizlemek için uygulanabilecek yöntemlerdendir. Çünkü yavaş ve sakin nefes alıp vermek, her tür baskı altında sakin tavırlı davranacağınız izlenimi yaratır.

  • Sorulan soruları sonuna kadar dinlemeli, karşınızdaki kişinin sözünü asla kesmemelisiniz.

  • Mülakatı yapan kişilerin tepkilerini ölçmek, söylediklerinize ilgi gösterip göstermediklerini anlamanız açısından önemlidir. Eğer ilgileniyorlarsa güvenle konuşmaya devam edebilir, onlara başvurunuzu neden kabul etmeleri gerektiğini anlatabilirsiniz.

  • Mülakattan önce başvuru yaptığınız yerin ihtiyaçlarını, sorunlarını ve isteklerinizi araştırmanız gerekir. Buradan yola çıkarak, hem kendinizi tartabilir hem de mülakatı yapan kişileri “uygun” olduğunuz konusunda ikna edebilmek için doğru ifade şekilleri bulabilirsiniz.

  • Geçmiş başarılarınız ve sorunları nasıl çözdüğünüze yönelik açıklamalarınız hem konuşurken kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar hem de karşınızdakilere tecrübenize dair güven verir.


[ad name="HTML"]

Kaynak

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.